Europese licentie voor nieuw 
Bolero Crowdfunding-platform

Europese licentie voor nieuw Bolero Crowdfunding-platform

Vanaf vandaag opent Bolero Crowdfunding een gloednieuw, snel en performant platform dat volledig beantwoordt aan de Europese Verordening.

Het ontwerp en de achterliggende blockchaintechnologie van het nieuwe platform maken het tot een efficiënte en gebruiksvriendelijke tool voor zowel beleggers als ondernemers. ​ ​

Met dit nieuwe platform zorgt Bolero Crowdfunding voor een kwalitatieve dienstverlening en draagt het bij tot het verder ontzorgen van de klant.

Het nieuwe Bolero Crowdfunding-platform beantwoordt aan de Europese regelgeving

Sinds 10 november 2023 is er een Europese Verordening voor crowdfundingplatformen in voege. De regels van de Europese Unie maken het gemakkelijker voor crowdfundingplatformen om zich te ontwikkelen en hun diensten over de nationale grenzen heen aan te bieden onder één enkele regeling. Voor beleggers en bedrijven, met name startende ondernemingen, verbeteren zij de toegang tot deze innovatieve vorm van financiering. Voor beleggers bieden ze betere bescherming en meer garanties aan.

Het nieuwe Bolero Crowdfundingplatform heeft onder meer volgende nieuwigheden:

  • Naast de gebruikelijke geschiktheidstest waarbij gepeild wordt naar ervaring, beleggingsdoelstellingen en de financiële situatie van de aspirant-belegger, legt de aspirant-belegger ook een simulatietest af over in hoeverre hij eventueel verlies kan dragen.
  • De belegger heeft vier dagen bedenktijd om zijn investering te herroepen.
  • Een eenduidig KIIS-document (Key Investment Information Sheet of “Blad met essentiële beleggingsinformatie”) voor elke campagne. Crowdfundingdienstverleners moeten dit blad aan aspirant-beleggers voor elk crowdfundingaanbod opmaken om hen in staat te stellen met kennis van zaken een beleggingsbeslissing te nemen. Het document moet aspirant-beleggers waarschuwen dat de beleggingsomgeving waarin zij zich hebben begeven, risico's met zich meebrengt die niet worden gedekt door depositogarantiestelsels, noch door beleggerscompensatiestelsels.
  • Berekening en uitbetaling van intresten en kapitaal.
Steven Van de Sype, commercieel directeur van Bolero Crowdfunding: Met ons nieuwe Bolero Crowdfunding-platform bieden we Belgische kmo’s de mogelijkheid om, met directe ondersteuning, kapitaal bij particuliere beleggers op te halen. Beleggers krijgen dan weer extra mogelijkheden om hun beleggingsportefeuille te diversifiëren. Voor sommige beleggers is crowdfunding een manier om bij te dragen aan projecten met een positief maatschappelijk effect. Hierdoor ondersteunen we niet alleen nieuwe ideeën en innovaties die geen of onvoldoende kapitaal kunnen ophalen via traditionele financiering, maar ondersteunen we ook bestaande ondernemingen die met crowdfunding hun ambities kunnen waarmaken. De Europese Verordening vormde de aanleiding om het bestaande platform te herdenken. Bij deze oefening hielden we ook rekening met de verwachtingen van onze klanten, zowel de ondernemers als de beleggers. Het gebruiksgemak en de efficiënte gebruiksvriendelijke achterliggende processen zijn in lijn met de strategie van KBC waardoor de klant maximaal ontzorgd wordt.

 

Technische integratie in Bolero platform en vereenvoudigde processen

Het nieuwe platform werd geïntegreerd in Bolero, het beleggingsplatform van KBC. Dit geeft het voordeel dat:

  • Beleggers rechtstreeks van hun Bolerorekening in real time geld kunnen overzetten naar hun crowdfundingrekening. Vanuit deze rekening kunnen ze beleggen in een onderneming die een campagne voert.
  • De geschiktheidstest (zie hierboven) inclusief de risicosimulatie die elke belegger moet afleggen, kan vooraf ingevuld worden zodat er geen tijd verloren gaat bij de inschrijving op een campagne.
  • Crowdfundingbeleggers kunnen eveneens gebruik maken van de andere voordelen van het Boleroplatform zoals bijvoorbeeld het educatiecenter van Bolero, de Bolero Academy, en niet te vergeten de snelle service en directe lijn van de experts op de orderdesk waar ze terecht kunnen met al hun vragen. ​
  • De terugbetaling van intresten en kapitaal stort de ondernemer rechtstreeks op de Bolero Crowdfundingrekening via het platform. ​
  • De belegger kan de terugbetalingen perfect opvolgen op het platform.
  • Vier dagen bedenktijd voor de investeerder: dankzij een simpele knop kan de aspirant-belegger zijn belegging binnen de vier dagen ongedaan maken zonder opgave van redenen.

