KBC en Cegeka testen baanbrekende blockchaintoepassing voor kmo’s

KBC testte samen met IT-specialist Cegeka en verscheidene bedrijven als eerste in de markt Digital Trade Chain (“DTC”) met succes uit, een blockchain-oplossing die kmo’s toelaat op een veilige manier om te gaan met internationale handelsverrichtingen. Heel wat Belgische kmo’s zijn voor hun groei afhankelijk van import en export. Liefst 77%[1] van de Belgische uitvoer van goederen gaat naar Europese landen, voornamelijk onze buurlanden. Grote bedrijven maken daarbij gebruik van documentaire kredieten om het ondernemersrisico te beperken. Voor kleinere bedrijven is die oplossing echter vaak niet geschikt.  

KBC en Cegeka bouwen ondertussen verder aan  Digital Trade Chain en onderhandelen met bijkomende partijen om het platform nog breder en toegankelijker te maken.

[1] Agentschap voor Buitenlandse handel, Foreign Trade Statistics 01-03/2016

De nieuwe web-applicatie ‘Digital Trade Chain’ van KBC is een digitaal platform om (internationale) handelstransacties van kmo’s efficiënt op te volgen, de risico’s beter te beheersen en de financiering van de handel te vereenvoudigen. DTC vertrekt vanuit vier betrokken handelspartijen: enerzijds de koper en de verkoper, en anderzijds KBC en de financiële instelling van de tegenpartij. De toepassing registreert heel het handelsproces - van order tot betaling - in een overzichtelijke digitale flowchart en garandeert de betaling wanneer alle contractuele afspraken werden gerespecteerd. Het proces van order tot betaling verloopt dankzij het volledig geautomatiseerde en 24/7 beschikbare platform ook veel sneller dan de traditionele documentenuitwisseling. Het vergt ook veel minder back-office administratie.

Luc Gijsens, CEO International Markets KBC Groep, verduidelijkt: “De toenemende digitalisering vergt van onze kmo-klanten vaak een andere benadering van hun bedrijfsvoering. KBC wil hen graag innovatieve oplossingen aanreiken om die digitale versnelling te maken. Deze succesvolle test van Digital Trade Chain toont aan dat de blockchain-technologie ongetwijfeld een aantal opportuniteiten biedt die we nu verder willen uittesten en uitbouwen.

KBC koos voor Cegeka omwille van de expertise van het IT-bedrijf met blockchain. KBC bekijkt intussen samen met banken uit de buurlanden en de Centraal-Europese kernmarkten van KBC hoe deze blockchaintoepassing kan helpen om de (internationale) handel tussen kmo’s uit die landen te faciliteren en te versterken.

Succesvolle test

De DTC-applicatie werd vooraf afgetoetst bij 17 kmo’s uit diverse sectoren en nadien getest door Bru Textiles[1] en Aristide[2], twee textielbedrijven uit Kontich. Vooral het gebruiksgemak van de toepassing en het overzichtelijke transactieproces voor zowel importeur als exporteur werden als grote troef gezien. DTC is makkelijk toegankelijk vanop zowel pc als tablet en smartphone.

Uit deze test en bevraging bij de klanten kwamen heel wat suggesties naar boven voor verdere verrijking van de aangeboden oplossing. Die ideeën worden door KBC en Cegeka getoetst op hun haalbaarheid. Indien verdere tests het succes van deze eerste testfase bevestigen, zal KBC de applicatie ook verder uitrollen in de markt.

Noot voor de redactie:

Wil je weten hoe DTC in de praktijk werkt? Klik dan hier voor een kort demofilmpje van 1’15’’ of hier voor een langer demofilmpje van 3’16’’ (enkel in het Engels).

Blockchain technologie werkt met een gedeelde boekhouding die door elke deelnemer in het netwerk wordt bijgehouden. Bij iedere transactie valideert elke deelnemer die stap aan de hand van de gedeelde boekhouding. Een transactie kan ook data bevatten. Wanneer het netwerk een transactie geldig bevindt, wordt deze bijgeschreven in de boekhouding. Deze boekhouding wordt geëncrypteerd, zodat het onmogelijk is om later een wijziging te doen. Omdat de DTC-toepassing van KBC gebouwd is op een permissioned blockchain met smart contracts is de juridische aansprakelijkheid voor alle betrokken partijen duidelijk en wordt de authenticiteit van de door het systeem aangereikte conclusies gegarandeerd.

 

[1] Meer info over Bru Textiles: http://www.brutex.com

[2] Meer info over Aristide: http://www.aristide.be

Over KBC Group

Bij twijfel of discussie over de inhoud van deze persberichten geldt de versie gepubliceerd op www.kbc.com/nl/persberichten als enige referentietekst.

KBC Group
Havenlaan 2
B - 1080 Brussels
Belgium