• Français
 • Nederlands
 • English
 • Skip to Content
  Search

  KBC Securities lanceert Start it Fund voor starters.

  KBC maakt de cirkel rond voor het financieren van starters

  KBC Securities lanceert vanaf januari 2016 het KBC Start it Fund. Een Venture Capital fonds waaruit starters uit Start it @kbc kapitaal kunnen ophalen om hun verdere groei te ondersteunen.

  Het fonds zal aanvankelijk 10 miljoen euro bevatten, ter beschikking gesteld door KBC en beheerd door KBC Securities. Het fonds zal dus niet door particulieren gevoed worden. De starters kunnen kapitaal verwerven schommelend tussen 50.000 en 1,5 miljoen euro.

  Met dit fonds vervolledigt KBC de financieringsketen voor startende ondernemingen. Ondernemingen kunnen in om het even welke fase van hun groei de gepaste financieringsformule vinden bij KBC, of het nu gaat over een starter die op zoek is naar startkapitaal of een onderneming die kapitaal ophaalt door middel van een beursintroductie.

  Met de lancering van het fonds bewijst KBC eens te meer dat ze het meent met starters en bevestigt met deze initiatieven haar maatschappelijke rol door ondernemerschap en innovatie te stimuleren. Morgen 8 december is trouwens de officiële opening van de vernieuwde vestiging van Start it @kbc in Gent, de grootste incubator van het land. Start it @kbc is verder ook actief in Antwerpen, Hasselt, Brussel en Leuven.

  KBC en Starters

  Twee jaar geleden lanceerde KBC samen met een aantal partners, een “early stage incubator”, die starters niet alleen onderdak biedt, maar ook ondersteunt en adviseert zodat ze hun activiteit duurzaam kunnen laten groeien. Sinds de lancering in 2013 opende Start it @kbc al filialen in Antwerpen, Hasselt, Leuven, Gent en Brussel.   Het biedt intussen onderdak aan zowat 227 startups (596 personen) op vijf locaties en is uitgegroeid tot de grootste incubator van het land.  Op 8 december is de officiële opening van de vernieuwde incubator in Gent aan de Lousbergkaai 106.

  De formule blijkt een succes te zijn, verschillende starters hebben al mooie prijzen weggekaapt. Zo eindigde Neoscores vorig jaar tweede in de Start up Nations conference in Mexico en kaapte dit jaar Turbulent de prijs weg van beste Startup ter wereld. Turbulent is een bedrijf dat stroom opwekt uit kleine stromingen in rivieren. Elegnano kaapte ondertussen de prijs weg van beste startup van Vlaanderen (UNIZO). Stad Antwerpen kreeg de prijs van beste stad voor starters ter wereld, mede dankzij de inspanningen van Start it @kbc.

  KBC en Crowdfunding

  Johan Thijs, CEO KBC Groep: “Maar KBC wil meer doen voor de starters dan advies en onderdak bieden. Als bankverzekeraar en expert in financieringen is KBC ideaal geplaatst om ondernemingen in het algemeen en starters in het bijzonder, financieel te steunen en te begeleiden.”

  Exact een jaar geleden ontwikkelde Bolero als eerste en enige financiële instelling ter wereld, een crowdfundingplatform,. Met dit platform kunnen investeerders een stukje risicokapitaal investeren in startende ondernemingen zodat deze laatsten in een vroeg stadium aan financiering geraken via een alternatieve weg - financiële crowdfunding en private plaatsing. Inmiddels geraakten al 5 ondernemingen via dit platform aan kapitaal.

  KBC en het Start it Fund

  Door haar geprivilegieerde plaats, te midden van de starters, merkte KBC echter dat er nog een schakel ontbrak in de financieringsketen van een onderneming. Voor starters die al wat verder staan, had KBC tot nog toe geen pasklaar antwoord. Daarom roept KBC het Start it fund in het leven, een Venture Capital fund voor starters die behoefte hebben aan meer fundamentele financiering.

  Met het Venture Capital fonds dat KBC vanaf januari lanceert wordt de zogenaamde equity gap overbrugd.

  (zie bijgevoegde grafiek)

  Hoe werkt het KBC Start it Fund?

  Het KBC Start it Fund zal beheerd worden door KBC Securities en richt zich exclusief tot starters uit het Start it@kbc-programma. Ze kunnen kapitaal opvragen schommelend tussen 50.000 en 1,5 miljoen euro.

  Alle aanvragen worden geanalyseerd en geëvalueerd door een investment committee bestaande uit leden van KBC Securities en KBC Groep. Het fonds heeft een “evergreen structuur”, d.w.z. het heeft geen einddatum.

  Geïnteresseerde starters kunnen zowel beroep doen op het fonds als op Bolero Crowdfunding. Een voordeel aangezien KBC ze allebei aanbiedt.

  KBC mikt met dit fonds op een return die vergelijkbaar is met andere Venture Capital fondsen in de Europese markt.

  Johan Thijs, CEO van KBC Groep concludeert: “KBC is sinds jaar en dag de bank-verzekeraar voor ondernemers. Een plaats die ze heeft verdiend door erg nauw samen te werken en te groeien met de lokale ondernemers. KBC is verankerd in de lokale economie en kent de ondernemersmarkt door en door en is daardoor ideaal gepositioneerd om de noden en behoeften van ondernemingen te detecteren en oplossingen te bieden.”

  Contacteer ons
  Ilse De Muyer Corporate Communication Manager
  Viviane Huybrecht General Manager KBC Corporate Communication / Spokesperson
  Ilse De Muyer Corporate Communication Manager
  Viviane Huybrecht General Manager KBC Corporate Communication / Spokesperson
  Over KBC Group

  Bij twijfel of discussie over de inhoud van deze persberichten geldt de versie gepubliceerd op www.kbc.com/nl/persberichten als enige referentietekst.

  KBC Group
  Havenlaan 2
  B - 1080 Brussels
  Belgium