KBC Groep geeft toelichting bij de mogelijke impact van nieuwe Hongaarse wetgeving

Buiten beurstijd - Gereglementeerde informatie*

(8.00 uur CET)
Op 4 juli heeft het Hongaarse parlement nieuwe wetgeving goedgekeurd die van toepassing is voor de hele Hongaarse banksector. KBC Groep NV wenst  de markt en zijn stakeholders te informeren  dat die nieuwe wetgeving een invloed zal hebben op zijn resultaten voor het tweede kwartaal van 2014.
 

Zodra ze door het Hongaarse staatshoofd ondertekend is, wordt de wet over de “regeling van vragen met betrekking tot de uniformiteitsbeslissing van het Hooggerechtshof (de Curia) over kredieten aan particulieren verleend door financiële instellingen” acht dagen na haar publicatie van kracht.

De wet heeft betrekking op kredieten aan particulieren, zowel in vreemde valuta als in Hongaarse forint. In het geval van kredieten aan particulieren in vreemde valuta verbiedt de wet het gebruik van wisselkoersmarges en moeten de bied-laatspreads die op die kredieten werden toegepast, retroactief gecorrigeerd worden. Met betrekking tot alle kredieten aan particulieren maakt de wet alle unilaterale wijzigingen van rentevoeten en commissies door de banken ongedaan. Later dit jaar zal in een andere wet (‘de wet over de regelingskwestie’) concreet bepaald worden hoe dat financieel met de klanten moet worden geregeld.

De nieuwe wet heeft tot gevolg dat KBC zijn voorzieningen voor de Hongaarse portefeuille van kredieten aan particulieren moet verhogen. KBC zal in het tweede kwartaal van 2014 een bijkomende eenmalige nettoprovisie van ca. 162 miljoen euro (vóór belastingen) aanleggen (onder 'overige opbrengsten') voor de correctie van bied-laatspreads en de unilaterale rentewijzigingen. Omdat de Hongaarse toezichthouder zich nog niet heeft uitgesproken over de methode die moet worden toegepast voor de berekening van de door klanten teveel betaalde bedragen en de verwijlintresten daarop, kan er een mogelijke bijkomende impact van ongeveer 70 miljoen euro (vóór belastingen) zijn, mocht de methodologie die door de Hongaarse Vereniging van Banken zal worden voorgesteld en aanbevolen, en gevolgd door K&H Bank, afgewezen worden.

Met eventuele bijkomende kosten door een volledige afbouw van particuliere kredieten in vreemde valuta, die door de regering werd aangekondigd voor de tweede helft van 2014, is in de bovengenoemde schatting geen rekening gehouden.

Ook na het aanleggen van deze voorzieningen blijft de kapitaalpositie van K&H Bank voldoende en in lijn met de kapitaalvereisten opgelegd door de Hongaarse Nationale Bank. De liquiditeit van K&H Bank, weergegeven door zijn loan-to-depositratio, is de beste van de grote banken in Hongarije. K&H blijft zich ten volle inzetten voor zijn Hongaarse klanten en is niet van plan zijn bedrijfspolitiek te veranderen.

Hongarije is een van de kernmarkten van de KBC-groep, die zijn engagement voor de Hongaarse economie en de Hongaarse samenleving ziet op lange termijn.

KBC Groep NV, de Belgische aandeelhouder van K&H, is een van de best gekapitaliseerde financiële instellingen in Europa met een sterke rentabiliteit.

Bij de publicatie van de resultaten voor het tweede kwartaal op 7 augustus 2014 zal KBC een volledige businessupdate geven.

Noot voor de redactie

K&H Bank, de Hongaarse bankdochter van KBC, heeft een beheerd vermogen van 3,3 miljard euro. De kredietportefeuille bedraagt 3,9 miljard euro (goed voor een marktaandeel van 8%). De deposito's bedragen 5,4 miljard euro (9% marktaandeel). Via 210 bankkantoren bedient K&H Bank 1,6 miljoen klanten. (www.kh.hu)

* Dit perscommuniqué bevat informatie die is onderworpen aan de transparantievoorschriften voor beursgenoteerde vennootschappen.

Contacteer ons
Viviane Huybrecht General Manager, Corporate Communication/Spokesperson, KBC Group
Wim Allegaert General Manager, Investor Relations, KBC Group
Viviane Huybrecht General Manager, Corporate Communication/Spokesperson, KBC Group
Wim Allegaert General Manager, Investor Relations, KBC Group
Over KBC Group

Bij twijfel of discussie over de inhoud van deze persberichten geldt de versie gepubliceerd op www.kbc.com/nl/persberichten als enige referentietekst.

KBC Group
Havenlaan 2
B - 1080 Brussels
Belgium