Vanaf vandaag kunnen alle KBC (Brussels) en CBC-klanten betalen met een wearable.

Vanaf vandaag kunnen alle KBC (Brussels) en CBC-klanten betalen met een wearable.

Betaal in je eigen stijl met dank aan de positieve klantenervaringen uit het pilootproject.

 

Vanaf vandaag kunnen alle KBC-klanten[1] ook contactloos betalen met een wearable, zoals een horloge, een ring, sleutelhanger of armband. Overal waar ze vandaag al kunnen betalen met hun KBC-Debetkaart kunnen ze nu met een wearable betalen. Nieuw ten opzichte van de piloot is dat naast Maestro-betalingen nu ook Bancontact-betalingen mogelijk zijn met een wearable. 

Contactloos betalen zit overigens in de lift. Tijdens de voorbije Corona lockdownweken haalde de Belg steeds vaker zijn kaart of smartphone boven. Contactloos betalen bleek immers een uiterst veilige en hygiënische manier om aankopen af te rekenen. Contactloos betalen met een wearable maakt het nog gebruiksvriendelijker.

Story image

Eind 2018 deed KBC een oproep aan klanten om gedurende een jaar deel te nemen aan een pilootproject waarbij een innovatieve manier van betalen werd uitgetest. Meer dan 10.000 geïnteresseerde KBC-klanten meldden zich aan en 1.000 van hen mochten uiteindelijk een jaar lang betalen met een wearable, een modieus accessoire (ring, armband, horloge, sleutelhanger) met dezelfde technologie als die van een contactloze betaalkaart. Die wearable was gekoppeld aan hun KBC-Debetkaart. (persbericht 30/11/2018)

 De 1000 pilootgebruikers gaven het voorbije jaar regelmatig feedback. Hun reacties waren in die mate positief dat KBC besliste om betalen met een wearable vanaf de 2de helft van 2020 open te stellen voor alle KBC-klanten. Meer dan 90% van de betaalterminals in België is uitgerust met de vereiste technologie om contactloos te betalen..

 Wie geen wearable heeft, zal die kunnen aankopen. Via http://www.kbc.be/wearables kan de klant kiezen uit een aantal leveranciers in binnen- en buitenland. Het lijstje staat onderaan dit bericht. Eens de keuze gemaakt, kan hij op de website van de leverancier zijn wearable aankopen en gebruiksklaar laten maken. De klant laat de  wearable bezorgen op het adres dat hij wenst. Op dat moment is de wearable nog niet geactiveerd. Dat kan alleen de klant zelf doen, op een eenvoudige manier in de beveiligde omgeving van KBC Mobile . Op die manier verloopt het hele aankoop- en activatieproces veilig. Eens de wearable geactiveerd is, kan de klant ermee betalen .

Karin Van Hoecke, Directeur Digitale Transformatie KBC België licht deze beslissing toe: “We waren zeer aangenaam verrast toen wij bij de start van de piloot merkten hoeveel enthousiaste kandidaten zich hadden aangemeld om te betalen met een uurwerk, ring, sleutelhanger of armband. De 1000 klanten die deelnamen aan de piloot hebben we geregeld bevraagd over hun bevindingen zodat we kleine bijsturingen konden doen. Zo leerden we dat de wearable waarmee je betaalt bij jouw persoonlijke stijl moet passen. Daarom hebben we het aanbod uitgebreid zodat er wearables zijn voor ieders stijl en elk budget.  De klanten toonden zich vanaf het begin zeer tevreden over het gebruiksgemak. Uit de eindbevraging bleek hun enthousiasme om deze manier van betalen verder te gebruiken. Voor KBC is dit de aanleiding om het aanbod nu open te stellen voor al onze klanten. Zo genieten ook zij van een innovatieve aanvulling op de verschillende betaalmogelijkheden die we vandaag al aanbieden. Ik wil nog van de gelegenheid gebruik maken om  alle deelnemers van harte te bedanken voor hun enthousiaste deelname en hun waardevolle feedback.”
Ivo De Meersman, Directeur Betaalverkeer & Kaarten KBC België benadrukt: “ We zijn trots om als eerste bank in België deze nieuwe manier van betalen te kunnen aanbieden aan onze klanten. Het was een uitdagend project dat alleen maar tot stand is kunnen komen dankzij de goede samenwerking met BPC (BancontactPayconiqCompany), Digiseq, equensWorldline, Fidesmo, Mastercard en Thales. Alle  partijen hebben hard gewerkt om het gebruiksgemak, dat al bleek tijdens de piloot, nog te vergroten. Nieuw ten opzichte van de piloot is dat naast Maestro-betalingen nu ook Bancontact-betalingen mogelijk zijn met een wearable. Eens de klant de wearable heeft gekoppeld aan zijn debetkaart, kan hij zijn kaart dus thuis laten en overal betalen met een wearable die past bij zijn persoonlijkheid. Er is niet alleen hard gewerkt om alles technisch in orde te krijgen. Onze klanten van bij de start kunnen laten kiezen uit een divers aanbod voor ieders smaak en budget, was minstens even belangrijk. En we hebben in deze groeiende markt verschillende interessante partners gevonden om een uitgebreid aanbod te kunnen bieden.

Een paar opvallende vaststellingen uit het pilootproject

  • Ring, smartwatch (Fitbit, Garmin) en sleutelhanger werden als meest ideale wearable naar voorgeschoven. De ring scoorde het hoogst met 34%, de smartwatch scoorde 21% en de sleutelhanger kreeg bij 18% van de gebruikers de voorkeur.
  • 6 op 10 pilootgebruikers had de wearable bijna altijd bij. De helft van de gebruikers ziet vooral het gebruiksgemak als voornaamste troef.
  • 2 op 3 pilootgebruikers overwegen zeker of waarschijnlijk om in de toekomst een wearable te kopen.
  • Meer dan de helft zou een wearable uitdrukkelijk aanraden aan familie en vrienden.
  • Uit de eindbevraging van de plootgebruikers blijkt dat de debetkaart het meest gebruikte betaalmiddel is, de wearable staat op de tweede plaats en cash is de hekkensluiter.

 Voor de aankoop van de wearable werkt KBC samen met:

[1] Met KBC verwijzen we hier tevens naar CBC en KBC Brussels

Story image
Persbericht 20200624_PB_wearables_verdere_uitrol_v9_NL_final.pdf - 336 KB logos-partners.jpg 51 KB WEARABLES_snapshots.jpg 513 KB evolutie contactloos betalen evolutie contactloos NL.JPG - 314 KB

 

Viviane Huybrecht General Manager KBC Corporate Communication / Spokesperson

 

Over KBC Group

Bij twijfel of discussie over de inhoud van deze persberichten geldt de versie gepubliceerd op www.kbc.com/nl/persberichten als enige referentietekst.

KBC Group
Havenlaan 2
B - 1080 Brussels
Belgium