PRIMEUR: BOLERO CROWDFUNDING LANCEERT EERSTE PROJECTEN ONDER DE NIEUWE TAX SHELTER

Dagvers en ArtAssistant als eerste Tax Shelter crowdfundingcampagnes

Bolero Crowdfunding lanceerde onlangs twee nieuwe crowdfundingcampagnes die onder de nieuwe Tax Shelter voor crowdfunding vallen: Dagvers en ArtAssistant.

Met deze Tax Shelter kan een investeerder genieten van een belastingvermindering wanneer men via een erkend crowdfundingplatform investeert in start-ups.

Bolero Crowdfunding is zo het éérste Belgische crowdfundingplatform dat erkend werd  door de FSMA (De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten).

De formule slaat duidelijk aan bij potentiële investeerders. Maar liefst 80% werd in twee weken tijd al  opgehaald voor Dagvers en 46% procent voor ArtAssistant.

WIE ZIJN DE TAX SHELTER CROWDFUNDINGPROJECTEN?

Dagvers, staat sinds 15 maart op het Bolero Crowdfundingplatform is een jonge Antwerpse onderneming die gezonde, kindvriendelijke en biologische kant-en-klaarmaaltijden maakt. Verschillende lokale bioboerderijen staan achter het verhaal en voor de levering kan de onderneming rekenen op een logistieke partner die ook duurzaamheid hoog in het vaandel draagt. Daarnaast stappen ook twee Business Angels van Business Angels Netwerk Vlaanderen (BAN Vlaanderen) met kapitaal, raad en daad in de onderneming. Dagvers hoopt minimum 100.000 euro op te halen via crowdfunding.

Dagvers: www.bolero-crowdfunding.be/nl/project/dagvers-cvba--802

Daarnaast lanceerde ook de start-up ArtAssistant een crowdfundingcampagne op Bolero Crowdfunding. ArtAssistant is een globaal en onafhankelijk platform in het teken van kunstliefhebbers. Het verschaft informatie en creëert contacten tussen verzamelaars, veilinghuizen, handelaars en musea. Bovendien faciliteert het platform ook de directe verkoop van kunstobjecten. Art Assistant hoopt minimum 75.000 euro op te halen via crowdfunding.

ArtAssistant: www.bolero-crowdfunding.be/nl/project/artassistant--772

Beide projecten blijven tot midden mei op het platform staan. Voor investeringen in deze projecten kunnen investeerders genieten van de nieuwe Tax Shelter voor start-ups wat een fiscaal voordeel biedt van 45% op het geïnvesteerde bedrag.

Voor beide projecten is de investeerder wel verplicht deze aandelen minimum 4 jaar in portefeuille te houden.

HOE WERKT DE TAX SHELTER IN PRAKTIJK?

Een particulier die via aandelen investeert in een startende onderneming kan zo 30% (in geval van KMO’s) en tot 45% (in geval van micro-ondernemingen) van zijn investering in mindering brengen van de personenbelasting.

Ook is het maximaal bedrag per investeerder omhoog getrokken van 1.000 euro naar 5.000 euro per crowdfundingproject.

De meeste van de bedrijven die aandelen uitgeven op het Bolero Crowdfunding platform zijn start-ups en scale-ups die onder de definitie van ‘micro-onderneming’ vallen. De investeerder is verplicht deze aandelen minimum 4 jaar in portefeuille te houden. Een onderneming kan tot maximum 250.000 euro ophalen tijdens haar bestaan.

In geval van obligaties of leningen zal de investeerder kunnen genieten van een vrijstelling van 30% roerende voorheffing die normaliter wordt geheven op de interesten die zo’n investering teweegbrengen en dit tot een eerste interestenschijf van 15.000 euro per jaar. Ook hier moet de lening een minimale looptijd van 4 jaar hebben en moet ze worden uitgegeven door een start-up die jonger is dan 4 jaar.

Bolero Crowdfunding zal de projecten die onder de Tax Shelter vallen duidelijk aanduiden op de website, zowel bij aandelen als obligaties.

