Voor 8 op 10 Belgen is delen van financiële gegevens met derde partijen zoals voorzien in PSD2 taboe

Wel geïnteresseerd in 1 geïntegreerde bankingapp

Uitgebreid marktonderzoek levert verrassende inzichten op over de houding van Belgen ten opzichte van de gevolgen van PSD2

Op basis van de herziene Europese Payment Services Directive (beter gekend als “PSD2”) zijn alle Europese banken sinds 13 januari 2018 verplicht om de zichtrekeningen van hun klanten en de informatie over die rekeningen, open te stellen voor erkende derde partijen (bancaire en niet-bancaire) wanneer een klant dat vraagt.

De Europese Commissie verwacht dat deze nieuwe mogelijkheden op termijn tot meer concurrentie en meer innovatie zullen leiden.

Profacts voerde begin februari in opdracht van KBC bij een duizendtal Belgen een uitgebreid online marktonderzoek uit naar de implicaties van PSD2. Het valt vooral op dat Vlamingen, Brusselaars en Walen allemaal op dezelfde wijze naar PSD2 kijken. Ook leeftijd speelt amper een rol.

Het onderzoek ging eerst na of de Belg bereid is financiële info te delen tussen banken onderling via 1 geïntegreerde app. Dat leverde de volgende opvallende resultaten op:

  • Meer dan 8 op 10 Belgen heeft nog nooit gehoord van PSD2 en weet ook niet wat het inhoudt.
  • 9 op 10 van de respondenten doet vandaag aan online bankieren: de pc blijft het populairst (75%), maar ook het gebruik van de smartphone ligt vrij hoog (46%), zeker bij -36-jarigen (71%). Ook 1 op 3 van de 55-plussers heeft mobiel bankieren al ontdekt. 18% bankiert via tablet. Let wel, deze cijfers zijn mogelijk ietwat positief vertekend doordat het om een online marktonderzoek ging.
  • De mobilebankingapp van de hoofdbank wordt het meest gebruikt, vooral voor courante verrichtingen zoals overschrijvingen en saldo checken. 74% van de jonge gebruikers (<36 jaar) van de mobilebankingapp gebruikt de app om mobiel te betalen en geld te ontvangen.
  • 1 op 3 Belgen heeft meer dan 1 zichtrekening en maakt gebruik van een mobilebankingapp. 3 op 4 van hen gebruikt apps van meerdere banken.
  • Meer dan de helft van hen heeft interesse in 1 geïntegreerde bankapp (mannen scoren met 63% op dat vlak hoger dan vrouwen). De voorkeur gaat naar de app van de hoofdbank (53%).
  • Jongeren zijn sterker geïnteresseerd in een breed aanbod aan extra-bancaire functies (bv. betalen voor parking, nutsvoorzieningen, maaltijd- en ecocheques, …) dan vrouwen en 55-plussers.
  • Een geïntegreerde app zal volgens de respondenten vooral gemakkelijker financieel beheer en tijdwinst opleveren. De app KBC Mobile wordt door 64% gekozen vanwege de gebruiksvriendelijkheid.
  • Sommige Belgen hebben ook bedenkingen bij 1 geïntegreerde app: 25% wil zijn rekeningen soms bewust gescheiden houden, 14% heeft geen behoefte aan té veel functies in de app en 14% wil vooral zijn privacy/gegevens beschermen.

Profacts peilde daarnaast ook naar een andere opportuniteit die PSD2 biedt: is de Belg bereid om zijn financiële info te delen met derde partijen (niet-banken)?

Ook hier valt op dat er amper verschillen zijn tussen leeftijdsklassen of tussen Vlamingen, Walen en Brusselaars.

  • Voor 8 op de 10 Belgen is het delen van financiële gegevens met derde partijen eerder taboe. De Belg is erg gesteld op het beschermen van ál zijn persoonlijke gegevens en privacy.
  • Zij die wel bereid zijn hun gegevens te delen met derde partijen geven aan dat “gegevens toch al traceerbaar zijn”, “ze dat willen doen in ruil voor meer gebruiksgemak of meer gepersonaliseerde, toegevoegde waarde”.
  • 9 op 10 Belgen vertrouwen vooral hun hoofdbank voor het beschermen en beheren van hun financiële gegevens. 82% zou nooit inzage in zijn financiële gegevens geven aan socialmediabedrijven, 62% nooit aan internetbedrijven, 46% nooit aan e-commercebedrijven, 36% aan Fintechbedrijven, 33% aan commerciële bedrijven en 11% aan een andere bank.
  • 7 op 10 Belgen willen maximale controle houden over de financiële gegevens en vinden het bovendien “heel erg belangrijk” dat hun bank hen informeert over de gevolgen van het delen van hun financiële gegevens met derde partijen: 57% wil dat dat permanent gebeurt en 28% bij iedere wijziging. Bij de jongeren is het onderscheid minder scherp: 47% kiest voor permanente info, 36% heeft genoeg aan informatie bij iedere wijziging.
  • 8 op 10 Belgen willen bovendien geval per geval het delen van financiële gegevens kunnen herroepen.
  • De Belgen koppelen ook een aantal belangrijke voorwaarden aan het delen van hun gegevens met een derde partij: 58% wil op elk moment zijn toestemming kunnen intrekken, 55% eist dat de derde partij de gegevens niet verkoopt, 51% wil steeds zicht op wat de derde partij met de gegevens doet. 31% vraagt een korting, tegemoetkoming of financieel voordeel in ruil voor data.

