Zeven Europese banken plannen Blockchain Platform voor KMO’s

Award winnende innovatie maakt internationale handelstransacties aanzienlijk makkelijker

Een groep van zeven banken heeft een overeenkomst getekend om met innovatieve blockchain technologie een internationaal handelsplatform te bouwen. Doel is om de nationale en internationale handel voor de Europese KMO’s eenvoudiger te maken dankzij de kracht van de gedeelde boekhouding.

Deutsche Bank, HSBC, KBC, Natixis, Rabobank, Société Générale en UniCredit hebben een Memorandum of Understanding in Brussel getekend met de intentie om samen te werken aan de ontwikkeling en de marketing van een nieuw product “Digital Trade Chain” (DTC).

Het product is gebaseerd op een prototype van een, door KBC ontwikkelde -Trade en Supply Chain Finance-oplossing  en werd getest tijdens  de “Proof of Concept fase”.

KBC won met deze DTC in oktober 2016 de “Efma Accenture Innovatie Award” voor “beste nieuwe product of service van 2016”. DTC kan alle partijen die betrokken zijn bij een handelstransactie (zoals koper en verkoper en hun beide banken en transporteur) online en via mobiele apparaten met elkaar verbinden.

Het nieuwe platform maakt het handelsproces voor KMO’s  eenvoudig door (internationale) handelstransacties van kmo’s efficiënt op te volgen, de risico’s beter te beheersen en de financiering van de handel te vereenvoudigen. Grote bedrijven gebruiken het documentair krediet om hun risico’s bij internationale handel te beperken.  Deze documentaire kredieten zijn niet altijd geschikt voor KMO’s die handelen via “open account”.

DTC versnelt het handelsproces van order tot betaling en vermindert aanzienlijk het papierwerk door gebruik te maken van de beveiligde data op de gedeelde boekhouding van de “blockchain”. De transparantie in de keten geeft KMO’s vertrouwen in handelstransacties met nieuwe partners zowel op de thuismarkt als in andere Europese markten.   

Door bundeling van expertise en resources van de leden van het consortium, kunnen ze gezamenlijk  de ontwikkelingen en de marktintroductie van DTC  bewerkstelligen. In eerste instantie richt DTC zich op 7 Europese landen op de Europese markt: België en Luxembourg (KBC), Frankrijk (Natixis, Société Générale), Duitsland (Deutsche Bank, UniCredit), Italië (UniCredit), Nederland (Rabobank) en het Verenigd Koninkrijk (HSBC).

 

Bericht voor editors:

Bekijk de volgende demofilms om te zien hoe het DTC prototype werkt.  kort (1’15) of  lang(3’15) <

 

Voor meer informatie, graag contact opnemen met:

 

Deutsche Bank

Heinrich Froemsdorf                     +49 69 910 47680                             [email protected]

 

HSBC

Paul Smith                                         +44 20 7991 4867                             [email protected]

 

KBC

Viviane Huybrecht                         +32 2 429 85 45                                 [email protected]

 

Natixis

Laure Sadreux                                  +33 (0)158193417                            [email protected]

 

Rabobank

Margo van Wijgerden                   +31 (30) 21 60 967                           [email protected]

 

Société Générale

Stephanie Jonville                           +33 1 42 14 38 99                            [email protected]

 

UniCredit

Kamyar Naficy                                  +44 20 7826 6088                             [email protected]

 

Over KBC Group

Bij twijfel of discussie over de inhoud van deze persberichten geldt de versie gepubliceerd op www.kbc.com/nl/persberichten als enige referentietekst.

KBC Group
Havenlaan 2
B - 1080 Brussels
Belgium