• English
 • Nederlands
 • Français
 • Search

  KBC Brussels uit de startblokken

  Daniel Falque en Damien Van Renterghem over de concrete plannen van KBC Brussels

  Maandag 16 maart 2015 — Tijdens een persconferentie vandaag lichtten Daniel Falque, CEO van KBC Divisie België en Damien Van Renterghem, CEO KBC Brussels een tip van de sluier op over de concrete plannen van KBC in de hoofdstad.

  Daniel Falque legt uit: “Brussel vormt, naast Vlaanderen en Wallonië, voor KBC een sterke strategische groeipool, waar we inzetten op een specifieke aanpak op maat van de lokale gemeenschap. We blijven er, net zoals in de andere regio’s, investeren in de lokale economie en willen hier samen met onze klanten groeien”.

  De studiedienst van KBC wijst in de studie “Brussel, stad van tegenstellingen”[1] op de paradoxen van onze hoofdstad. Brussel vormt het kloppend hart van de Europese Unie en de motor van onze economie, maar staat tegelijkertijd voor een aantal grote maatschappelijke uitdagingen. Uitdagingen die KBC niet uit de weg wil gaan maar waarin ze net opportuniteiten ziet.

  Damien Van Renterghem vult aan: “In deze boeiende biotoop ging op 1 januari 2015 KBC Brussels van start, het commercieel autonome gezamenlijke merk van KBC en CBC dat zich specifiek richt tot wie in Brussel woont of werkt. Vandaag hebben we onze operationele en commerciële structuur uitgetekend en staan de eerste eigen projecten in de steigers.  We verhuizen binnenkort naar een nieuw hoofdkantoor, we werven nieuwe medewerkers aan, we optimaliseren de kantoorinplanting en de openingsuren, en we stoppen de bankkantoren in een aangepast kleedje. We dragen Brussel en de Brusselaars een warm hart toe en zullen ons uiterste best doen om voor hen de beste financiële partner te worden”.

   

  Autonome managementstructuur voor KBC Brussels

  Zoals aangekondigd op de KBC Investor Day van 17 juni 2014 werd KBC Brussels begin dit jaar opgestart. Deze nieuwe, aparte entiteit staat onder de leiding van Damien Van Renterghem, die op 1 januari werd aangesteld als CEO voor KBC Brussels.

  Het nieuwe en autonome managementteam is samengesteld uit KBC- en CBC-experten die onlangs de stap zetten naar KBC Brussels. Zij sturen het kantorennet van KBC Brussels aan en tekenen een eigen commercieel beleid voor KBC Brussels uit. Sinds 1 maart vormen zij de ruggengraat van de operationele structuur van KBC Brussels.

  De klanten en medewerkers van KBC Brussels kunnen bovendien een beroep doen op eigen experts op het vlak van vastgoed, vermogensopbouw en subsidieregelingen in Brussel.

  In juni neemt dit team zijn intrek in het vernieuwde Pericles-gebouw in de Wetenschapsstraat, midden in de Europese wijk, wat het kosmopolitische karakter van Brussel en zijn inwoners mooi illustreert.

   

  KBC Brussels-kantorennet, dicht bij de klant

  De huidige 48 KBC- en CBC-bankkantoren in Brussel (19 gemeenten) zijn vandaag duidelijk herkenbaar als “KBC Brussels” en zijn intussen operationeel onder de nieuwe structuur. Om de verwachtingen van de klant inzake snel, toegankelijk en gespecialiseerd advies nog beter te kunnen inlossen, herschikte KBC Brussels zijn kantorennet in zes nieuwe clusters (Brussels City, Brussels Atomium, Brussels Europe, Brussels South, Brussels East en Brussels K-Nal). Samen met 13 zelfstandige verzekeringsagenten van KBC en CBC – die ondertussen ook een aangepast KBC Brussels-logo kregen - rollen deze 48 bankkantoren het geïntegreerd bankverzekeringsmodel van KBC uit in Brussel.

  In de loop van 2015 ondergaan de onthaalzones van alle KBC Brussels-bankkantoren een restyling om het uniforme beeld en de herkenbaarheid van KBC Brussels verder te versterken.

  Om zijn groeiende ambities waar te maken, is KBC Brussels nog op zoek naar commerciële medewerkers die in Brussel wonen, gestudeerd hebben of gewoon Brussel volop in hun hart dragen. Op die manier zal de personeelsploeg van KBC Brussels op termijn nog beter de Brusselse diversiteit weerspiegelen. KBC Brussels mikt overigens ook op een nauwere samenwerking met de Brusselse onderwijsinstellingen om op die manier een natuurlijke rekruteringdynamiek binnen de hoofdstad te bevorderen.

   

  Mobiliteit, huisvesting en ondernemerschap vormen ruggengraat van marktbenadering KBC Brussels

  Klanten van KBC Brussels geven aan dat zij vooral bezorgd zijn over de mobiliteitsproblemen in de grootstad, de dure huisvesting en de ondersteuning van het ondernemerschap.

  Daarom zet KBC Brussels in op vlotte bereikbaarheid. Ruimere openingsuren dankzij bankieren op afspraak, kantoren met een breed aanbod aan expertise zodat “one stop”-adviesverlening voor zowel bankieren als verzekeren mogelijk wordt, een afzonderlijk adviescentrum voor KBC Brussels tegen het einde van het jaar, en uiteraard de toegang tot een uitgebreid digitaal en multi-kanaalaanbod. Vrijwel alle KBC Brussels-bankkantoren beschikken overigens over een aantal gratis parkeerplaatsen voor klanten, een unieke én praktische troef in een drukke metropool als Brussel.

