4 grootbanken en Isabel Group bundelen krachten voor vereenvoudiging zakelijke dienstverlening met KUBE

De vier Belgische grootbanken Belfius, BNP Paribas Fortis, ING België en KBC hebben vandaag samen met Isabel Group KUBE aangekondigd. Via de blockchaintoepassing KUBE gaan financiële instellingen gegevens van bedrijven delen met elkaar in het kader van het Know Your Customer-proces. Dat maakt de verificatie en het onderhoud van bedrijfsidentiteiten eenvoudiger voor bedrijven en banken. KUBE versnelt zo de dienstverlening aan bedrijven en voert bovendien de strijd op tegen fraude en witwaspraktijken. De Belgische financiële sector is met KUBE de eerste die blockchain op grote schaal gebruikt om bedrijven te identificeren.

Om witwassen en fraude te voorkomen zijn banken verplicht om bij de opening van een bedrijfsrekening de identiteit van de zaakvoerders en de belangrijkste aandeelhouders te controleren en dat regelmatig te blijven doen. Die informatie gaan ze voortaan via KUBE met elkaar kunnen delen. In dat kader ondertekenden de vijf partijen vandaag een memorandum van overeenstemming.

De verificatie van zakelijke klanten wordt opgelegd door de Europese anti-witwasrichtlijn Anti-Money Laundering Directive (AML). Zo wil de EU voorkomen dat frauduleuze en criminele partijen zaken doen met financiële instellingen. Het is voor banken en hun klanten een tijdsintensief proces dat ze momenteel individueel per bank uitvoeren en frequent moeten herhalen. Om het proces te vereenvoudigen voor alle partijen, creëren de vier Belgische grootbanken en Isabel Group nu een platform dat zakelijke identiteitsgegevens voor elkaar toegankelijk maakt.

De klant zal zijn data slechts één keer moeten ingeven in het platform waarna deze door de bank  geverifieerd en gevalideerd zal worden. Nadien worden de gegevens op een veilige manier gedeeld tussen de aangesloten organisaties. Wanneer een onderneming een rekening opent bij een andere bank, zal die sneller het KYC-proces doorlopen aangezien de vereiste gegevens al beschikbaar zijn. Hierdoor zal de onderneming rekeningen kunnen openen zonder administratieve rompslomp en vertragingen. Bovendien zullen ook aanpassingen aan de bedrijfsdata gedeeld worden zodat de aangesloten banken te allen tijde over de meeste recente data beschikken.

Europese primeur met blockchain

KUBE staat voor “Know Your Customer Utility for Banks and Enterprises”. Het is een beveiligde, decentrale database op basis van blockchaintechnologie. De Belgische financiële sector is de eerste die op grote schaal gebruik zal maken van blockchain voor identificatie van bedrijven. Blockchain zorgt niet alleen voor een sterke beveiliging, het laat ook toe om efficiënte controles en audits te laten uitvoeren op de gegevens.

"De ontwikkeling van KUBE is een belangrijke stap in de verdere administratieve vereenvoudiging in ons land. Het is een essentiële maatregel in de strijd tegen fraude, witwassen en andere illegale financiële activiteiten", verklaart Jean de Crane, CEO van Isabel Group. "Niet alleen zullen de banken deze gegevensbron gebruiken om criminele activiteiten te helpen voorkomen, ook voor klanten verloopt het identificatieproces en het onderhoud van hun data voortaan efficiënter."

Isabel Group ontwikkelt het KUBE platform voor zijn eigen betaalactiviteiten en in opdracht van Belfius, BNP Paribas Fortis, ING België en KBC. Ook andere banken zullen in de toekomst kunnen aansluiten bij het platform.

***EINDE PERSBERICHT***

 

Isabel Group

Daphné Lammens, Communications
E: dlammens@isabelgroup.eu

M: + 32 476 48 15 44

Factivity

Rafael Tirmarche, managing partner
E: rafael@factivity.be
M: +32 476 68 94 92

 

***ACHTERGRONDINFORMATIE***

 

Over KUBE

www.kube-kyc.be

Over blockchain

Een blockchain laat toe om gegevens te delen zonder dat iemand eigenaar is. Elke deelnemer aan de blockchain heeft een identieke versie van de gegevens en kan de informatie aanvullen. Het decentrale karakter van de database maakt het platform veiliger. Bovendien zijn de gegevens versleuteld, wat het voor de financiële branche conform maakt voor controles.

Over Isabel Group
Isabel Group koppelt en vereenvoudigt de administratieve en financiële processen van bedrijven. De financiële dienstverlener zorgt voor een vlotte en betrouwbare uitwisseling van documenten, betalingen en identiteiten en automatiseert de toegang ertoe. Bedrijven krijgen zo inzicht in hun financiële stromen en nemen betere zakelijke beslissingen.

Ongeveer 65.000 ondernemingen, 3.000 boekhoudkantoren, 150 softwarepartners en 30 banken werken of koppelen met software van Isabel Group: Isabel 6, Seven, Ibanity, CodaBox, ClearFacts, Ponto, BookMate, SignHere en Zoomit. Daarmee beheert Isabel Group de grootste financiële infrastructuur van België. De groep automatiseert 450 miljoen transacties per jaar of 7,10 miljard euro per dag.

Als deel van een gereguleerd, financieel en Europees ecosysteem staat Isabel Group onder licentie van de Nationale Bank van België. Isabel Group is opgericht door de vier Belgische grootbanken en bestaat in 2020 25 jaar. Het bedrijf met hoofdkwartier in Brussel wordt sinds midden 2017 geleid door CEO Jean de Crane. Bij Isabel Groep werken 300 experts.

Meer informatie op www.isabelgroup.eu

Over KBC Group

Bij twijfel of discussie over de inhoud van deze persberichten geldt de versie gepubliceerd op www.kbc.com/nl/persberichten als enige referentietekst.

KBC Group
Havenlaan 2
B - 1080 Brussels
Belgium