Corona-virus geeft groene leningen en fietsleningen vleugels.
Dinsdag 6 oktober 2020 — In de periode maart tem september
- steeg het totaal aantal renovatieleningen met 63% t.o.v. dezelfde periode in 2019
- verdubbelde het aantal groene leningen op afbetaling (+107% t.o.v. maart-september 2019).
Klanten gebruikten de groene lening vooral voor de installatie van zonnepanelen, vervanging van ramen of verwarmingsketel, isolatiewerken, installatie van warmte-pompen en zonneboilers, …
Ook het aantal fietsleningen kende dit jaar een spectaculaire groei van maar liefst 40% t.o.v. 2019.
KBC wil investeringen voor milieuvriendelijk (ver)bouwen of duurzame mobiliteit nog verder aanmoedigen. Daarom bieden KBC en KBC Brussels hun klanten een heel scherp tarief van 1,29%* voor groene leningen. Ook de klant die bouwwerken of verbouwingen doet die voor minstens 50% energiebesparend zijn of de veiligheid van zijn woning verhogen (vb. dubbel- en hoogrendementsbeglazing), maakt aanspraak op dit voordelig tarief.
KBC[1] wil op die manier nog een grotere bijdrage leveren aan de transitie naar een duurzame samenleving.
[1] Onder KBC verstaan we verder tevens KBC Brussels
Patrick Tans, algemeen directeur Bankproducten en Transformatie, licht toe: “Als financiële instelling hebben wij ons de voorbije maanden maximaal gezet om bedrijven en particulieren door deze moeilijke Corona-periode te loodsen. Wij hebben onze bijdrage geleverd om de structurele schade aan de economie en samenleving zo beperkt mogelijk te houden o.a. door uitstel van betalingen voor kredieten toe te staan. Tegelijkertijd willen wij ook onze rol vervullen in de transitie naar een duurzame samenleving. Milieuverantwoordelijkheid is immers één van de focusdomeinen in ons duurzaamheidsbeleid. KBC onderstreept deze ambitie door haar klanten een heel scherp tarief van 1,29%* aan te bieden voor groene leningen. Zo willen we investeringen voor milieuvriendelijk bouwen en verbouwen verder aanmoedigen. We maken de groene lening ook laagdrempelig voor diverse types werken. Wanneer de klant bouwwerken of verbouwingen doet die voor minstens 50% energiebesparend zijn of de veiligheid van je woning verhogen, maakt hij aanspraak op dit voordelig tarief. We komen zo tegemoet aan de verwachtingen van onze klanten en van de overheid om een actieve bijdrage te leveren aan de transitie naar een meer duurzame samenleving.”
Aantal groene leningen verdubbelt
Klanten die in de periode maart tot en met september een groene lening afsloten, gebruikten die lening voor
- 85% voor de installatie van zonnepanelen;
- 5% voor nieuwe ramen;
- 5% voor vervanging van verwarmingsketel;
- 3% voor isolatiewerken;
- 2% voor o.a. installatie van warmtepompen en zonneboilers.
Daarnaast stelt KBC vast dat:
- de provincie Antwerpen koploper is met 24% van de uitbetaalde groene leningen, gevolgd door Limburg met 21%, Oost- en West-Vlaanderen met 19%, Brabant met 17%;
- 86% van de groene leningen digitaal aangevraagd werd;
- het gemiddeld kredietbedrag van een groene lening 9.500 euro bedraagt;
- De looptijd van de groene lening gemiddeld 47 maanden is;
- Gemiddelde leeftijd van de aanvrager 46 jaar is.
Een volledige lijst van werken die in aanmerking komen voor een groene lening is te vinden op de KBC-website.
Het aantal uitbetaalde fietsleningen stijgt met 40%
Tijdens de lockdown waren fietswinkels een hele tijd gesloten. Dit zorgde voor een lagere fietsverkoop en bijhorende krimp in het aantal fietsleningen.
Na de heropening van de winkels in mei zag KBC het aantal fietsleningen meteen stijgen met 85% ten opzichte van dezelfde periode het jaar voordien.
Einde september stelde KBC vast dat het aantal fietsleningen in 2020 al 40% hoger lag dan in 2019.
Analyse leert bovendien dat:
- 33% van alle fietsleningen afgesloten werd in de provincie Antwerpen, gevolgd door Oost-Vlaanderen met 20%, Brabant met 17%, Limburg met 15%, West-Vlaanderen met 14% en Brussel met 2%.
- 85% van de fietsleningen digitaal aangevraagd wordt
- het gemiddeld kredietbedrag 3.300 euro bedraagt
- de looptijd van een fietslening gemiddeld 28 maanden is
- de gemiddelde leeftijd van de aanvrager 45 jaar is
*Representatief voorbeeld: voor een lening op afbetaling van 10.500 euro met een looptijd van 60 maanden aan een vast jaarlijks kostenpercentage en vaste actuariële debetrentevoet van 1,29% , betaal je 60 maandelijkse aflossingen van 180,77 euro of in totaal 10.845,90 euro. Tarief geldig vanaf 01-10-2020 voor een lening op afbetaling voor de financiering van energiebesparende investeringen in uw woning met een looptijd tot 60 maanden.