• Français
 • Nederlands
 • English
 • Skip to Content
  Search

  KBC reactie op nieuwsitem in VTM Nieuws

  Veiligheid KBC Mobile Banking app via vingerafdrukherkenning

  KBC wenst volgende verduidelijking te geven m.b.t. de veiligheid van het gebruik van haar KBC Mobile Banking app via vingerafdrukherkenning n.a.v. een item in het VTM Nieuws van zaterdag 14 mei.

  De KBC Mobile Banking app is beschikbaar op iPhone, Android, Windows.

  De vingerafdrukherkenning werkt enkel op iPhones van de laatste 2 generaties (vanaf IPhone 5S).

  De KBC Mobile Banking app telt momenteel zo’n 500.000 gebruikers, die de gebruiksvriendelijkheid van de app heel erg op prijs stellen. Zo’n 15.000 klanten maken gebruik van de vingerafdrukherkenning (mogelijkheid beschikbaar sinds begin april 2016) om hun KBC Mobile Banking app nog sneller en gebruiksvriendelijker te activeren via hun iPhone (generatie 5S of hoger). Al de andere klanten activeren hun KBC Mobile Banking app via een door hen zelf gekozen code bestaande uit 5 cijfers.

  De klant beslist zelf op elk moment of hij zijn KBC Mobile Banking app wil activeren via vingerafdrukherkenning. Hij kan dit dus ook op elk moment terug omzetten naar zijn bestaande 5-cijferige code.

  De bedragen van overschrijvingen zijn beperkt.

  KBC heeft tot op vandaag geen enkele klacht ontvangen of signalen opgevangen dat er misbruik gemaakt wordt volgens de methode die in het VTM Nieuws getoond werd.

  Dit misbruik veronderstelt

  • dat de fraudeur erin slaagt om een bruikbare vingerafdruk te maken,
  • én erin slaagt om de iPhone (laatste 2 generaties) van de gebruiker te pakken te krijgen,
  • én dat het toestel bovendien uitgerust is met de KBC Mobile Banking app
  • én bovendien gebruik maakt van vingerafdrukherkenning.

  Indien alle voorgaande voorwaarden vervuld zijn, heeft de fraudeur overigens ook toegang tot alle andere applicaties en gegevens op die telefoon (vb e-mail, telefoon, sociale media, .....).

  KBC heeft er alle begrip voor mocht de reportage in het VTM journaal vragen oproepen bij de gebruikers van haar KBC Mobile Banking app via vingerafdrukherkenning. KBC wenst dan ook te benadrukken dat de veiligheid van haar online applicaties verzekerd is. Beveiliging was, is en blijft voor KBC een topprioriteit en KBC investeert hier continu de nodige mensen en middelen in en zorgt ook voor een actieve monitoring. KBC informeert haar klanten ook op heel regelmatige basis en geeft tips over hoe ze beveiliging van online applicaties zelf ook kunnen verzekeren.

  Mocht toch blijken dat er zich in de komende periode onregelmatigheden zouden voordoen, dan zal KBC onmiddellijk de vingerafdrukherkenning voor KBC Mobile Banking app desactiveren. Klanten zullen dan terug gebruik maken van hun code bestaande uit 5 cijfers.

  Mocht uitzonderlijk blijken dat klanten via de door VTM aangetoonde techniek toch het slachtoffer worden van onregelmatigheden en geld onrechtmatig zien verdwijnen van hun rekening, dan neemt KBC haar volle verantwoordelijkheid en zal zij de klanten vergoeden. Uiteraard zal KBC zich dan ook aansluiten bij de strafrechtelijke klacht van de getroffen klant om de vervolging en bestraffing van de daders consequent te eisen. Potentiële oplichters zouden aldus een hoog risico nemen voor een relatief kleine buit.   

  Over KBC Group

  Bij twijfel of discussie over de inhoud van deze persberichten geldt de versie gepubliceerd op www.kbc.com/nl/persberichten als enige referentietekst.

  KBC Group
  Havenlaan 2
  B - 1080 Brussels
  Belgium