  Een team van experten zal de klanten gepaste ondersteuning geven in hun zoektocht naar financiering voor huisvesting of ondernemerschap. Zij kunnen helpen bij het opzetten van een belangrijke of complexe transactie en begeleiden de klant in het administratieve proces dat daarmee vaak samengaat. De Brusselse klanten vinden het ook erg belangrijk dat het merendeel van de Brusselse kredietdossiers effectief en dus snel door medewerkers van KBC Brussels worden beslist. Zij kennen de markt immers door en door.

   

  Uitdagingen en opportuniteiten van Brussel: Mobiliteit, huisvesting en ondernemerschap

  De studie “Brussel, stad van tegenstellingen” van de studiedienst van KBC bevestigt overigens deze bekommernissen. Door de sterke bevolkingsgroei in het Brusselse Gewest zorgt het verkeer voor een bijzonder hoge druk op de mobiliteit in de stad, die als “meest gecongesteerde stad in Europa” wordt bestempeld. Ook het intensieve woon-werkverkeer in en rond de hoofdstad draagt bij tot de fileproblematiek. De studie wijst echter ook op een belangrijke kentering: door een verbeterd mobiliteitsbeleid wint het openbaar vervoer sterk aan belang en neemt verhoudingsgewijs ook het belang van fietsverplaatsingen sterk toe. Verplaatsingen te voet komen overigens sinds ruim een decennium op de eerste plaats in Brussel.

  Dezelfde sterke bevolkingsgroei zorgt er ook voor dat er een blijvend grote vraag is naar huisvesting in Brussel, wat zorgt voor een opwaartse druk op de prijzen. Wie in Brussel een woning wil kopen, laat zich dan ook best tijdig begeleiden door zijn financiële partner.

  Tegelijkertijd wordt Brussel gekenmerkt door een behoorlijke ondernemersdynamiek. De netto-startersgraad (d.w.z. rekening houdend met het aantal stopgezette bedrijven) ligt er hoger dan in Vlaanderen en Wallonië. Brussel heeft ook relatief veel grote én veel kleine werkgevers, en telt een grote groep buitenlandse multinationale ondernemingen die in belangrijke mate bijdragen tot de werkgelegenheid. Bij de kleinere ondernemingen noteert de studie een groot aantal niet-financiële dienstenverstrekkers, vooral dan beoefenaars van vrije beroepen.

  Het brede producten- en dienstengamma van KBC Brussels is er voor de modale Brusselse particulier en ondernemer. Maar KBC Brussels is ervan overtuigd dat het dankzij zijn gerichte klantenbenadering met experts en adviseurs het verschil kan maken bij en de meeste toegevoegde waarde kan leveren aan kmo’s, zelfstandige ondernemers, vrije beroepers, vermogende particulieren, pendelaars, expats en eurocraten. Zij vinden dankzij de samenwerking en betrokkenheid van KBC Brussels bij het Brusselse bedrijfs- en verenigingsleven een partner die inspeelt op hun concrete behoeften. Deze samenwerking laat ook toe om samen met deze organisaties innovatieve oplossingen uit te werken voor vragen waar deze klanten mee kampen.

   

  Start it @kbc: unieke ondersteuning voor startende ondernemers, binnenkort ook in Brussel

   Start it @kbc, de incubator die jonge bedrijven in de allereerste fase van hun bestaan begeleidt en bijstaat, ging succesvol van start eind 2013 in Antwerpen. Ondertussen werden ook in Leuven, Gent en Hasselt vestigingen opgestart. Vandaag staat de teller op 134 startende ondernemingen die 331 medewerkers tewerkstellen. Een vestiging in Brussel kan dan ook niet langer uitblijven. KBC Brussels wil actief samenwerken met en doet een warme oproep aan Brusselse partners die bereid zijn om jonge Brusselse startups de nodige mentoring en logistieke ondersteuning te bieden. Nog voor de zomer moet deze Brusselse incubator zijn eerste startups op weg kunnen helpen.

  Daarnaast zullen jonge Brusselse bedrijven ook kunnen terugvallen op het Bolero Crowdfunding platform van KBC Securities. Op die manier kunnen ook startups toch de nodige financiering aantrekken bij investeerders en vermogende particulieren.

   

  Damien Van Renterghem besluit:

  KBC Brussels maakt het verschil. We zijn de enige Brusselse bank-verzekeraar in de hoofdstad. We zijn de enige financiële speler met een autonoom managementteam dat zich toelegt op de kansen en uitdagingen voor de Brusselse klant. Het beslissingscentrum van KBC Brussels bevindt zich in Brussel en draagt Brussel in het hart.

  KBC Brussels wordt de financiële partner bij uitstek in de hoofdstad, stevig verankerd in deze markt, om onze klanten de best mogelijke oplossingen te bieden.”

   

  [1] Economisch Bericht nr 28 van 16 maart 2015, verkrijgbaar op www.kbceconomics.be en in de Newsroom van KBC (http://newsroom.kbc.com)

  Damien Van Renterghem, CEO KBC Brussels
  KBC Brussels Branch 1
  KBC Brussels Branch 2
  KBC Brussels Branch 3
  Stef Leunens Corporate Communication Manager