Voor het eerst in 5 jaar wijzigt KBC tarieven van bepaalde bankrekeningen en bijhorende diensten voor particulieren.

Voor het eerst in 5 jaar wijzigt KBC tarieven van bepaalde bankrekeningen en bijhorende diensten voor particulieren.

Deze wijziging gaat in vanaf 1 september 2019.

KBC en KBC Brussels bieden hun klanten naast de “à la carte” KBC-Zichtrekening twee betaalpakketten aan: de gratis KBC-Basisrekening en de betalende KBC-Plusrekening. Bijna 80% van de KBC-klanten kiest voor een KBC-Plusrekening. Elk pakket bestaat uit een bankrekening, bankkaart, toegang tot mobiel en online bankieren en een aantal (optionele, betalende) bankdiensten.

KBC past een aantal tarieven voor het eerst in 5 jaar aan:

  • De maandelijkse bijdrage voor de KBC-Plusrekening gaat van 2 euro naar 2,50 euro. De prijs van de optionele kredietkaarten in dit pakket blijft dezelfde. De KBC-Basisrekening blijft gratis. Wie zijn KBC-Basisrekening wil aanvullen met opties die een hoge mate van manuele tussenkomst vergen en waarvoor gratis digitale alternatieven beschikbaar zijn, betaalt daarvoor meer vanaf 1 september 2019. Deze aanpassingen voor manuele opties gelden in een aantal gevallen ook voor de KBC-Plusrekening en de KBC-Zichtrekening (bankrekening à la carte samengesteld door de klant).
     
  • De maandelijkse bijdrage voor de KBC-Zichtrekening gaat van 1,25 euro naar  1,75 euro. Bij deze rekening blijven de manuele verrichtingen gratis voor 65-plussers en mindervaliden.
     
  • De KBC-Plusrekening blijft gratis voor jongeren tot en met 24 jaar.
     
  • De maandelijkse bijdrage van de KBC-Basisbankdienst gaat van 1 euro naar  1,25 euro.

KBC en KBC Brussels brengen hun klanten individueel en schriftelijk op de hoogte van deze aanpassingen.

Patrick Tans, Algemeen Directeur Bankproducten & Transformatie KBC, divisie België, licht de beslissingen toe : Vijf jaar geleden brachten we onze gratis KBC-Basisrekening en de betalende KBC-Plusrekening op de markt. Bijna 80% van de KBC-klanten hebben gekozen voor een KBC-Plusrekening, een uitgebreid pakket op maat van hun behoeften. De voorbije jaren hebben we stelselmatig de toegevoegde waarde van ons aanbod verhoogd en ook ons digitaal aanbod sterk uitgebreid. En dat slaat aan. We merken dat steeds meer klanten gebruik maken van ons gratis digitaal aanbod. Tegelijkertijd doen we al jaren inspanningen om onze klanten die nog niet zo thuis zijn in de digitale wereld, te begeleiden en wegwijs te maken. We organiseren gratis opleidingssessies (sinds de start in maart 2018 namen al meer dan 20.000 klanten deel aan onze Digiwijs-opleidingen) of onze kantoormedewerkers zorgen voor individuele begeleiding. We blijven die inspanningen verder zetten. We merken immers dat vooral de klanten van 55 jaar en ouder steeds meer op de digitale trein springen en de vele mogelijkheden die we via o.a. KBC Mobile en KBC Touch bieden, omarmen. Maar ook bij 65-plussers zien we de digitaliteitsgraad flink toenemen.

Op 1 september passen we de tarieven aan voor een aantal diensten die een hoge mate van manuele tussenkomst vergen en waarvoor gratis digitale alternatieven beschikbaar zijn. Het blijft onze ambitie om onze klanten een kwalitatief hoogwaardige en moderne, innovatieve dienstverlening en gebruikservaring aan te bieden, op maat van hun behoeften.”

Welke tarieven wijzigen vanaf 1 september 2019 ?

a) Bijdrage KBC-Plusrekening

Vanaf 1 september zal de maandelijkse bijdrage 2,5 euro bedragen (momenteel 2 euro).
De prijs van de optionele kredietkaart die er aan verbonden is, wijzigt niet.
Het is de eerste tariefaanpassing sinds deze pakketrekening in juni 2014 op de markt werd gebracht.
 

b) “Manuele” opties/verrichtingen bij KBC-Basisrekening en KBC-Zichtrekening

Klanten die bovenop het standaardaanbod van de gratis KBC-Basisrekening en het basisaanbod van de betalende KBC-Zichtrekening toch een aantal bijkomende bancaire diensten (opties) wensen, betalen daarvoor afzonderlijk. De tarieven van een aantal diensten en verrichtingen die een hoge mate van manuele tussenkomst of verwerking vergen en waarvoor gratis digitale alternatieven beschikbaar zijn, gaan vanaf 1 september 2019 omhoog.

