Covid-19-crisis tast investeringsappetijt van Bolero Crowdfunding-leden niet aan.

Covid-19-crisis tast investeringsappetijt van Bolero Crowdfunding-leden niet aan.

7 op de 10 Bolero Crowdfunding-leden willen investeren in Belgische kmo’s. En vooral in lokale ondernemers.

Bolero Crowdfunding polste van 20 april tot 28 april bij meer dan 1.000 leden naar hun investeringsintenties tijdens de Covid-19-crisis. Met een korte vragenlijst wilde Bolero Crowdfunding nagaan welk soort crowdlendingprojecten interesse zouden wekken en onder welke voorwaarden de leden nieuwe projecten willen ondersteunen de komende weken.

Uit de peiling blijkt dat er nog steeds veel interesse is voor crowdlending:

  •  69% van de leden is nog steeds bereid om nu te investeren in crowdlendingprojecten en zo de groeiplannen van onze Belgische kmo’s te ondersteunen.
  • 16% is zelfs meer bereid dan vroeger om Belgische kmo’s een financieel hart onder de riem te steken.
  • 58% van de leden gaat een crowdlendingcampagne ook op ander factoren beoordelen dan voorheen. Zo kijken ze nu vooral naar de activiteit van de onderneming, de sector en financiële cijfers. Ze willen als het ware nagaan hoe “corona- en future-proof” het bedrijf is.
  • 57% van de respondenten wil evenveel investeren als voorheen, terwijl 22% nu even wat minder wil investeren. Gemiddeld werd er in 2019 per investeerder bij Bolero Crowdfunding 2.500 euro geïnvesteerd in een crowdlendingproject.
  • 67% wil hiervoor een gelijkaardig rendement krijgen als voor de Covid-19-crisis. Bij Bolero Crowdfunding lag het rendement van een crowdlendingproject in 2019  gemiddeld op 6,23% bruto interest per crowdlendingproject.
  • 51% wil evenveel risico nemen als voorheen. Bijna een op de drie (32%) is minder bereid om nu risico’s te nemen

Bij Bolero Crowdfunding kan een investeerder enkel in Belgische kmo’s investeren. Uit de vragenlijst blijkt dat 60% van de respondenten loyaal zijn met de lokale ondernemer en meer lokale projecten uit hun nabije omgeving wil steunen.

De Bolero Crowdfundingleden geven wel aan voorzichtiger te zijn voor crowdlendingprojecten voor de horeca of entertainmentsector.

Werner Eetezonne, CEO van Bolero: “Crowdlending heeft de voorbije jaren een grote stap voorwaarts gezet om kmo’s te ondersteunen. De peiling bij onze leden in volle lockdown laat duidelijk zien dat ze tijdens deze bijzondere tijden nog steeds erg bereid zijn om de Belgische kmo’s financieel te ondersteunen. We bekijken dossier per dossier voor welke kmo’s een crowdlendingcampagne een extra stimulans kan zijn in het groei- of herstelverhaal. We voorzien dan ook een snelle heropstart van deze markt, wellicht nog voor de zomer.”

Bij Bolero Crowdfunding volgen we de situatie op de voet op. 


Covid-19 heeft een impact op iedereen, ook Belgische kmo’s kunnen het nu moeilijk hebben. Daarom heeft Bolero Crowdfunding alle ondernemers die een crowdlendingcampagne hebben lopen gecontacteerd om waar nodig hen de nodige informatie te bezorgen. Zo biedt KBC een uitgebreid infopakket aan rond de steunmaatregelen voor kmo’s. Verder raadt Bolero Crowdfunding hen aan om zo transparant mogelijk te communiceren met hun investeerders. Uit de eerste contacten blijkt dat de bedrijven de situatie goed onder controle hebben, waardoor  op korte termijn weinig problemen verwacht worden.

 

Voor de redactie: Bolero Crowdfunding:

KBC was de eerste bank en online broker ter wereld die in 2014 zelf een crowdfundinginitiatief startte. Via het Bolero Crowdfunding-platform brengt KBC ondernemend België en investerend België met elkaar in contact om zo bij te dragen tot meer innovatie en ondernemerschap. In 2019 werd via Bolero Crowdfunding 9,5 miljoen euro opgehaald voor 15 lokale kmo’s en groeibedrijven, drie keer meer dan in vergelijking met 2018.

Zo werd in 2019 onder andere 5 miljoen euro opgehaald voor het vastgoedfonds van Groep Caenen Capital Fund en 500.000 euro voor Belgian Cycling Factory, de Belgische fietsenfabrikant van de merken als Ridley en Eddy Merckx.

 

Contacteer ons
Stef Leunens Corporate Communication Manager
Stef Leunens Corporate Communication Manager
Over KBC Group

Bij twijfel of discussie over de inhoud van deze persberichten geldt de versie gepubliceerd op www.kbc.com/nl/persberichten als enige referentietekst.

KBC Group
Havenlaan 2
B - 1080 Brussels
Belgium