• Français
 • Nederlands
 • KBC Groep
  Select your language
  Search

  KBC geeft handelaars en e-commerce een duwtje in de rug

  KBC Pop-up webshop

  Maandag 20 april 2015 — E-commerce zit in de lift. Het aantal onlineshoppers stijgt jaarlijks en ook de online gespendeerde bedragen nemen toe. In 2014 kochten meer dan 6,6 miljoen Belgen iets aan via webshops. 42% van de onlineverkoop gebeurt evenwel via buitenlandse webshops, want maar 3 op de 10 Belgische ondernemers verhandelt zijn producten of diensten vandaag online. Daarom wil KBC handelaars en e-commerce een duwtje in de rug geven.

  Vanaf 20 april kan elke handelaar zich opgeven voor een gratis webshop op www.kbc.be/popupwebshop. Hij kan ook via webinars of lifechatsessies de tips en tricks van een bloeiende webshop onder de knie krijgen.

  Belgen, jong of oud, kopen massaal online

  Belgen geven online veel geld uit, sinds begin dit jaar werd al voor bijna 300 miljoen euro via internet gekocht. Of het nu gaat over kledij, een reis of snel online nog een boeketje bloemen bestellen, praktisch alles is tegenwoordig online beschikbaar.

  Volgens Pieter Van Bastelaere van Comeos, de Belgische federatie voor handel en diensten:

  • koopt 43% van de Belgen het liefst in een Belgische webshop;
  • verkiest 80% een webshop die verbonden is aan een fysieke winkel;
  • gebeurt maar liefst 42% van de onlineverkoop in België via buitenlandse webshops;
  • werd er het afgelopen jaar meer dan 2,4 miljard euro besteed in buitenlandse webshops. Dat is dus omzet die Belgische ondernemers verliezen.

  Greet Dekocker, Managing director van SafeShops.be vzw: "De reden waarom consumenten vaak in het buitenland shoppen is het beperkte aanbod in België. Consumenten zijn snel geneigd om de eerste shop in hun zoekresultaten aan te klikken. Vaak is dat geen Belgische."

  Omdat in België de fysieke winkels nooit veraf zijn, zagen de Belgische handelaars e-commerce niet meteen als een noodzaak. Het tegendeel is echter bewezen. Consumenten shoppen online en houden van een combinatie met het fysieke verkooppunt. De Belgische consument heeft een duidelijke voorkeur voor zijn vertrouwde lokale winkel of keten, ook als hij online koopt. SafeShops.be vzw steunt daarom elk initiatief dat e-commerce in België op de kaart zet en het aanbod van Belgische webshops voor de consument verruimt.”

  Volgens cijfers uit het dossier “E-commerce in de kmo” van Unizo, doet slechts 3 op de 10 ondernemers aan e-commerce. Een gebrek aan tijd en kennis en de kostprijs zijn belangrijke drempels voor de handelaar. UNIZO merkt op dat heel wat handelaars koudwatervrees hebben of de ontwikkelingen rond e-commerce als een bedreiging zien. Terwijl e-commerce de fysieke winkel niet zal verdringen en handelaars e-commerce moeten zien als een belangrijke aanvulling op de fysieke winkel, aldus UNIZO.

  KBC trekt voluit de kaart van e-commerce

  KBC wil als bank-verzekeraar het voortouw nemen om ondernemers te stimuleren en hen helpen bij de stap naar e-commerce. Dankzij e-commerce wordt lokaal al snel globaal: het afzetgebied voor de handelaar wordt onmiddellijk een stuk groter.

  "Als de lokale ondernemer naast zijn klassieke verkooppunt zijn producten of diensten ook online aanbiedt, heeft hij een streep voor op de concurrentie. Dankzij zijn lokaal sterke verankering en marktleiderspositie bij kmo’s is KBC ideaal gepositioneerd om ondernemingen en vrije beroepers professioneel advies te geven. Vandaar dat KBC een groep van e-commerce-experts ten dienste stelt van de bankkantoren die ondernemers adviseren over mogelijke oplossingen, en aangepaste producten aanbiedt. Veiligheid, de snelheid van de transactie en lage transactiekosten voor de handelaar staan daarbij centraal," zegt Patrick Kindt, Directeur Marketing & Communicatie van KBC.

  KBC presenteert: DE POP-UP WEBSHOP

  Op 20 april opent KBC ‘De Pop-up Webshop’: een platform voor ondernemers dat hen zelf laat ervaren hoe e-commerce hun zaak nog succesvoller kan maken.

  Van 20 april tot 1 mei kunnen alle geïnteresseerde ondernemers zich kandidaat stellen voor een gratis webshop. Daaruit worden tien ondernemers gekozen op basis van criteria zoals de aangeboden producten, diversiteit, motivatie, enz. Voor die tien wordt een webshop ontworpen die hun tijdens de maand mei drie dagen lang volle zichtbaarheid geeft op het internetplatform www.kbc.be/popupwebshop. Daarna blijft KBC hen nog zes maanden ondersteunen om hen verder te laten ervaren wat de voordelen van e-commerce zijn. Ze kunnen er ook hun ervaringen over e-commerce delen en zo andere ondernemers inspireren en motiveren om ook de e-stap te zetten.

  Alle deelnemende handelaars kunnen tijdens deze campagne ook chatten met KBC-experts. Bij hen kunnen ze terecht met al hun vragen rond e-commerce. KBC werkt hiervoor ook samen met Unizo, Comeos, BeCommerce en SafeShops.

  Vijf redenen om nu te starten met een webshop
  Ilse De Muyer Corporate Communication Manager