• Nederlands
  • Français
  • KBC Groep
    Select your language
    Search

    KBC vernieuwt kantoorgebouw in Mechelen tot een duurzaam en energiebesparend gebouw.

    Vrijdag 15 april 2016 — Op 15 april 2016 neemt KBC officieel een volledig gerenoveerd multifunctioneel kantoorgebouw in gebruik op de KBC-site in Mechelen (Egide Walschaertsstraat). De ingrijpende renovatie van het computer- en datacentrum, met tal van innoverende en energiebesparende technieken, startte in augustus 2014 Tijdens de werken bleven bepaalde delen operationeel. Het gebouw werd meteen ook afgestemd op het “nieuwe werken” bij KBC.

    Concept

    Het bestaande gebouw, dat voornamelijk als computer- en datacentrum werd gebruikt, was totaal niet geschikt om zijn bijkomende nieuwe functie als kantoorgebouw te vervullen. Het massieve en donkere poortgebouw, gelegen in een aangename omgeving te midden van bomen en water, was volledig in zichzelf gekeerd. De natuur het gebouw binnenbrengen was dan ook de hoofddoelstelling. Door een diepe insnijding in het volume te maken en te werken met milieuduurzame systemen, is het mogelijk het comfort te regelen en binnen lucht, licht en vegetatie toe te laten. 

    Een duurzaam en energiebesparend gebouw

    De nadruk bij de renovatie van dit KBC-gebouw ligt op milieuduurzaamheid. Het kantoorgedeelte voldoet vandaag al aan de 2020 NZEB-wetgeving (Nearly Zero Energy Building) en is bijna energieneutraal. Deze NZEB-norm zal pas een verplichting zijn in 2020. Na de renovatie verbruikt het gebouw slechts 1/10 van het vroegere energieverbruik.

    Dat werd o.a. bereikt dankzij

    • doorgedreven isolatie (K29) en automatisch gestuurde, beweegbare zonnewering aan de buitenzijde;
    • het gebruik van zonnepanelen (167 KWp);
    • de recuperatie van de warmte uit het datacentrum, waardoor voor verwarming geen externe energiebron moet worden aangesproken;
    • het gebruik van ledverlichting, afwezigheidsdetectie en nachtventilatie. Door een natuurlijke ventilatie in het gebouw moet er maar heel beperkt mechanisch gekoeld worden. Het daglicht wordt maximaal binnengebracht langs 1 600 m2 glasoppervlakte.
       

    Geert Cromphout, directeur Facilitair KBC: “Het gerenoveerde MECccm1 bewijst dat een duurzaam gebouw een zuinig gebouw is én een aangename werkomgeving voor al zijn bewoners.”

    Het kantoorgebouw heeft een industriële look.

    Die look is ook functioneel: dankzij de inertie van de betonnen structuur zal de warmte in de zomer overdag opgeslagen worden, en ’s nachts opnieuw afgegeven worden.

    In de schacht voor de natuurlijke nachtventilatie werd een zestien meter hoge verticale tuin gerealiseerd. Die trekt de groene omgeving waarin het gebouw centraal staat door naar binnen. Zowel voor deze binnentuin als de nieuw aangelegde buitentuin werd aandacht besteed aan biodiversiteit. De groene binnenmuur dempt eveneens het geluid in de aanpalende vergaderzalen.

    Ten slotte spoort KBC zijn medewerkers aan om maximaal voor duurzame verplaatsingen te kiezen. Daarom beschikt het gebouw over een ruime fietsenstalling en bijhorende doucheruimte.

    Home@Work

    Bij de transformatie van dit gebouw werden meteen ruimtes gecreëerd waarin de medewerker centraal staat. Dat uit zich in de afwisseling in werkplekomgevingen waaruit de medewerker kan kiezen. Naast de klassieke werkeilanden, bureaus en vergaderzalen, is er ook plek voor meer informeel overleg en toevallige ontmoetingen in de cosy corners, of voor korte overleggen en geconcentreerd werken in de cockpits.

    Deze verschillende ruimtes sluiten naadloos aan op “het nieuwe werken” bij KBC, waar overleg via collaboration tools met collega’s op diverse locaties (ook thuis) gemeengoed is. Door de medewerkers toe te laten privé en werk zo goed mogelijk in balans te houden, besteedt KBC actief aandacht aan milieuzorg en personeelstevredenheid.

    Voor deze renovatie werkte KBC samen met de tijdelijke vereniging van goedefroo+goedefroo architecten en ARCADIS.

    Contacteer ons

    Viviane Huybrecht

    General Manager KBC Corporate Communication / Spokesperson