• Français
 • Nederlands
 • Skip to Content
  KBC Groep
  Select your language
  Search

  White Paper over crowdfunding

  VRUCHTBARE BELGISCHE BODEM BIEDT CROWDFUNDINGMARKT GROEIPOTENTIEEL TOT MEER DAN 100 MILJOEN EURO TEGEN 2020

  “Mits een aantal maatregelen zien wij voor de Belgische crowdfundingmarkt een groeipotentieel tot meer dan 100 miljoen euro tegen 2020,” zegt Bart Vanhaeren, CEO Bolero. Wat er precies moet gebeuren om dit potentieel te ontginnen, staat gedetailleerd beschreven in de eerste whitepaper die Bolero Crowdfunding nu uitbrengt. Het naslagwerk is toegankelijk voor iedereen en omvat alles wat er vandaag te weten valt over crowdfunding in België, aangevuld met de eerste grondige vergelijkende studie ten opzichte van de rest van de wereld, mogelijke exitscenario’s en een duidelijke toekomstvisie.

  BELGIË VERSUS DE REST VAN DE WERELD
  In vergelijking met de buurlanden staat de Belgische crowdfundingmarkt nog in zijn kinderschoenen. Sinds 2013 is er al een sterke jaarlijkse groei in de Belgische markt voor crowdfunding. In 2014 bedroeg die 4,35 miljoen euro, hetzij een 0,4 euro per inwoner. Klein bier in vergelijking met de Brit die gemiddeld 29,5 euro investeerde en hiermee het jaartotaal voor 2014 op 1.898 miljoen euro bracht.
   

  BELGISCH GROEIPOTENTIEEL VAN 4,35 NAAR 100 MILJOEN EURO
  De Belgische bodem is erg vruchtbaar en heeft het potentieel om mits een aantal maatregelen tegen 2020 tot meer dan 100 miljoen euro te groeien,” zegt Bart Vanhaeren, CEO Bolero. Een haalbare kaart? “Eind 2015 werd het bedrag van 128 miljoen euro reeds overschreden bij onze noorderburen. De inhaalbeweging is duidelijk ingezet,” aldus Koen Schrever, CEO Bolero Crowdfunding. “Nooit eerder werd er zoveel in start-ups en jonge ondernemingen geïnvesteerd als in 2015. De Tijd noteerde 328 miljoen euro. Incubatoren en acceleratoren schieten als paddenstoelen uit de grond. Er heerst een gevoel van “yes, we can”. Bovendien is er enorm veel spaargeld aanwezig: eind 2015 stond er een slordige 260 miljard euro op de Belgische spaarrekeningen. De politieke wil is er meer dan ooit,“ argumenteert Koen Schrever.

  EEN OVERZICHT VAN DE EERSTE ‘EXITS’ WERELDWIJD
  De aandelen die je vandaag verwerft via crowdfunding zijn niet beursgenoteerd en dus moeilijk verhandelbaar. Een exit voor de investeerders kan wel plaatsvinden wanneer de onderneming naar de beurs gaat of via een overname of ‘buy-out’. Sinds 2011 claimen heel wat platformen in de pers dat ze de eerste exit na een succesvolle crowdfundingcampagne hebben kunnen realiseren. Bolero Crowdfunding deed een onderzoek en maakte een overzicht (zie bijlage "crowdfunding exits wereldwijd").

  CONCRETE TOEKOMSTVISIE
  Wat is nodig om crowdfunding ook in België te laten doorbreken? Gebaseerd op uitvoerige research formuleert Bolero Crowdfunding een duidelijke visie met concrete hefbomen als een belastingvoordeel, een verhoging van niet alleen de toegelaten te investeren bedragen per investeerder maar ook van het toegelaten maximaal op te halen bedrag. Verder is er nood aan educatie van de investeerders en van de bewustwording en inschatting van de risico’s (zie bijlage "Evolutie van Crowdfunding) .

  BOLERO CROWDFUNDING ZET VOLOP IN OP EDUCATIE
  Uit resultaten van onafhankelijk onderzoeksbureau iVOX  van oktober 2015 blijkt dat slechts de helft van de Belgen weet wat crowdfunding is. Bolero Crowdfunding zet dan ook volop in op educatie van de Belg over crowdfunding. De bundeling van hun uitvoerige marktresearch in de whitepaper ‘Crowdfunding in België. Snelgroeiend in vruchtbare grond’ brengt de gefundeerde, algemene informatie over crowdfunding alvast laagdrempelig tot bij elke Belgische investeerder of ondernemer. Van ‘wat is crowdfunding nu precies?’ tot ‘hoe zit het met exits?’, alles komt aan bod.

  REGIONALE INSPIRATIESESSIES INFORMEREN EN INSPIREREN DE CROWD
  Bolero Crowdfunding trekt ook de regionale tour op om mensen te informeren over crowdfunding.

  Uit nationale events zoals de KBC Securities Entrepreneurial Summit leren we hoe vruchtbaar rechtstreekse ontmoetingen tussen investeerders en ondernemers kunnen zijn,” zegt Ellen Lemaire, Business Development Manager bij Bolero Crowdfunding. “Dat is opnieuw het basisidee voor de Inspiratiesessies die we dit voorjaar organiseren in Antwerpen, Gent en Brussel. Het concept wordt aangevuld met de ervaring van een professionele investeerder of risicokapitaalverstrekker die inzicht zal geven in hoe zij een investeringsopportuniteit in een start-up evalueren.”

  Welke parameters hanteert bijvoorbeeld Reginald Vossen, voorzitter van BAN Vlaanderen, het Belgische Business Angels Netwerk, voor de evaluatie van een start-up? Hoe en wanneer weet Ludwig Goris, Investment Manager bij Capricorn Venture Partners, wanneer hij moet toehappen? Wie deelneemt aan de Inspiratiesessies maakt meteen ook kennis met een aantal regionale start-ups en hun ‘gat in de markt’. Deelnemen aan de Inspiratiesessies is gratis en inschrijven kan via https://www.bolero-crowdfunding.be/nl/inspiratiesessies.

  De whitepaper Crowdfunding in België. Snelgroeiend in vruchtbare grond’ is te downloaden op www.bolero-crowdfunding.be.

  KBC Bolero Crowdfunding
  KBC was de eerste bank en online broker ter wereld die zelf een crowdfundinginitiatief startte. KBC brengt ondernemend België en investerend België zo goed mogelijk met elkaar in contact om zo bij te dragen tot meer innovatie en ondernemerschap. In 2013 startte KBC als eerste met een eigen incubator (Start-it) en kreeg intussen meer dan 1.000 aanvragen. Samen met haar partners begeleidde KBC reeds meer dan 150 startende ondernemers. Daarnaast beschikt KBC met Bolero over een online beleggingsplatform met ervaren beleggers die op zoek zijn naar investeringsopportuniteiten. Met de lancering van www.bolero-crowdfunding.be slaat KBC een brug tussen investeerders en jonge ondernemers. Met de Entrepreneurial Summit die plaatsvindt op 17 oktober 2015 in Leuven brengt KBC duizend investeerders in contact met 25 startende ondernemers.

  Contacteer ons
  Koen Schrever CEO Bolero Crowdfunding
  Koen Schrever CEO Bolero Crowdfunding
  Over KBC Group

  Bij twijfel of discussie over de inhoud van deze persberichten geldt de versie gepubliceerd op www.kbc.com/nl/persberichten als enige referentietekst.

  KBC Group
  Havenlaan 2
  B - 1080 Brussels
  Belgium