KBC rondt overname af van United Bulgarian Bank en Interlease

Buiten beurstijd – Gereglementeerde informatie*

Gisteren heeft KBC de overname afgerond van United Bulgarian Bank en Interlease. Het nam beide bedrijven over van National Bank of Greece voor een totaal bedrag van 610 miljoen euro. Dat is 1,10 keer de materiële boekwaarde in 2016 van UBB en Interlease. De overname – die werd bekendgemaakt op 30 december 2016 – is goedgekeurd door de betrokken toezichthouders en kreeg ook een antitrustgoedkeuring.

KBC zal deze overname cash betalen uit zijn beschikbare middelen.

Deze transactie zal maar een beperkte invloed van 0,54% hebben op de stevige kapitaalpositie van KBC, zodat zijn CET1-ratio ruim boven de voorgeschreven minimale kapitaalvereisten blijft. De CET1-ratio van KBC bedroeg 15,7% (fully loaded, Deense Compromismethode) aan het einde van het eerste kwartaal van 2017.

Samen worden UBB-CIBANK en DZI de referentie in bankverzekeren in Bulgarije, een van de kernmarkten van KBC en een land met sterke macro-economische fundamentals, waar toch nog mogelijkheden zijn voor verdere penetratie van de financiële dienstverlening. Na deze overname zal KBC ook actief worden in leasing, assetmanagement en factoring in Bulgarije, zodat het zijn klanten het volledige scala van financiële diensten kan aanbieden. De operationele integratie van de bedrijfsentiteiten zal de komende maanden geleidelijk worden uitgevoerd.

Vandaag, tijdens zijn eerste corporate-governancebijeenkomst onder de vlag van KBC, zal UBB beslissen over de samenstelling van zijn raad van bestuur en directie, die geleid zal worden door Peter Andronov, de huidige country manager voor Bulgarije en CEO van CIBANK.

Johan Thijs, CEO van KBC Groep NV zei hierover het volgende: "Ik ben heel verheugd over deze overname. Tien jaar na onze eerste stappen in Bulgarije maakt onze groep vandaag een kwantumsprong in het land, dat voor ons een kernmarkt is. We zijn er vandaag uitgegroeid tot een sterke marktspeler, die zijn stempel zal kunnen drukken op alle domeinen waarin hij actief is: bankieren, verzekeren, assetmanagement, leasing, enz. We hebben ons op lange termijn geëngageerd in Bulgarije en dat uit zich in onze strategie: we willen er tot marktleiders behoren, zoals in alle andere kernmarkten van KBC. Door onze activiteiten in het land uit te breiden, voort te bouwen op de competenties en dynamiek van UBB en CIBANK en ons gezamenlijke product- en dienstenaanbod te versterken, moeten we dat doel kunnen bereiken en toekomstig succes kunnen verzekeren."

 

Luc Popelier, CEO van de divisie Internationale Markten van KBC voegt daaraan toe: "Met deze transactie versterkt KBC zijn positie in Bulgarije aanzienlijk. Het is een mooi voorbeeld van de strategische aanpak van KBC in zijn kernmarkten.

We zijn ervan overtuigd dat niet alleen de klanten van UBB en CIBANK, maar ook de hele Bulgaarse economie zal profiteren van deze krachtenbundeling van twee sterke merken."

 

Peter Andronov, CEO van CIBANK en country manager voor Bulgarije  is blij met deze transactie: "Nu CIBANK, UBB, DZI en andere Bulgaarse entiteiten die ondersteund worden door de KBC-groep de handen in elkaar slaan, krijgen onze Bulgaarse klanten de uitstekende dienstverlening die ze verdienen op het vlak van bankieren, verzekeren en andere financiële diensten. Deze nieuw samengestelde financiële groep zal onze huidige positie op de Bulgaarse markt aanzienlijk consolideren en versterken, en zal een belangrijke rol spelen in de ondersteuning van onze lokale economie. Ik kijk ernaar uit om samen te werken met het nieuwe management en met alle personeelsleden en ik ben ervan overtuigd dat wij, samen, de referentie zullen worden voor al onze klanten."

