• Nederlands
 • KBC Groep
  Select your language
  Search

  De Leukste Papegaai bij KBC, nu en in de 16de en 17de eeuw

  Papegaaien van allerlei pluimage in Museum Rockoxhuis

  Woensdag 27 augustus 2014 — Dit najaar organiseren het Museum Rockoxhuis en het KMSKA een boeiende en kleurrijke focustentoonstelling in het kader van Het Gulden Cabinet[1]: Papegaai. ’t Cierlijk schoon van haare veeren.

  Als smaakmaker voor die tentoonstelling organiseert KBC tijdens de Cultuurmarkt van Vlaanderen op zondag 31 augustus een levende papegaaiententoonstelling in de KBC-toren in Antwerpen.

  De Leukste Papegaai van Vlaanderen

  Een dertigtal papegaaien – zo’n twintig verschillende soorten – zullen van 11.00 uur tot 18.00 uur te bezichtigen zijn in de KBC-Toren in Antwerpen. Bezoekers kunnen dan hun stem voor hun favoriete “leukste papegaai” uitbrengen. Eigenaars van papegaaien schreven zich vooraf in voor de wedstrijd.

  De wedstrijd “De Leukste Papegaai van Vlaanderen” werd mogelijk gemaakt door de ondersteuning van de Belgische Vereniging van Parkieten- en Papegaaienliefhebbers, en in het bijzonder door de voorzitter Emmanuel Tack. Ook papegaaienfluisteraar Nathalie van Nally’s Papegaaien, een erkende papegaaiengedragstherapeute, zal aanwezig zijn.

  Papegaai. ’t Cierlijk schoon van haare veeren

  De tentoonstelling loopt van 8 november 2014 t.e.m. 22 februari 2015 in het Rockoxhuis, Keizerstraat 10-12, 2000 Antwerpen.

  Naar aanleiding van de restauratie van het schilderij Heilige familie met papegaai van P.P. Rubens (KMSKA), dat in Het Gulden Cabinet[1] een ereplaats krijgt, gaat de aandacht naar de papegaai in de beeldende kunst in de 16e en de 17e eeuw.

  Naast Rubens zijn Savery, Fijt, Jordaens, de Heem, Dürer, Schongauer en andere kunstenaars met hun interpretatie van de papegaai op de tentoonstelling vertegenwoordigd.

  Het Rockoxhuis en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) organiseren in de schoot van Het Gulden Cabinet enkele kleinschalige tentoonstellingen. De tentoonstelling Papegaai is de derde in de rij.

  Rockoxhuis

  Het Rockoxhuis is een kunsthistorisch museum, een bijdrage van KBC aan het behoud van het cultureel erfgoed en een getuige van een van de belangrijkste periodes uit de geschiedenis van Antwerpen. Het Rockoxhuis herinnert als historische woning aan Nicolaas Rockox (1560-1640), een van de sleutelfiguren op politiek, sociaal en cultureel vlak gedurende de eerste helft van de 17e eeuw.

  Het Rockoxhuis werd op 1 december 1970 aangekocht door de Kredietbank (vandaag KBC Bank NV) en heeft als doel de bezoeker kennis te laten maken met de rijke cultuur van Vlaanderen. Het Rockoxhuis tracht bovendien zijn steentje bij te dragen tot de profilering van de stad Antwerpen als een van de voornaamste baroksteden in West-Europa.

  Meer informatie: Museum Rockoxhuis, Keizerstraat 10-12, 2000 Antwerpen
  Tel. 32 (0)3 201 92 50 - Fax 32 (0)3 201 92 51, inforockoxhuis@kbc.be

  [1] Sinds 2 februari 2013 kan men in het Rockoxhuis zien hoe een Antwerpse kunstverzameling er in de Gouden Eeuw uitgezien moet hebben. De burgerwoning van burgemeester en mecenas Nicolaas Rockox is omgetoverd tot een luxueus kunstkabinet met topstukken uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) (gesloten voor verbouwing) en de belangrijkste werken uit het Rockoxhuis zelf.

  Peter Paul Rubens, Heilige familie met papegaai (detail), ©KMSKA, foto: Rik Klein Gotink
  Ilse De Muyer

  Corporate Communication manager

  KBC Group