Autosalon 2023: Particuliere KBC-klanten genieten opnieuw van scherpe tarieven voor duurzamere vervoersmiddelen - elektrische wagen 2,89%, fiets 2,89%. Ondernemers genieten van gepersonaliseerde prijs met stevige korting.

Autosalon 2023: Particuliere KBC-klanten genieten opnieuw van scherpe tarieven voor duurzamere vervoersmiddelen - elektrische wagen 2,89%, fiets 2,89%. Ondernemers genieten van gepersonaliseerde prijs met stevige korting.

Klanten van KBC en KBC Autolease kiezen steeds vaker voor een elektrische of (plug-in) hybride wagen. Ook de populariteit van de elektrische fiets blijft sterk stijgen. Financieringen/leningen voor elektrische wagens, plug-in hybrides en (elektrische) fietsen zitten sterk in de lift.

Voor de particuliere klanten merkt KBC op:

 

 • Het aantal financieringen voor elektrische voertuigen en plug-in hybrides steeg in 2022 met 43% ten opzichte van 2021. In vergelijking met 2020 stegen de financieringen zelfs met 115%. In 2022 was 10% van de autoleningen bestemd voor een ​ elektrische wagen. In 2021 was dit nog 5%.
 • Het totaal aantal autofinancieringen blijft echter sterk dalen en weerspiegelt de verdere daling van de autoverkopen de voorbije jaren.
 • De financiering van tweedehandsvoertuigen kende een stijging van 8% ten opzichte van 2021.
 • 88% van de financieringen wordt digitaal afgesloten. KBC Mobile is hierbij duidelijk het voorkeurkanaal: 72% van de aanvragen verloopt via deze weg.
 • Wie leent voor een elektrische wagen heeft een licht ander profiel dan wie leent voor een conventionele wagen:

 

Elektrisch

Niet-elektrisch

Gemiddeld kredietbedrag

31.000 euro

21.000 euro

% ontleend versus waarde auto

70%

75%

Gemiddelde looptijd

5 jaar

5 jaar

Gemiddelde leeftijd ontlener

49 jaar

44 jaar

 

 • Ook in 2022 blijft de Belg de (elektrische) fiets omarmen als vervoersmiddel: ​ in 2022 ligt het aantal fietsleningen 23% hoger dan in 2021. Het gemiddeld kredietbedrag neemt met zo’n 8% toe tot 4.000 euro.
 • Maar liefst 95% van de fietsleningen wordt digitaal afgesloten. Net zoals bij de autolening maakte Kate, de digitale assistent in KBC Mobile, ​ het aanvraagproces voor de fietslening zeer toegankelijk.

KBC merkt volgende tendenzen op voor de ondernemers:

 

 • In 2022 was 50% van de nieuwe autofinancieringen bestemd voor elektrische/hybride plug-in personenwagens, in 2021 was dit slechts 7%.
 • We merken een stijgende trend in ​ gefinancierde elektrische bestelwagens, hoewel hun aandeel nog beperkt blijft tot 2% van de gefinancierde bestelwagens.
 • Autofinanciering werd voornamelijk (70%) afgesloten onder de vorm van financiële leasing/renting. ​ Hierbij wordt er enkel financiering verstrekt en zijn er geen andere diensten gekoppeld zijn aan het leasing/renting contract (zoals bv. onderhoud, …)
 • Ongeveer de helft van de autofinancieringen bij ondernemers wordt digitaal afgesloten, dit kan zowel via KBC Mobile, KBC Touch als het KBC Business Dashboard

 

Leasing van hybride of ​ full electric leasewagens en fietsen zet opmars verder

 • In 2022 was 20,4% van de rijdende leasingvloot een hybride of full electric wagen, in 2021 was dat 18%. In december 2022 was 7 van de 10 nieuw bestelde wagens een stekkerwagen, waarvan 32% full electric.
 • Fietsleasing kent een sterke groei. ​ KBC Autolease startte 2022 met 21.000 fietsen onder beheer en is vandaag marktleider met ​ zo’n 25.000 fietsen onder beheer, een stijging van 19%. ​ Deze sterke groei kent zijn oorsprong in de doorgedreven digitalisering van de offerte en het bestelproces.
 • Het digitaal portaal KBC MoveSmart verhoogt het gebruiksgemak voor zowel eindgebruiker, fleet manager als fietsdealer.

 

 

Dirk Mampaey, Algemeen Directeur Banking Products divisie België, duidt het huidige aanbod: “Ook dit jaar geeft KBC de milieuvriendelijkere mobiliteitsoplossingen via financieringen, verzekeringen en leasing een extra duwtje in de rug . Bestaande en nieuwe particuliere klanten vinden een speciaal tarief van 2,89 % voor de financiering van een elektrische wagen en plug-in hybride of fiets. Voor andere voertuigen bedraagt het tarief 3,19 %. Ondernemers krijgen naast een gepersonaliseerde prijs de dossierkosten terugbetaald wanneer zij digitaal een investeringskrediet, leasing of renting afsluiten. Klanten die kiezen voor een milieuvriendelijkere wagen kunnen ook voor hun omniumverzekering rekenen op een stevige korting. Ons aanbod naar aanleiding van het Autosalon 2023 ligt dan ook volledig in lijn met ons doel om duurzamere oplossingen te bieden en zo ons steentje bij te dragen tot een duurzamere samenleving.”

