Bedrijfsklanten KBC en CBC volgen voortaan traject van hun internationale betalingen via payments tracker

De bedrijfsklanten van KBC en CBC kregen een algemene upgrade van hun internationaal betaalverkeer. Ze kunnen de status en kostprijs van hun uitgaande internationale betalingen opvolgen via een payments tracker op hun business Dashboard[1].

 

[1] *KBC Business Dashboard: portaal dat de klant toegang geeft tot alle zakelijke banktoepassingen van KBC en hem toelaat om snel te navigeren naar favoriete functionaliteiten

 

 

Patrick Tans, algemeen directeur: “KBC is een bankverzekeraar die sterk inzet op innovatie en gebruiksgemak. We zijn dan ook terecht fier dat we één van de eerste banken wereldwijd zijn die volgens de nieuwe standaarden van het Global Payments Initiative (GPI) van Swift werkt. Met deze nieuwe betaalstandaard kunnen bedrijven, in ons geval klanten van KBC, CBC en KBC Brussels, nu niet alleen hun zendingen traceren maar ook hun internationale betalingen. Daarenboven gaan de betalingen veel sneller en kan de klant niet alleen zien dat zijn leverancier het geld gekregen heeft, maar ook wanneer hij zelf betaald wordt. Een hele vooruitgang.”

 

GPI is een programma dat internationaal betaalverkeer performanter en transparanter maakt.

Het focust op drie pijlers:

  1. Sneller: inkomende betalingen beschikbaar op dag zelf

  2. Transparantie in de gehanteerde kosten

  3. End-to-end tracking van de betaling

 

Wat is GPI?

Het Swift-initiatief wil de doorlooptijd van internationale betalingen en de daarbij aangerekende kosten transparanter maken. Bedrijven die een internationale betaling doen, willen weten bij welke bank de betaling zich bevindt en waar er extra kosten aangerekend worden.

Om het internationaal betaalverkeer transparanter te maken lanceerde Swift het Global Payments Innovation Initiative.  Het is een vrijblijvend programma waartoe al meer dan 125 banken zijn toegetreden, goed voor +75% van het internationale betaalverkeer. KBC is evenwel bij de eerste banken die echt GPI-compliant werkt en de principes van GPI effectief toepast.

Internationale betalingen zijn alle betalingen in niet-Europese munt of betalingen in Euro buiten Europa (Sepa).

 

Wat betekent GPI voor de klant?

KBC vertaalde de principes van Swift GPI in drie concrete aanpassingen voor de klant:

  • Transparantie in doorlooptijd: naar analogie met een postpakket kan de klant de uitgaande betaling volgen via een payments tracker. Zo weten de klanten te allen tijde waar hun betaling zich bevindt (in zoverre de andere banken in de ketting deze informatie vrijgeven).

  • Transparantie in de kosten: via de payments tracker weten de klanten welke kosten er aangerekend zijn door de tussenliggende banken.

  • Same day value: alle inkomende internationale betalingen worden met valutadatum “dag zelf” op de rekening van de klant geboekt.

KBC/CBC wordt GPI-compliant voor alle munten die KBC en CBC aanbieden en voor alle entiteiten van KBC in België (inclusief KBC Brussels en CBC) en voor alle internationale kantoren van KBC (voor een lijstje klik hier).

In 2018 zullen ook KBC-dochter CSOB in Tsjechië (maart) en K&H in Hongarije (juni 2018) aansluiten.

Contacteer ons
Viviane Huybrecht General Manager KBC Corporate Communication / Spokesperson
Viviane Huybrecht General Manager KBC Corporate Communication / Spokesperson
Over KBC Group

Bij twijfel of discussie over de inhoud van deze persberichten geldt de versie gepubliceerd op www.kbc.com/nl/persberichten als enige referentietekst.

KBC Group
Havenlaan 2
B - 1080 Brussels
Belgium