50 miljoen euro voor startups in nanotech en IoT

50 miljoen euro voor startups in nanotech en IoT

dankzij nieuw investeringsfonds van KBC

Onder leiding van KBC Securities gaat het KBC Focus Fund zo’n 50 miljoen euro investeren in startups en scale-ups actief in deep tech. Deep tech omvat onder andere nanotechnologie, micro-electronica en het Internet of Things. “De Europese deep tech sector heeft met België als kenniscentrum, net zoals de biotech sector, het potentieel om een referentie te worden wereldwijd”, zegt Koen Schrever, Hoofd Investment Services bij KBC Securities.

Van idee tot beursgang

Het KBC Focus Fund wil een centrale rol spelen in de uitbouw van het ecosysteem van hoogtechnologische startups en bedrijven dat stilaan volwassen wordt in België. KBC Securities, het beurshuis van KBC Groep, zal het fonds beheren. Zij hebben de kennis en de contacten om ondernemers te ondersteunen doorheen alle groeifases van hun bedrijf. KBC Securities kan bedrijven bijstaan van idee tot en met beursgang en zo sneller in hun financieringsnoden voorzien. 

Het KBC Focus Fund bevat bij aanvang 50 miljoen euro aan beschikbaar kapitaal en zal investeren in jonge bedrijven actief in nanotechnologie, micro-electronica en IoT. Het fonds is een nieuwe tak binnen het KBC Start it Fund, dat zich momenteel focust op startups en fintech bedrijven. Daarnaast investeert KBC Groep ook in andere groeifondsen zoals imec.Xpand, Gemma Frisius Fonds en Qbic.  

“Door onze investeringen in de universiteitsfondsen en in imec.Xpand hebben we al een vrij goed beeld op wat er beweegt in de sector. Daarnaast volgen onze analisten nu al de hoogtechnologische beursgenoteerde bedrijven op met diepgaande sectorkennis. Tot slot leggen onze M&A en corporate finance afdelingen, maar ook KBC Corporate Banking, zich toe op deze sector waardoor we duidelijk zien waartoe onze Belgische KMO’s in staat zijn. Wij hebben dus diepe lokale wortels en kunnen zo snel interessante opportuniteiten zien voor onze participaties”, zegt Koen Schrever.

Veelbelovend deep tech ecosysteem 

“Voor het uitbouwen van een veelbelovend ecosysteem zijn er drie vereisten”, verduidelijkt Koen Schrever. “Er moeten eerst en vooral hoogstaande onderzoeksinstellingen aanwezig zijn waarmee we talent uit de hele wereld kunnen aantrekken. Daarnaast zijn ondernemers en liefst zelfs serieel ondernemers belangrijk om de bedrijven te gaan bouwen.  Als laatste onderdeel heb je natuurlijk instellingen en investeerders nodig die dit risico willen financieren”, gaat hij verder. 

Als die drie pijlers er zijn, dan heb je de fundamenten van een veelbelovend ecosysteem. Mooie voorbeelden in België zijn de Life Sciences en biotech sectoren. KBC Securities is ervan overtuigd dat de drie ingrediënten voor de deep tech sector aanwezig zijn in onze contreien. 

Dankzij imec, de High Tech Campus in Eindhoven en de Belgische universiteiten is de eerste voorwaarde al zeker vervuld. Wat in Life Sciences en Biotech aan ondernemerschap is opgestaan zal zich ook voortzetten in de deep tech domeinen. Op vlak van financiering kan KBC Groep de nodige duw in de rug geven”, benadrukt Koen Schrever. 

Feiten en cijfers

Het KBC Focus Fund bevat 50 miljoen euro aan beschikbaar kapitaal. Het fonds heeft twee sterke investeringsmanagers aangetrokken, die samen met Koen Schrever op zoek zullen gaan naar interessante investeringen en de bedrijven professioneel zullen begeleiden.  

  • Nuno Carvalho stapt over van Bekaert, waar hij alle overnames en investeringen van Bekaert overzag. Hij was ook voorzitter van het Corporate Venturing Network.
  • Rudi Severijns heeft ruime ervaring als investment manager bij verschillende investeringsmaatschappijen zoals Gimv, Capital-E en meest recent het Ark Angels Activator Fund van ING en BAN Vlaanderen.

 

Over KBC Focus Fund 

Het KBC Focus Fund is een durfkapitaalfonds van € 50 miljoen gefocust op deep tech met de ambitie om de sectoren actief in nanotechologie, micro-electronica en Internet der Dingen naar een volgend niveau te tillen. Het fonds is actief in België en de buurlanden waar verschillende bekende expertisecentra voor deze technologieën gesitueerd zijn. 

Het KBC Focus Fund bouwt verder op het netwerk en de expertise van KBC Groep en wordt beheerd door KBC Securities. KBC Securities heeft een solide kennis van het tech ecosysteem in België en daarbuiten met ervaren teams in M&A, Corporate Finance en Research & Sales. Als onderdeel van de KBC Groep, tracht het KBC Focus Fund een lange-termijn partner te zijn voor ondernemers.

Voor meer informatie: https://www.kbcsecurities.com/investment-services/kbc-focus-fund

Over KBC Securities

KBC Securities is het onafhankelijke beurshuis van KBC Groep. Het beurshuis heeft eigen vestigingen in Brussel, Boedapest en New York. Als belangrijkste Belgische zakenbank op Euronext Brussel is KBC Securities de marktleider in kapitaalmarkttransacties - met een marktaandeel van zowat 70%. Daarnaast heeft KBC Securities een sterke positie in schuldkapitaal, M&A en Research. Ze biedt op maat gemaakte financiële diensten aan drie grote klantengroepen: bedrijven, institutionele beleggers en groeifondsen. Dankzij haar expertise, kennis en inspirerende ideeën brengt KBC Securities op maat gemaakte oplossingen naar al deze verschillende klanten. KBC Securities maakt deel uit van het M&A-netwerk Oaklins (www.oaklins.com) waardoor ze beroep kan doen op een uitgebreid internationaal netwerk.

 

Contacteer ons
Viviane Huybrecht General Manager KBC Corporate Communication / Spokesperson
Viviane Huybrecht General Manager KBC Corporate Communication / Spokesperson
Over KBC Group

Bij twijfel of discussie over de inhoud van deze persberichten geldt de versie gepubliceerd op www.kbc.com/nl/persberichten als enige referentietekst.

KBC Group
Havenlaan 2
B - 1080 Brussels
Belgium