Howest en KBC lanceren in het komende academiejaar de eerste digitale studentenkaart in Europa.

Howest en KBC lanceren in het komende academiejaar de eerste digitale studentenkaart in Europa.

De kaart wordt opgeslagen in KBC Mobile onder “My Trustbox” en kan gemakkelijk en veilig toegang geven tot studentendiensten en –voordelen.

KBC ontwikkelt, in samenwerking met Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen, de allereerste uitwerking van een digitale studentenkaart, conform de nieuwe Europese identiteit- en datastandaarden. Vanaf het academiejaar 2023-2024 kunnen alle 9.500 Howest-studenten nog makkelijker, digitaler en met meer respect voor privacy bewijzen dat ze student zijn van Howest bij een film- of theaterbezoek, online aankopen, sportclub of sociale dienst.

Alle Howest-studenten (zowel KBC-klanten als niet-klanten) kunnen hun digitale studentenkaart makkelijk en veilig opslaan en terug vinden in KBC Mobile. ​

 

Hoe werkt het?

De student kan de digitale studentenkaart (ook verifiable credential genoemd) toevoegen in KBC Mobile, waarna hij beslist met wie hij dit digitale bewijs wil delen. Winkels, sportdiensten, theaters of andere studentenvoorzieningen die dit willen controleren, zullen enkel de absoluut noodzakelijk informatie te zien krijgen en kunnen de correctheid eenvoudig controleren op een onafhankelijke en privacyvriendelijke manier op de decentrale databank of blockchain. Zo is het mogelijk om te bewijzen dat je student bent zonder bijkomende persoonsgegevens vrij te geven. KBC lanceert hiermee een eerste concrete toepassing van de digitale identiteit. Met deze technologie controleert elk individu welke gegevens gebruikt worden en onder welke voorwaarden dit kan.

 

Karin Van Hoecke, directeur Digital Transformation & Data bij KBC België, is blij met deze samenwerking: “De onderzoeksgroep Toegepaste Informatica van Howest is een pionier in web3 en blockchain. De onderzoekers zijn actief in diverse nationale en internationale projecten rond nieuwe vormen van data delen en decentrale identiteit, zoals de European Blockchain Services Infrastructure. ​ Deze unieke expertise maakt hen dan ook de ideale partner voor KBC. Studenten kunnen de digitale studentenkaart terugvinden in KBC Mobile onder “My Trustbox”, één centrale plaats in KBC Mobile waar de gebruiker al zijn digitale gegevens kan vinden, opladen, op een beveiligde manier delen, en beheren. Daardoor spaart hij tijd. Zo lanceerden we in het voorjaar onder My Trustbox een dienst waarmee gebruikers smishing (SMS-phishing fraude) kunnen herkennen, alsook de ingang vinden naar al je beschikbare gegevens op o.a. overheidsplatformen. De Europese standaarden maken het voor klanten mogelijk om gemakkelijker en met meer controle hun gegevens te beheren, geholpen door het gebruiksgemak van KBC Mobile. De vele oplossingen die we bieden in KBC Mobile sluiten naadloos aan op de uitdagingen waarmee onze klanten geconfronteerd worden en dragen bij tot een totaaloplossing en -beleving voor onze klanten. Ze besparen er tijd én geld mee.”
Kurt Callewaert, valorisatiemanager Digitale Transformatie bij Howest stelt: “Beide partners bouwen verder op de standaarden en bouwstenen van het European Blockchain Services Infrastructure (en ook de European Digital Identity Wallet die momenteel in ontwikkeling is). Zo verzekeren we de toekomstige interoperabiliteit met andere wallets en andere digitale bewijsstukken of verifiable credentials lokaal, nationaal en internationaal. KBC bouwde haar bestaande wallet verder uit om deze nieuwe vorm van digitaal bewijsmateriaal te kunnen opnemen.”

Het project past in Self Sovereign Identity, een concept dat het voor gebruikers mogelijk maakt om zelf te beheren welke identiteitsgegevens ze delen met derden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van dataminimalisatie en cryptografie om privacy en veiligheid van gegevens te garanderen. Ontvangers kunnen makkelijk de gegevens die met hen gedeeld worden controleren op echtheid, wat leidt tot meer vertrouwen tussen partijen in een digitale omgeving. Howest en KBC zetten hiermee de eerste stap van het afscheid in van de vele papieren die vandaag nog gebruikt worden als bewijsmateriaal.

Meer info over dit project:

• Howest: [email protected] ​ (Web3 lead) en [email protected] (Valorisatiemanager Digitale Transformatie)

• KBC: Viviane Huybrecht (General Manager Corporate Communication) [email protected]

 

 

 

Over KBC Group

Bij twijfel of discussie over de inhoud van deze persberichten geldt de versie gepubliceerd op www.kbc.com/nl/persberichten als enige referentietekst.

KBC Group
Havenlaan 2
B - 1080 Brussels
Belgium