Tijdens een persontmoeting vanmorgen vatte Erik Luts, Chief Innovation Officer van KBC Groep samen hoe KBC de vele opportuniteiten omarmt die PSD2 te bieden heeft: "We verwelkomen de PSD2-richtlijn die later dit jaar in Belgische wetgeving wordt omgezet. Uit het uitgebreide online marktonderzoek blijkt dat de uitwisseling van financiële gegevens met PSD2 bij de Belgen wat vragen oproept. We willen onze klanten nu al op een gebruiksvriendelijke manier en in alle veiligheid volop laten genieten van de vele opportuniteiten die daardoor ontstaan en ze proactief en assertief benutten.

We doen dat met heel veel respect voor de privacy van onze klanten en de bescherming van de gegevens die ze ons toevertrouwen. Uit het marktonderzoek blijkt immers dat 9 op de 10 Belgen vooral hun hoofdbank vertrouwen voor het beschermen en beheren van hun financiële gegevens en dat het delen van financiële gegevens met derde partijen eerder taboe is in België.

We zijn dan ook heel enthousiast omdat we vandaag binnen het nieuwe wettelijke kader als eerste Belgische financiële instelling de multibancaire mogelijkheden in onze mobilebankingapp kunnen openstellen voor onze klanten. Het pilootonderzoek bij onze medewerkers loopt al en op basis van de ervaring en feedback van onze medewerkers en later deze maand van onze klanten willen we de toepassing verder optimaliseren en nog gebruiksvriendelijker maken.

Zo willen we ervoor zorgen dat we helemaal PSD2-compliant zijn tegen het najaar, wanneer de echte sectorwijde uitrol verwacht wordt. Uiteindelijk willen we ervoor zorgen dat onze klanten de app KBC Mobile kunnen gebruiken voor de meest courante zaken. Dat ze spontaan KBC Mobile gebruiken om contact op te nemen, info op te zoeken, te bankieren en sociale media te gebruiken, aankopen te doen, reservaties te maken, …, in plaats van 10 verschillende apps te moeten downloaden en gebruiken naast elkaar. Op die manier maken we hun het leven makkelijker.

Makkelijker zichtrekeningen bij verschillende banken beheren: KBC Mobile wordt de eerste multibancaire app op de Belgische markt

  • Mobilebankingklanten van KBC, KBC Brussels en CBC kunnen eind maart effectief het saldo raadplegen van zowel privé- als professionele zichtrekeningen die ze bij andere financiële instellingen hebben. Het gaat voorlopig om rekeningen bij Argenta, Belfius, BNP Paribas Fortis en ING.
  • Voor de zomer nog kunnen ze met KBC Mobile op een gebruiksvriendelijke manier, in slechts enkele kliks, rechtstreeks van hun rekening bij een andere bank betalingen doen.
  • Zo maakt KBC het zijn klanten nog makkelijker om vanuit KBC Mobile op termijn al hun zichtrekeningen overzichtelijk te beheren.
  • Later dit jaar zullen ook de andere entiteiten van de KBC-groep in Centraal-Europa en Ierland op basis van de Belgische ervaringen hun multibankingapp uitrollen.
  • Er wordt ook gewerkt aan een specifiek aanbod voor ondernemingen.

Meer informatie over multibanking in KBC Mobile vindt u in een apart persbericht.

Contacteer ons
Viviane Huybrecht General Manager KBC Corporate Communication / Spokesperson
Viviane Huybrecht General Manager KBC Corporate Communication / Spokesperson
Over KBC Group

Bij twijfel of discussie over de inhoud van deze persberichten geldt de versie gepubliceerd op www.kbc.com/nl/persberichten als enige referentietekst.

KBC Group
Havenlaan 2
B - 1080 Brussels
Belgium