Get-a-Teacher is op 2 jaar tijd een vaste waarde geworden binnen het onderwijs. Wegens grote vraag, uitbreiding van het aanbod met nieuwe modules en meer lesgevers

Financiële geletterdheid is een van de domeinen waarop KBC focust in zijn duurzaamheidsbeleid. Het maakt eveneens deel uit van de eindtermen van studenten middelbaar onderwijs. KBC ontwikkelde daarom initiatieven om de financiële kennis bij jongeren te optimaliseren. Via Get-a-Teacher kunnen scholen gratis en vrijblijvend een lesgever  ‘bestellen’ bij KBC. Die lesgever is een KBC-medewerker met expertise inzake  betaalverkeer, sparen en beleggen, lenen, verzekeren en aanverwante thema's.

Get-a-Teacher werd begin 2017 ontwikkeld voor het Nederlandstalige landsgedeelte en richt zich tot middelbare scholen ASO, TSO, BSO, KSO en BUSO, hogescholen en universiteiten.

Na twee jaar stelt KBC vast dat de interesse nog steeds toeneemt en het aantal boekingen blijft stijgen. Voor het schooljaar 2017-2018 beantwoordde KBC maar liefst 758 aanvragen. Voor het schooljaar 2018-2019 lag het aantal aanvragen eind januari al op 542.  

Het aantal lesgevers is gegroeid van 10 tot 80 op amper 2 jaar tijd. Het zijn vooral jonge KBC-medewerkers die sterk gemotiveerd zijn om jongeren kritisch te leren kijken naar financiële informatie en gedreven hun expertise te delen.

Lespakket op maat, aangepast aan de doelgroep

Get-a-Teacher is een gratis, compleet vrijblijvend aanbod voor KBC-klanten én niet-klanten en is gescheiden van de commerciële communicatie van KBC Bank. In de lespakketten komen geen KBC-logo’s voor en worden evenmin KBC-producten of -diensten genoemd, laat staan gepromoot. 

Voor de secundaire scholen zijn er 5 lespakketten samengesteld, elk aangepast aan de doelgroep. Ze zijn conform de eindtermen en werden gescreend op pedagogische aanpak.

Tijdens de twee lesuur durende sessie komen, afhankelijk van de klas of het niveau, verschillende onderwerpen aan bod die te maken hebben met betaalverkeer, sparen en beleggen, lenen, verzekeren en aanverwante thema's. De studenten krijgen inzicht in persoonlijke financiële situaties in het bijzonder en in de financiële wereld in het algemeen. Het zijn interactieve lessen met veel aandacht voor de leefwereld van de jongeren. Hun reacties liegen er dan niet om: “Ik voel me minder bang (k). Ik ben bankbaar”; “Ik heb financieel nog veel bij te leren en u heeft me een beetje wijzer gemaakt”; “Wij willen u als leerkracht!”

Inhoud van de lespakketten

·      Lespakket A: ‘slim leren omgaan met geld’ voor 2e graad ASO – TSO – BSO – KSO - BUSO:

  • Wat is de rol van een bank, praktische informatie over betaalverkeer, lenen, verzekeren, sparen en beleggen (de basics),
  • met speciale aandacht voor praktische betaalmogelijkheden en lenen.
     

·      Lespakket B: ‘slim leren omgaan met geld’ voor 3e graad ASO – TSO – BSO – KSO - BUSO:

  • Wat is de rol van een bank, praktische informatie over betaalverkeer, lenen en ondernemen,
  • Met ook aandacht voor verzekeren, sparen en beleggen.
     

·      Lespakket C: ‘ondernemen is spannend’ voor leerlingen met zin voor ondernemen, 

  • algemene informatie over de verschillende aspecten van ondernemen
  • een casestudy – de weg naar een eigen zaak.
     

·      Lespakket E: ‘budgetbeheer’ voor 2e graad ASO – TSO – BSO – KSO - BUSO:

  • Hoe inkomsten en uitgaven in evenwicht houden
  • Tips & tricks om te sparen
  • Escape budgetroom
     

·      Lespakket F: ‘budgetbeheer’ voor 3e graad ASO – TSO – BSO – KSO - BUSO:

  • Hoe inkomsten en uitgaven in evenwicht houden
  • Weet wat je je kan veroorloven, hoe omgaan met schulden
  • Escape budgetroom

KBC ontwikkelde ook een aantal specifieke pakketten voor Hoger Onderwijs:

  • een inspiratiesessie (lespakket D) over ‘hoe je eigen baas worden’,
  • een sessie over wisselkoersen,
  • één over Monetair beleid en
  • en één over microfinanciering.

Stijgende vraag vanuit de scholen

De vraag naar Get-a-Teacher gaat nog steeds in stijgende lijn. De meeste aanvragen komen uit de provincie Antwerpen, gevolgd door West-Vlaanderen.  Vorig jaar was het Algemeen Secundair Onderwijs de grootste aanvrager, dit jaar ziet KBC het grootste succes bij het Buitengewoon Secundair Onderwijs. 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

Over KBC Group

Bij twijfel of discussie over de inhoud van deze persberichten geldt de versie gepubliceerd op www.kbc.com/nl/persberichten als enige referentietekst.

KBC Group
Havenlaan 2
B - 1080 Brussels
Belgium