CONCRETE TOEKOMSTVISIE

“We zijn opgetogen dat er sinds 1 februari eindelijk een fiscale stimulans is om investeringen in jonge ondernemingen verder aan te moedigen. Maar het fiscale voordeel mag niet dé reden zijn om ergens in te investeren, kennis van het dossier en besef van de risico’s blijven belangrijk,” zegt Koen Schrever, CEO Bolero Crowdfunding.

Sinds de start begin 2015 heeft Bolero Crowdfunding al voor twaalf projecten geld opgehaald.

“Dit belastingvoordeel zal crowdfunding in België zeker een boost geven. We kijken er al naar uit om deze crowdfundingprojecten onder de nieuwe Tax Shelter te laten slagen.”

Social media:

Twitter: @BoleroCrowdfunding
www.Facebook.com/BoleroCrowdfunding

 

Over Dagvers CVBA

Dagvers staat voor gezonde, kindvriendelijke en biologische kant-en-klaarmaaltijden gemaakt met biologische ingrediënten, geproduceerd in een korte keten en gemakkelijk duurzaam geleverd. Daarnaast wil Dagvers een werkplaats zijn voor de kwetsbaren op de arbeidsmarkt en een positieve impact genereren op mens- en milieugebied. Uit de crowdsourcing (online enquête) in oktober 2016 bleek uit de antwoorden van meer dan 500 respondenten dat er een duidelijke vraag was naar dit aanbod. De reward based crowdfunding die in december 2016 werd gehaald, bevestigde de vraag van de markt. In maart 2017 werd vervolgens de CVBA opgericht.

Contact: Inge De Clerck, telefoon: +32 476 83 87 88, inge@dagvers.org,  www.dagvers.org

 

Over ArtAssistant

Vanuit jarenlange ervaring in de kunstsector is het idee gegroeid om met een sterk IT team een online kunstplatform te ontwikkelen dat de verzamelaar centraal stelt. Op ArtAssistant kunnen alle kunstliefhebbers hun werken inventariseren en transparantie krijgen in de markt. Wat zijn mijn werken waard? Welke galerijen of veilinghuizen zijn actief bezig met mijn favoriete kunstenaars? Welke expo’s moet ik persoonlijk zeker zien?

Naar antiquairs en galerijhouders is het platform meer dan een inventarisatietool, ze beheren hun volledige website, kunnen mailings uitsturen, hun klanten beheren, alles met 1 platform.

Musea kunnen kunstwerken uitlenen bij verzamelaars zonder dat ze hun privacy moeten prijsgeven.

En voor jonge kunstenaars is er ArtInMySpace, het platform waarop hun werken worden voorgesteld in het interieur van een kooplustige verzamelaar.

Contact: Alexander Tuteleers; telefoon: +32 475 39 78 42; Alexander@Tuteleers.com, www.artassistant.com

 

Over KBC Bolero Crowdfunding

KBC was de eerste bank en online broker ter wereld die zelf een crowdfundinginitiatief startte eind 2014. KBC brengt ondernemend investerend België zo goed mogelijk met elkaar in contact om zo bij te dragen tot meer innovatie en ondernemerschap. In 2013 startte KBC als eerste met een eigen incubator (Start it@KBC). Samen met haar partners begeleidde KBC al meer dan 400 startende ondernemers. Daarnaast beschikt KBC met Bolero over een online beleggingsplatform met ervaren beleggers die op zoek zijn naar investeringsopportuniteiten. Met de lancering van www.bolero-crowdfunding.be slaat KBC een brug tussen investeerders en jonge ondernemers.

Contacteer ons
Koen Schrever CEO Bolero Crowdfunding
Koen Schrever CEO Bolero Crowdfunding
Over KBC Group

Bij twijfel of discussie over de inhoud van deze persberichten geldt de versie gepubliceerd op www.kbc.com/nl/persberichten als enige referentietekst.

KBC Group
Havenlaan 2
B - 1080 Brussels
Belgium