 

 1. Financiering:

zowel particuliere KBC-klanten[1] als niet-klanten genieten van 14 01 2023 tot 14 02 2023 van scherpe tarieven voor de financiering van auto en fiets

 • 2,89 % voor elektrische wagens en plug-in hybride (maximaal 50 gram CO2-uitstoot per kilometer)
 • 2,89 % voor fiets
 • 3,19 % voor andere wagens (tot 3 jaar oud), nieuwe moto en nieuwe mobilhome
 • 4,45 ​ % voor tweedehandswagens van meer dan 3 jaar oud

De looptijd van de lening is, zoals wettelijk voorzien, afhankelijk van het geleende bedrag.


​Particulieren kunnen voor nieuwe wagens tot 110% lenen. Dat betekent dat in één en dezelfde voordelige financiering ook de volledige installatiekost van een laadpaal kan opgenomen worden. Zowel klanten als niet-klanten kunnen het krediet overigens volledig digitaal simuleren, aanvragen en vervolgens ook afsluiten.

 

Ondernemers genieten van een gepersonaliseerde prijs met stevige korting en krijgen de dossierkosten terugbetaald wanneer zij een investeringskrediet, leasing of renting via digitale weg afsluiten.

2. Verzekering :

Wie bij KBC Verzekeringen een Omnium Alle Risico’s afsluit voor zijn geëlektrificeerdepersonenauto of een Volledige Omnium voor zijn geëlektrificeerde lichte vrachtauto krijgt 10% recurrente korting op deze polissen excl. bijstand.

Voor de traditionele wagens geldt een scherpe gepersonaliseerde prijs.


1Deze tarieven en voorwaarden gelden ook voor klanten van KBC Brussels

 

 

Het hele ecosysteem rond mobiliteit wijzigt snel en drastisch. Dat bevestigt ook Stefan Delaet, CEO KBC Autolease: ​ “ We zien elke dag nieuwe producten en aanbieders verschijnen op weg naar een duurzamere mobiliteit. Bij autolease proberen we daarop in te spelen om steeds de kwalitatieve oplossing naar voor te schuiven, thuisladen inbegrepen. Dit is niet altijd evident in de huidige turbulente marktomstandigheden, maar wel belangrijk aangezien 7 op 10 van de bestelde bedrijfswagens intussen een stekker hebben en dus koploper zijn inzake vergroening.

Daarnaast moedigen we werkgevers aan om hun primaire vervoersmiddel, of het nu auto of fiets is, te combineren met multi-mobiliteit. Dit kan op een fiscaal vriendelijke manier met het mobiliteitsbudget, wat we via onze partner Olympus Mobility aanbieden. “

 

 

 

Representatief voorbeeld: voor een lening op afbetaling van 25.000 euro met een looptijd van 60 maanden aan een jaarlijks kostenpercentage en vaste actuariële debetrentevoet van 2,89% , betaal je 60 maandelijkse aflossingen van 447,58 euro of in totaal 26.854,77 euro. Tarief geldig vanaf 14 01 2023 voor looptijden tot 60 maanden, voor een lening op afbetaling voor de financiering van een elektrische of plug-in hybride auto met maximaal 50 gram CO2-uitstoot per kilometer, aangekocht door een particulier.

Representatief voorbeeld: voor een lening op afbetaling van 15.000 euro met een looptijd van 60 maanden aan een jaarlijks kostenpercentage en vaste actuariële debetrentevoet van 3,19%, betaal je 60 maandelijkse aflossingen van 270,50euro of in totaal 16.229,45 euro. Tarief geldig vanaf 14 01 2023 voor looptijden tot 60 maanden, voor een lening op afbetaling voor de financiering van een nieuwe wagen, mobilhome of motor, of van een tweedehands personenwagen van maximaal 3 jaar oud, aangekocht door een particulier. 

Representatief voorbeeld: voor een lening op afbetaling van 1.500 euro met een looptijd van 24 maanden tegen een jaarlijks kostenpercentage en vaste actuariële debetrentevoet van 2,89%, betaal je 24 maandelijkse aflossingen van 64,38 euro of in totaal 1.544,98 euro. Tarief geldig vanaf 14 01 2023 voor looptijden tot 60 maanden, voor een lening op afbetaling voor de financiering van een (elektrische) fiets, aangekocht door een particulier.

 

 

persbericht autosalon 2023.pdf 286 KB

 

Viviane Huybrecht General Manager KBC Corporate Communication / Spokesperson

 

Over KBC Group

Bij twijfel of discussie over de inhoud van deze persberichten geldt de versie gepubliceerd op www.kbc.com/nl/persberichten als enige referentietekst.

KBC Group
Havenlaan 2
B - 1080 Brussels
Belgium