Reactie KBC / ADB

Berichtgeving over Antwerpse Diamantbank

KBC heeft gedurende verscheidene jaren vruchteloos geprobeerd om een overnemer te vinden voor Antwerpse Diamantbank.  In uitvoering van de overeenkomst met de Europese Commissie diende KBC daarom in september 2014 aan te kondigen dat de kredietportefeuille en de activiteiten van ADB geleidelijk en op geordende wijze werden afgebouwd.

In overleg met de diamantsector heeft KBC de consequenties van deze vaststaande beslissing doorgenomen en een stappenplan overeengekomen. KBC en de diamantsector kwamen overeen om de afsluiting van de rekeningen van niet-kredietnemers van Antwerpse Diamantbank in 2 golven te laten verlopen:

  • In een eerste golf werden de rekeningen afgesloten van de klanten van ADB die ook bij een andere financiële instelling in rekening waren. Deze golf is intussen zo goed als volledig verwerkt.
  • In een tweede golf wordt de klantrelatie van de exclusieve ADB-klanten(niet-kredietnemers) gefaseerd stopgezet. Dit gebeurt in rechtstreeks overleg met iedere klant afzonderlijk, die meerdere maanden de tijd krijgt om naar een andere financiële instelling over te stappen voor zijn diamant-gerelateerde activiteiten.

Met de kredietnemers van ADB werden intussen individuele afspraken gemaakt voor aflossing van de kredieten. Deze afspraken werden voor het merendeel reeds gefinaliseerd.

Naast ADB zijn er een aantal gespecialiseerde marktspelers actief die de diamanthandel financieren en de eraan verbonden transacties kunnen verwerken. De klant is vrij in de keuze van de financiële instelling waarmee hij wenst verder te werken.

KBC en ADB hebben zich ertoe geëngageerd om een geordend afbouwproces te volgen met respect voor en in overleg met de klant. Het gaat om een individuele, case-by-case benadering omdat elke klantenportefeuille en –situatie anders is. Dit neemt niet weg dat klanten van ADB voor hun bankzaken die niet gerelateerd zijn aan de diamanthandel  nog steeds bij KBC terechtkunnen.

Contacteer ons
Stef Leunens Corporate Communication Manager
Stef Leunens Corporate Communication Manager
Over KBC Group

Bij twijfel of discussie over de inhoud van deze persberichten geldt de versie gepubliceerd op www.kbc.com/nl/persberichten als enige referentietekst.

KBC Group
Havenlaan 2
B - 1080 Brussels
Belgium