Het nieuwe Bolero Crowdfunding-platform kwam tot stand dankzij een nauwe samenwerking tussen de Bolero teams en SettleMint, het Blockchain Transformatie bedrijf dat ondernemingen helpt waarde te creëren met blockchaintechnologie.

Het platform heeft achterliggend twee blockchain toepassingen: de op blockchain gebaseerde betalings-infrastructuur en een "digital asset management" platform, waarbij een crowdfunding-obligatie op blockchain uitgeven wordt. Ophalen van kapitaal, uitbetalen van interesten en terugbetaling kapitaal gebeurt door middel van smart contracts.

Meteen staat ook al een eerste nieuwe campagne zichtbaar op het Bolero Crowdfunding-platform: Vastgoedinvesteringsfonds Buysse & Partners. Intekenen op deze crowdfundingcampagne is mogelijk vanaf maandag 27 november om 10u. Het blad met essentiële beleggingsinformatie is op de openingspagina van het platform terug te vinden.

 

Over Bolero Crowdfunding:

KBC was de eerste bank en online broker ter wereld die in 2014 zelf een crowdfundinginitiatief startte. Via het Bolero Crowdfunding-platform brengt KBC ondernemend - en investerend België zo goed mogelijk met elkaar in contact om zo bij te dragen tot meer innovatie en ondernemerschap.

Intussen werd er via Bolero Crowdfunding ruim 53 miljoen euro opgehaald via crowdfunding gespreid over 96 campagnes van lokale kmo’s en groeibedrijven. Bolero Crowdfunding geeft geen advies over de crowdfundingprojecten die gepubliceerd worden op het platform. Beleggen in crowdfunding biedt potentieel een hoger rendement voor beleggers, maar gaat dan ook gepaard met een hoger risico.

Voordelen van crowdfunding voor een ondernemer kunnen zijn: alternatieve toegang tot financiering die ook kansen biedt voor startende ondernemers en groeibedrijven; klantenbinding: crowdfunding stelt ondernemers in staat om een directe band en betrokkenheid met hun klanten op te bouwen; Publiciteit en marketing. ​ De belegger langs zijn kant kan met crowdfunding zijn beleggingsportefeuille diversifiëren, kan beleggen in een breed scala aan projecten en sectoren die anders mogelijk niet toegankelijk zijn. De belegger krijgt mogelijks een hoger rendement en is betrokken bij het project: hij of zij kan het project volgen, updates ontvangen en de voortgang ervan bijhouden.

Over SettleMint

SettleMint is het Blockchain Transformatie bedrijf dat mensen, processen en technologie met elkaar verbindt om waarde te creëren door middel van blockchain technologie.

Het helpt ondernemingen om snel en eenvoudig blockchain-applicaties te bouwen en te integreren, terwijl IT-teams de nodige ondersteuning krijgen met behulp van adviesverlening, opleidingen, continue begeleiding, en de culturele veranderingen die een transformatietraject met zich meebrengt.
​Een belangrijk technisch onderdeel van SettleMint is het Blockchain-Transformatieplatform, waarmee IT-teams ongelofelijk snel blockchain-applicaties kunnen bouwen en integreren. Het vereenvoudigt de ontwikkeling van blockchain-applicaties door full-stack mogelijkheden en geavanceerde integraties aan te bieden die geschikt zijn voor alle bedrijfstoepassingen, waardoor elke developer een blockchain-developer wordt.

Het Leuvense bedrijf kende een sterke internationale ontwikkeling en is aanwezig in Dubai, India (Delhi), Singapore en Japan.

Story image
Story image

 

 

Over KBC Group

Bij twijfel of discussie over de inhoud van deze persberichten geldt de versie gepubliceerd op www.kbc.com/nl/persberichten als enige referentietekst.

KBC Group
Havenlaan 2
B - 1080 Brussels
Belgium