Bolero Crowdfunding zag crowdlending opnieuw stevig groeien in 2021.

Bolero Crowdfunding sluit 2021 tevreden af. Afgelopen jaar haalde Bolero Crowdfunding 16,7 miljoen op voor 18 Belgische kmo’s en groeibedrijven, een verdubbeling in vergelijking met 2020.

Het ging daarbij allemaal om crowdlendingprojecten, dus op basis van obligaties. In 2020 haalde Bolero Crowdfunding een beperkter bedrag op, namelijk 7 miljoen euro, voor 12 kmo’s, door een beperktere nood tijdens de coronacrisis. In 2019 haalde Bolero Crowdfunding 9,4 miljoen euro op voor 15 ondernemingen.

Grootste succesvolle crowdlendingcampagne in België

Het crowdlendingproject van Groep Caenen Capital Fund was in 2021 de grootste succesvolle campagne in België. De West-Vlaamse vastgoedgroep  haalde 3 miljoen euro op dankzij 798 investeerders. Nooit eerder werd in België zo’n groot bedrag in een keer opgehaald via crowdlending. De onderneming klopte trouwens al voor de vierde keer aan bij de leden van Bolero Crowdfunding. In 2019 werd er al 5 miljoen euro opgehaald via drie verschillende crowdlendingcampagnes.

 

In een paar minuten gefund

De crowdlendingprojecten van Bolero Crowdfunding kunnen op heel wat interesse rekenen:  

  • Sommige crowdlendingprojecten worden in amper een paar minuten volledig gefund.
  • Het gemiddeld investeringsbedrag per investeerder is ongeveer 2.200 euro. Vooral bij campagnes die een beperkter bedrag willen ophalen (200.000-300.000 euro), is er dan ook maar een beperkt aantal investeerders die de kans heeft om te investeren. We verkiezen om iedereen de kans te geven en te werken volgens een first come, first served principe. Daarnaast zetten we er bij Bolero Crowdfunding op in om verschillende interessante crowdlendingprojecten per maand aan te bieden zodat iedereen de kans krijgt om te investeren in een waaier van diverse kmo’s.
  • De gemiddelde interestvoet voor de gefunde crowdlendingcampagnes van 2021 was 5,99% bruto. Daarnaast zien we dat ook veel jongeren (-35 jaar) crowdlending ontdekken. Het investeringsbedrag bij jongeren is wel veel kleiner dan bij andere investeerders, meestal gaan ze maar tot 500 euro investeren in een crowdlendingproject.

 

Default Rate

Bij Bolero Crowdfunding is er momenteel een default rate van 2,44%. Onder default verstaat de wetgever dat een onderneming 90 dagen te laat is met terugbetaling. Ondernemingen die een nieuw aflossingsplan voorstellen, worden niet meegerekend in de default rate.

Crowdlending blijft nog altijd een groter risico inhouden voor investeerders (vandaar ook de hogere interestvoet), dat bewees onlangs het faillissement van Ferrokonstrukt. Het blijft dan ook belangrijk als investeerder om te diversifiëren over zoveel mogelijke campagnes en  zoveel mogelijk risico te spreiden, iets wat we extra benadrukken in onze educatieve webinars.

 

Toekomstplannen

We verwachten ook voor 2022 een verdere groeiende interesse in crowdlending bij zowel onze investeerders, als bij ondernemers. De aanvragen van ondernemers voor crowdlendingcampagnes zitten nog steeds in stijgende lijn. Begin 2022 staan er terug een paar interessante crowdlendingprojecten op de planning. In 2021 heeft Bolero Crowdfunding ook de kaap van 45.000 leden bereikt.

 

In de loop van 2022 wil Bolero Crowdfunding ook het platform verder optimaliseren zodat investeerders vlotter kunnen intekenen op een crowdlendingcampagne. Daarnaast komt er ook nieuwe Europese regelgeving rond crowdfunding aan waaraan het Bolero Crowdfunding-platform ook aan moet voldoen.

 

Bij vragen over Bolero Crowdfunding kan u terecht bij Thomas Scheire, Digital Marketeer Bolero Crowdfunding, via e-mail [email protected] of telefonisch op het nummer +32 429 00 32.

 

Voor de redactie:

 

Bolero Crowdfunding:
 

KBC was de eerste bank en online broker ter wereld die in 2014 zelf een crowdfundinginitiatief startte. Via het Bolero Crowdfunding-platform brengt KBC ondernemend België en investerend België zo goed mogelijk met elkaar in contact om zo bij te dragen tot meer innovatie en ondernemerschap.

Intussen werd via Bolero Crowdfunding ruim 38 miljoen euro opgehaald via crowdlending gespreid over 77 campagnes van lokale kmo’s en groeibedrijven. Bolero Crowdfunding geeft geen advies over de crowdlendingprojecten die gepubliceerd worden op het platform. Beleggen in crowdlending biedt potentieel een hoger rendement voor investeerders, maar gaat dan ook gepaard met een hoger risico.

Contacteer ons
Stef Leunens Corporate Communication Manager
Stef Leunens Corporate Communication Manager
Over KBC Group

Bij twijfel of discussie over de inhoud van deze persberichten geldt de versie gepubliceerd op www.kbc.com/nl/persberichten als enige referentietekst.

KBC Group
Havenlaan 2
B - 1080 Brussels
Belgium