• Nederlands
 • Français
 • Skip to Content
  KBC Groep
  Select your language
  Search

  Duurzaam investeren is de toekomst.

  Voor VME’s is er nu het KBC-Renovatiekrediet.

  Het Vlaamse Gewest legt via het Energierenovatieprogramma 2020 (zie link) strengere isolatienormen op voor onroerende goederen in mede-eigenschap. Dakisolatie, isolerend glas en hoogrendementsketels moeten leiden tot een daling van het energieverbruik van de gemiddelde Vlaamse woning met 30%. Tegelijk verhoogt de waarde van de woning en krijgt de eigenaar een beter energieprestatiecertificaat bij verkoop of verhuur.

  Die strengere normen kunnen in sommige gevallen tot ingrijpende en onvoorziene investeringen leiden waar niet altijd alle mede-eigenaars budget voor gereserveerd hebben. Daarom ontwikkelde KBC een renovatiekrediet met betalingszekerheid voor verenigingen van mede-eigenaars (VME), zodat die de nodige aanpassingen aan hun appartementen kunnen laten uitvoeren.

  De problematiek wordt vanavond voorgesteld aan VME’s in de KBC-toren in Antwerpen.

  In het Vlaamse Gewest alleen al zijn er volgens de kadastrale statistiek van het ministerie van Financiën meer dan 67 500 appartementsgebouwen gebouwd vóór 1981, toen dakisolatie nog niet gangbaar was. Dat betekent dat maar liefst 40% van het vastgoedpatrimonium in Vlaanderen de komende jaren isolatie- en andere duurzame maatregelen zal moeten nemen om te voldoen aan het Energierenovatieprogramma 2020. Door het gebouw te isoleren, verhoogt de energie-efficiëntie en daalt de CO2-uitstoot.

  Volgens een onderzoek van Morgan Stanley zou een hogere energie-efficiëntie tot 38% (kunnen) bijdragen tot de totale CO2-reductie die België onderschreef bij ondertekening van het klimaatverdrag (zie grafiek).

  Als grote speler in de samenleving neemt KBC ook zijn verantwoordelijkheid op in de maatschappij en in de strijd tegen de klimaatopwarming. De klant krijgt een kwaliteitsservice en relevante, duurzame oplossingen aangeboden. Met het KBC-Renovatiekrediet kunnen mede-eigenaars van gebouwen sneller voldoen aan de nieuwe Vlaamse regelgeving en de feitelijke waarde van hun gebouw verbeteren.

  Het renovatiekrediet voor VME’s dat KBC ontwikkelde, geeft de mede-eigenaars van appartementen de mogelijkheid om renovatiewerken te financieren en de klimaatprestatie en feitelijke waarde van hun eigendom en gebouw aanzienlijk te verbeteren. Door te voldoen aan de eisen van het programma vermijden ze dat ze het appartement niet mogen verhuren.

  Het product is heel flexibel: elke mede-eigenaar kan kiezen of hij al dan niet deelneemt aan het krediet. Voor de vereniging is het duidelijk wanneer de renovatiewerken kunnen starten en ze heeft zekerheid over hoeveel en op welke termijn ze moet terugbetalen.

  Hoe gaat het praktisch in zijn werk?

  Het KBC-Renovatiekrediet voor VME’s is een klassiek investeringskrediet met een looptijd van 3 tot maximaal 10 jaar waarmee duurzame en noodzakelijke renovatiewerken in de gemeenschappelijke delen van het gebouw gefinancierd kunnen worden, zoals dakisolatie, gevelrenovatie, enz.

  De VME als juridische entiteit gaat het krediet aan, maar elke mede-eigenaar kan kiezen of hij al dan niet aan dat krediet deelneemt. De mede-eigenaars storten maandelijks hun individuele aandeel in de terugbetaling van het krediet op de KBC-rekening van de VME. De VME betaalt de maandelijkse aflossing van het krediet.

  Als waarborg moet de VME samen met het krediet een 'betalingszekerheid voor VME' sluiten. Deze verzekering wordt bemiddeld door ADD, een makelaar van de  KBC Groep. Ze beschermt de VME én alle leden als een mede-eigenaar in gebreke blijft.

  Kenmerken

  • Vaste rente, gelijke terugbetalingen.
  • Opnameperiode van standaard 9 maanden.
  • Looptijd 3 à 7 jaar, uitzondering mogelijk tot max. 10 jaar na goedkeuring.
  • Kredietbedrag van minstens 50 000 euro.
  • De verzekeringspremie kan niet meegefinancierd worden.
  • Minstens 3 leden van de VME gaan het krediet aan (in andere gevallen kan een persoonlijke lening worden aangegaan in plaats van een KBC-Renovatiekrediet voor VME’s).
  • Eenmalige dossierkosten van 500 euro, of 1 000 euro voor een krediet groter dan 0,5 miljoen euro.
  • Het krediet kan pas worden goedgekeurd
   • na voorlegging van alle vereiste documenten (zie handleiding syndicus);
   • na het verkrijgen én betalen van de betalingszekerheid voor VME;
   • als de kwaliteit van de aannemer voldoende is om de werken te kunnen uitvoeren (bv. geen betalingsachterstanden) en de offerte voldoende gedetailleerd is (de prijs van de werken moet aannemelijk en redelijk zijn).

  Informatie over het KBC-renovatiekrediet voor VME’s is terug te vinden op ondernemen.kbc.be/renovatiekredietvme.

  Contacteer ons
  Viviane Huybrecht General Manager KBC Corporate Communication / Spokesperson
  Viviane Huybrecht General Manager KBC Corporate Communication / Spokesperson
  Over KBC Group

  Bij twijfel of discussie over de inhoud van deze persberichten geldt de versie gepubliceerd op www.kbc.com/nl/persberichten als enige referentietekst.

  KBC Group
  Havenlaan 2
  B - 1080 Brussels
  Belgium