 

Noot voor de redacties:

Over KBC (www.kbc.com)

KBC is een geïntegreerde bank-verzekeraar voor hoofdzakelijk retail-, kmo- en lokale midcapklanten. Het concentreert zich op zijn thuismarkten in België, Bulgarije,  Hongarije,  Ierland, Tsjechië en Slowakije. In de rest van de wereld is de groep selectief aanwezig in bepaalde landen en regio’s. KBC heeft zijn hoofdkwartier in Brussel (België). De groep heeft meer dan 38 000 mensen in dienst en is genoteerd aan Euronext Brussels (tickersymbool ‘KBC’).

Over de aanwezigheid van KBC in Bulgarije (www.CIBANK.bg, www.dzi.bg, www.kbc.com)

In 2007 verwierf KBC zowel CIBANK als DZI Insurance. De afgelopen jaren is de samenwerking tussen DZI en CIBANK op het vlak van bankverzekeren aanzienlijk toegenomen.

CIBANK staat momenteel op de negende plaats qua totale activa. De bank bedient zo'n 240 000 particuliere klanten en kmo's via een netwerk van ongeveer 100 kantoren en via elektronische kanalen. De distributie van verzekeringen verloopt via verschillende kanalen. CIBANK is een universele bank, met de klemtoon op woningkredieten en sparen. Ze biedt een volledig gamma financiële diensten aan volgens het succesvolle bankverzekeringsmodel van KBC. CIBANK heeft voor 1,6 miljard euro aan activa (1Q2017), een kredietportefeuille van 0,9 miljard euro en 0,9 miljard euro aan deposito's.

DZI Insurance is actief in zowel levensverzekeringen als schadeverzekeringen, met een marktaandeel van respectievelijk 11.1% en 10.9%.

Over UBB

UBB werd opgericht in 1992 door de fusie van 22 Bulgaarse regionale commerciële banken en maakte sinds 2000 deel uit van de financiële groep van National Bank of Greece (NBG).

UBB bedient particulieren, kmo's en grote bedrijven en biedt het volledige gamma financiële en bankproducten aan, waaronder investment banking, verzekeringen, gemeenschappelijke beleggingsfondsen, brokerage en leasing via verbonden vennootschappen. Het netwerk van UBB omvat 190 kantoren en 691 bankautomaten op strategische locaties in het hele land.

UBB is qua activa (3,5 miljard euro) de op drie na grootste bankgroep in Bulgarije en had eind maart 2017 een marktaandeel van 7.4%. UBB bedient ongeveer 875 000 particuliere klanten en heeft een marktaandeel van 9.7% in retailkredieten. UBB is ook sterk aanwezig in de markt voor corporate banking met een aandeel van 7.6% in bedrijfskredieten.

UBB heeft een sterk trackrecord in rendabiliteit vóór voorzieningen. De bank heeft een stevige kapitaalpositie (CET1-ratio van 22,8% op het einde van het eerste kwartaal van 2017) en rapporteerde van de grootbanken de hoogste CET1-ratio, zowel in het basis- als in het ongunstige stresstestscenario bij de Asset Quality Review en stresstest van 2016. De kosten-inkomstenratio bedroeg 45% in het eerste kwartaal van 2017. Dat maakt het een van de meest kostenefficiënte banken in de sector.

 

* Dit perscommuniqué bevat informatie die is onderworpen aan de transparantievoorschriften voor beursgenoteerde vennootschappen.

Contacteer ons
Stef Leunens KBC Groep NV
Stef Leunens KBC Groep NV
Over KBC Group

Bij twijfel of discussie over de inhoud van deze persberichten geldt de versie gepubliceerd op www.kbc.com/nl/persberichten als enige referentietekst.

KBC Group
Havenlaan 2
B - 1080 Brussels
Belgium