• Nederlands
 • English
 • Français
 • Skip to Content
  Search

  Zeven Europese banken plannen Blockchain Platform voor KMO’s

  Award winnende innovatie maakt internationale handelstransacties aanzienlijk makkelijker

  Een groep van zeven banken heeft een overeenkomst getekend om met innovatieve blockchain technologie een internationaal handelsplatform te bouwen. Doel is om de nationale en internationale handel voor de Europese KMO’s eenvoudiger te maken dankzij de kracht van de gedeelde boekhouding.

  Deutsche Bank, HSBC, KBC, Natixis, Rabobank, Société Générale en UniCredit hebben een Memorandum of Understanding in Brussel getekend met de intentie om samen te werken aan de ontwikkeling en de marketing van een nieuw product “Digital Trade Chain” (DTC).

  Het product is gebaseerd op een prototype van een, door KBC ontwikkelde -Trade en Supply Chain Finance-oplossing  en werd getest tijdens  de “Proof of Concept fase”.

  KBC won met deze DTC in oktober 2016 de “Efma Accenture Innovatie Award” voor “beste nieuwe product of service van 2016”. DTC kan alle partijen die betrokken zijn bij een handelstransactie (zoals koper en verkoper en hun beide banken en transporteur) online en via mobiele apparaten met elkaar verbinden.

  Het nieuwe platform maakt het handelsproces voor KMO’s  eenvoudig door (internationale) handelstransacties van kmo’s efficiënt op te volgen, de risico’s beter te beheersen en de financiering van de handel te vereenvoudigen. Grote bedrijven gebruiken het documentair krediet om hun risico’s bij internationale handel te beperken.  Deze documentaire kredieten zijn niet altijd geschikt voor KMO’s die handelen via “open account”.

  DTC versnelt het handelsproces van order tot betaling en vermindert aanzienlijk het papierwerk door gebruik te maken van de beveiligde data op de gedeelde boekhouding van de “blockchain”. De transparantie in de keten geeft KMO’s vertrouwen in handelstransacties met nieuwe partners zowel op de thuismarkt als in andere Europese markten.   

  Door bundeling van expertise en resources van de leden van het consortium, kunnen ze gezamenlijk  de ontwikkelingen en de marktintroductie van DTC  bewerkstelligen. In eerste instantie richt DTC zich op 7 Europese landen op de Europese markt: België en Luxembourg (KBC), Frankrijk (Natixis, Société Générale), Duitsland (Deutsche Bank, UniCredit), Italië (UniCredit), Nederland (Rabobank) en het Verenigd Koninkrijk (HSBC).

   

  Bericht voor editors:

  Bekijk de volgende demofilms om te zien hoe het DTC prototype werkt.  kort (1’15) of  lang(3’15) <

   

  Voor meer informatie, graag contact opnemen met:

   

  Deutsche Bank

  Heinrich Froemsdorf                     +49 69 910 47680                             heinrich.froemsdorf@db.com

   

  HSBC

  Paul Smith                                         +44 20 7991 4867                             paul.a.smith@hsbc.com

   

  KBC

  Viviane Huybrecht                         +32 2 429 85 45                                 pressofficekbc@kbc.be

   

  Natixis

  Laure Sadreux                                  +33 (0)158193417                            laure.sadreux@natixis.com

   

  Rabobank

  Margo van Wijgerden                   +31 (30) 21 60 967                           margo.van.wijgerden@rabobank.nl

   

  Société Générale

  Stephanie Jonville                           +33 1 42 14 38 99                            stephanie.jonville@socgen.com

   

  UniCredit

  Kamyar Naficy                                  +44 20 7826 6088                             kamyar.naficy@unicredit.eu

   

  Over KBC Group

  Bij twijfel of discussie over de inhoud van deze persberichten geldt de versie gepubliceerd op www.kbc.com/nl/persberichten als enige referentietekst.

  KBC Group
  Havenlaan 2
  B - 1080 Brussels
  Belgium