ČSOB wordt enige eigenaar van Tsjechische bouwspaarbank ČMSS na overname 45%-belang van BSH (Duitsland)

ČSOB wordt enige eigenaar van Tsjechische bouwspaarbank ČMSS na overname 45%-belang van BSH (Duitsland)

Gezamenlijk persbericht Buiten beurstijd - Gereglementeerde informatie*


Vanmorgen bereikten ČSOB, de Tsjechische divisie van de KBC Groep, en de Bausparkasse Schwäbisch Hall (BSH) uit Duitsland overeenstemming over de overname door ČSOB van het 45%-belang van BSH in de Tsjechische bouwspaarbank Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) voor een totaal bedrag van 240 miljoen euro. Dat komt neer op 1,54 keer de standalone nettoboekwaarde van 2018 en 9,20 keer (impliciet) de nettowinst van 2018, inclusief verrekende synergieën tegen 2024. Beide partijen zijn overeengekomen dat de dividenden over 2018 en de winst van 2019 volledig opstromen naar ČSOB.

 

De transactie zal een impact hebben van ongeveer - 0.30 procentpunten op de stevige CET1-ratio van de KBC Groep - die eind 2018 16% bedroeg (fully loaded, Deense compromismethode) - waardoor de 2% M&A-buffer van KBC Groep zal verlagen tot 1,70 %. Bovendien zal (in lijn met IFRS 3) de herwaardering van het belang van 55% van KBC in ČMSS leiden tot een eenmalige winst die geschat wordt op ongeveer 80 miljoen  euro voor KBC op het moment dat de transactie wordt afgesloten.

Als gevolg van deze transactie zal ČSOB 100% van ČMSS in handen hebben en de enige aandeelhouder van ČMSS worden. Op die manier consolideert ČSOB haar positie als de grootste aanbieder van financiële oplossingen voor huisvestingsdoeleinden in Tsjechië. De overeenkomst is nog onderworpen aan antitrust goedkeuringen en zal waarschijnlijk voor het einde van het tweede kwartaal van 2019 worden afgesloten.

Johan Thijs, CEO van KBC Groep, verwelkomt de transactie als volgt: "Ik ben erg blij met deze transactie, die onze positie als sterke marktleider in Tsjechië bevestigt. Samen met ČMSS kunnen wij de referentie op de Tsjechische woningmarkt worden door gebruik te maken van onze gezamenlijke marktervaring en product- en dienstenaanbod, en zo tegemoetkomen aan de huisvestingsbehoeften van onze klanten. Deze overname illustreert onze ambitie om te groeien in onze kernmarkten en vormt een uitstekende gelegenheid om onze Tsjechische retailfranchise te versterken. Tegelijkertijd ligt de overname volledig in lijn met onze strategie om te focussen op onze sterke fundamenten: een gezond en klantgericht bankverzekeringsmodel, een sterk risicoprofiel, een stevige liquiditeitspositie ondersteund door een zeer solide en loyale klantenbasis in onze kernmarkten, en een comfortabele solvabiliteitspositie die ons in staat stelt de kredietverlening aan onze klanten te blijven vergroten en de gemeenschappen en economieën waarin wij opereren actief te ondersteunen".

 

Petr Hutla, Senior Executive Officer Credits Management, verantwoordelijk onder andere voor ČMSS, lid van de Raad van Bestuur, voegt hieraan toe: "De ČSOB Groep is de grootste aanbieder van woningkredieten in Tsjechië. Het 100%-belang in ČMSS zal onze positie verder versterken. Deze stap komt vooral  onze klanten en medewerkers ten goede. Nauwere samenwerking binnen de Groep creëert de mogelijkheid om klanten producten en oplossingen aan te bieden die beter aansluiten bij hun noden, wensen en verwachtingen. De ČSOB-groep zal door deze overname beschikken over een zeer goed bijkomend distributienetwerk dat binnen de multi-kanaal dienstverlening aan klanten volgens de bestaande succesvolle manier zal worden aangestuurd om onze marktleiderpositie verder te versterken. Voor de werknemers betekent dit een kans om de expertise en achtergrond van een stabiele en populaire werkgever te delen.”

Reinhard Klein, CEO van Schwäbisch Hall zegt:  "In de afgelopen 25 jaar hebben we samen met ČSOB een succesvolle bouwspaarbank in Tsjechië uitgebouwd. We zijn erg trots op wat we samen hebben bereikt.  Het initiatief dat ČSOB nam om ons volledige belang in ČMSS te verwerven, kreeg onze volledige steun.  Het zorgt er immers voor dat ČMSS zijn marktleiderspositie kan verstevigen. We zijn blij dat dankzij deze overname een belangrijke Belgische financiële groep zoals KBC Groep het Duitse model van bouwsparen en -lenen onderschrijft. "

Tomáš Kořínek, voorzitter van de raad van bestuur van ČMSS, besluit: "Al meer dan 25 jaar staat ‘het vosje’ symbool voor sparen en woonfinanciering in Tsjechië. Nauwere samenwerking met ČSOB zal ons in staat stellen om onze diensten verder uit te breiden en te moderniseren. We zullen beter in staat zijn om in te spelen op de behoeften van onze klanten en hun droom om hun eigen huis te bezitten te helpen realiseren, zelfs in moeilijkere omstandigheden".

Noot voor de redactie

Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS), in Tsjechië ook gekend als "het vosje" vanwege zijn mascotte, is de grootste bouwspaarbank in Tsjechië met - eind 2018 - 4,5 miljard euro (117 miljard CZK) aan uitstaande kredieten en 5,3 miljard euro (137 miljard CZK) aan deposito's, wat neerkomt op een marktaandeel van 42% in bouwspaarleningen en 40% in bouwdeposito’s.

ČMSS werd in 1993 opgericht als een joint venture tussen ČSOB en Bausparkasse Schwäbisch Hall en heeft sindsdien meer dan 7,8 miljoen bouwspaarcontracten gesloten. ČMSS heeft vandaag ongeveer 1,3 miljoen klanten, 1 800 verbonden agenten en zo’n 300 adviespunten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Siegfried Bauer, hoofd Corporate Communicatie

Tel. +49 791 46 25 25 29 - E-mail: [email protected]

Patrik Madle, woordvoerder ČSOB

Tel. +420 602 530 639 E-mail: [email protected]

Viviane Huybrecht, Directeur Corporate Communicatie/Woordvoerster, KBC Groep

Tel. +32 2 429 85 45 - E-mail: [email protected]

Kurt De Baenst, Directeur Investor Relations, KBC Groep

Tel. +32 2 429 35 73 - E-mail: [email protected]

* Dit nieuwsbericht bevat informatie waarop de Europese transparantieregelgeving voor beursgenoteerde bedrijven van toepassing is.

Contacteer ons
Kurt De Baenst General Manager, KBC Group
Viviane Huybrecht General Manager KBC Corporate Communication / Spokesperson
Kurt De Baenst General Manager, KBC Group
Viviane Huybrecht General Manager KBC Corporate Communication / Spokesperson
Over KBC Group

Bij twijfel of discussie over de inhoud van deze persberichten geldt de versie gepubliceerd op www.kbc.com/nl/persberichten als enige referentietekst.

KBC Group
Havenlaan 2
B - 1080 Brussels
Belgium