Voor 65-plussers en mindervaliden met een betalende KBC-Zichtrekening blijven deze  verrichtingen gratis.

 

Nieuw tarief (incl. BTW)

Huidig tarief

Manuele overschrijving (papieren overschrijving + overschrijving aan het loket)

1,5 euro

0,5 euro

Geldopname aan (of met tussenkomst van) het loket

1,5 euro

0,35 euro

Geldopname aan automaat bij andere financiële instelling dan deze bij KBC / KBC Brussels en CBC

0,5 euro

0,20 euro

KBC beschikt in Vlaanderen en Brussel over 1184 geldautomaten. Een groot aantal van die automaten laten ook al toe om geld af te halen met de contactloze bankkaart of via de functie Mobile Cash in KBC Mobile. Die nieuwe automaten reiken ook kleinere coupures van 5 en 10 euro uit, naast de vertrouwde biljetten van 20 en 50 euro.

c) Minder gebruikte opties bij de KBC-Basisrekening, KBC-Plusrekening en KBC-Zichtrekening waarvoor gebruiksvriendelijke en gratis digitale alternatieven bestaan

Voor een aantal minder gebruikte en afzonderlijk aangerekende betaaldiensten/opties (bv. cheques) bestaan vandaag snelle, betrouwbare en gebruiksvriendelijke alternatieven die door steeds meer klanten op prijs worden gesteld (bv. digitale overschrijvingen).

KBC past het tarief van die afzonderlijk aangerekende betaaldiensten aan voor de KBC-Plusrekening, de KBC-Basisrekening en de KBC-Zichtrekening.

KBC stelt ook vast dat de vraag van zowel particuliere klanten als bedrijven naar papieren rekeninguittreksels jaarlijks met zo’n 15% daalt. Klanten kunnen hun rekeninguittreksels veel makkelijker, sneller  en gratis digitaal opvragen en bewaren.

Als een domiciliëring niet kan worden uitgevoerd omdat de klant onvoldoende geld op zijn/haar rekening heeft staan, zal vanaf 1 november 2019 een kost van 6,05 euro worden aangerekend. Klanten kunnen evenwel vermijden om die éénmalige kost voor niet-uitgevoerde domiciliëring wegens onvoldoende provisie te betalen door in hun KBC Mobile een push notificatie te activeren. Dan krijgen zij een bericht wanneer een domiciliëring ter betaling zal aangeboden worden en kunnen ze tijdig voor de nodige provisie op hun rekening zorgen.

 

Nieuw tarief (incl. BTW)

Huidig tarief

Uitschrijven cheques (per cheque)

1,5 euro

0,6 euro

Bestellen cheques (per cheque)

0,5 euro

0,4 euro

Cheque op rekening zetten

1,5 euro

nvt

Internationale overschrijving op papier aan loket*

6,05 euro

3,63 euro

Verzendingskosten maandelijks papieren rekeningafschrift  (prijs per maand)*

Verzendingskosten dagelijks papieren rekeningafschrift (prijs per maand)*

1,7 euro

 

15 euro

0,85 euro

 

7,65 euro

Als een domiciliëring niet kan worden uitgevoerd omdat er onvoldoende geld op de rekening staat

6,05 euro (vanaf 1 november)

nvt

*deze verhoging geldt ook voor de KBC-Basisbankdienst

 

Noot voor de redactie

 

De belangrijkste rekeningtypes in het kort
Een gedetailleerd overzicht van deze types rekeningen vindt u op de KBC-website

a) De gratis KBC-Basisrekening
Dit type rekening omvat de elementaire betaalfuncties en geeft de klant recht op gratis:

  • 1 bankkaart (bruikbaar voor betalingen in gans Europa)
  • Contactloos betalen met bankkaart
  • Online banking met computer en tablet (KBC Touch)
  • Mobile banking met smartphone (KBC Mobile)
  • Geld afhalen aan KBC- / KBC Brussels- en CBC-automaten

b) KBC-Plusrekening

De KBC-Plusrekening omvat een uitgebreider betaalpakket dan de KBC-Basisrekening. De maandelijkse bijdrage geeft naast deze elementaire betaalfuncties nog recht op onder andere:  

 

  • 2 bankkaarten (bruikbaar voor betalingen in gans Europa)
  • Optionele kredietkaarten (betalende optie naargelang het type kredietkaart)
  • Tweemaal per jaar een gepersonaliseerde bankkaart met een foto naar keuze
  • Instant overschrijvingen uitvoeren
  • Geld afhalen aan alle bankautomaten in de eurozone

 

Contacteer ons
Viviane Huybrecht General Manager KBC Corporate Communication / Spokesperson
Viviane Huybrecht General Manager KBC Corporate Communication / Spokesperson
Over KBC Group

Bij twijfel of discussie over de inhoud van deze persberichten geldt de versie gepubliceerd op www.kbc.com/nl/persberichten als enige referentietekst.

KBC Group
Havenlaan 2
B - 1080 Brussels
Belgium