KBC geeft milieuvriendelijkere mobiliteitsoplossingen extra duwtje in rug.

Goedkoper lenen voor fiets, elektrische en plug-in hybride auto.

KBC en KBC Autolease stellen vast dat klanten steeds meer kiezen voor elektrische of plug-in hybride (leasing)wagens, en ook het aandeel elektrische fietsen groeit gestaag.

 • Het aantal financieringen bij KBC voor elektrische voertuigen en plug-in hybrides steeg in 2021 met 45% ten opzichte van 2020. Begin 2021 maakte dit segment 4% uit van alle autofinancieringen. Einde november 2021 was dat aandeel al gegroeid tot 10%.
 • 2020 was het jaar van de Covid-19 lockdowns, maar ook het jaar waarin de Belg de fiets (her)ontdekte als vervoermiddel. In 2021 ligt het aantal fietsfinancieringen iets lager dan in 2020 maar wel nog steeds 20% hoger dan in 2019.
 • Het overgrote deel van de financieringen gebeurt digitaal.
 • Het aandeel in de jaarproductie van elektrische leasewagens kent bij KBC Autolease een spectaculaire groei van maar liefst 900% in 2 jaar tijd: in 2019 bedroeg dat aandeel 1,8% van de jaarproductie; in 2021 was dat al 18%.
 • Ook de plug-in hybride benzineleasewagen kent een stijging van 263% (aandeel van 8% in 2019 naar 29% in 2021).
 • Ook fietsleasing vertoont gestage groei. KBC Autolease heeft als marktleider vandaag zo’n 22.000 fietsen onder beheer.
 • Het digitaal portaal KBC MoveSmart verhoogt het gebruiksgemak voor zowel eindgebruiker, fleet manager als fietsdealer.

In lijn met de KBC-duurzaamheidsdoelstellingen, geeft KBC de milieuvriendelijkere mobiliteitsoplossingen via financieringen, verzekeringen en leasing een extra duwtje in de rug.

Financiering : zowel KBC-klanten[1] als niet-klanten genieten van 5 januari 2022 tot eind februari 2022 van scherpe tarieven voor de financiering van auto en fiets:

  • 0,69 % voor elektrische wagens en plug-in hybride
  • 0,69 % voor fiets
  • 0,89 % voor andere wagens (tot 3 jaar oud), nieuwe moto en nieuwe mobilhome
  • 3,40 % voor tweedehandswagens van meer dan 3 jaar oud

Voor nieuwe wagens kan tot 110% geleend worden. Dat betekent dat in één en dezelfde voordelige financiering ook de volledige installatiekost van een laadpaal kan opgenomen worden. Zowel klanten als niet-klanten kunnen het krediet overigens volledig digitaal simuleren, aanvragen en vervolgens ook afsluiten.

Omdat de wachttijden voor nieuwe wagens erg lang zijn, wordt de opnameperiode van een financiering verdubbeld tot 12 maanden (voordien 6 maanden). De looptijd van de lening is, zoals wettelijk voorzien, afhankelijk van het geleende bedrag.

Verzekering : wie tussen 1 januari en 31 december 2022 een volledige omniumverzekering voor een elektrische of plug-in hybride wagen neemt, krijgt de eerste 2 maanden gratis.

 

Voordeliger tarief voor wie leent voor elektrische wagen, plug-in hybride of fiets.

Dirk Mampaey, Algemeen Directeur Banking Products divisie België: “Volledig in lijn met onze KBC- duurzaamheidsdoelstellingen ondersteunen we uitdrukkelijk de milieuvriendelijkere mobiliteitsoplossingen. We bieden bestaande en nieuwe klanten opnieuw een speciaal tarief van 0,69% voor de aankoop van een elektrische wagen en plug-in hybride of fiets. Voor andere voertuigen bedraagt het tarief 0,89%. Ook voor ondernemers maken we de financiering van dit type wagens aantrekkelijk. We maken het aanbod nog aantrekkelijker door ook twee maanden gratis Volledige Omnium toe te voegen.“

 

BELANGRIJKSTE TRENDS VAN 2021

KBC stelt een toegenomen elektrificatie en digitale trend vast in autofinancieringen en autoleasing.

Autofinancieringen

 •  Het aantal financieringen voor elektrische voertuigen en plug-in hybrides steeg in 2021 met 45% ten opzichte van 2020. Begin 2021 maakte dit segment 4% uit van alle autofinancieringen. Einde november 2021 was dat aandeel al gegroeid tot 10%. Het totaal aantal autofinancieringen daalde echter met 13% en weerspiegelt de verdere daling van de autoverkopen in 2020 en 2021.
 • In Vlaams-Brabant verdubbelde het aantal financieringen van elektrische voertuigen en plug-in hybrides. In Antwerpen noteerde KBC een stijging met 66% en in West-Vlaanderen bedroeg de stijging 50%.
 • De financiering van tweedehandsvoertuigen kende een stijging van 13% ten opzichte van 2020.
 • Overgrote deel van de financieringen gebeurt digitaal: meer dan 80% van de financieringen worden digitaal afgesloten: voor de financiering van een elektrisch voertuig kiest 49% van de klanten voor KBC Mobile, voor een conventioneel voertuig is dit 60%.
 • Wie leent voor een elektrische wagen heeft een licht ander profiel dan wie leent voor een conventionele wagen:
 

Elektrisch

Niet-elektrisch

Gemiddeld kredietbedrag

29.000 euro

20.000 euro

% ontleend versus waarde auto

73%

78%

Gemiddelde looptijd

5 jaar

5 jaar

Gemiddelde leeftijd ontlener

50 jaar

44 jaar

 

Dirk Mampaey vervolgt: “Daarnaast zorgen we voor gebruiksvriendelijke oplossingen die de klant tijd en geld besparen. Wanneer je een simulatie wil starten om een financiering aan te vragen, kan je dit heel eenvoudig vragen aan Kate, onze digitale assistent, die je verder in het hele proces zal begeleiden. Klanten maken volop gebruik van die digitale toepassingen om een financiering of verzekering af te sluiten. KBC Mobile telt vandaag al 1,75 miljoen gebruikers. Het is dan ook niet verwonderlijk dat klanten voor de aanvraag van een fietsfinanciering in 68% van de aanvragen via KBC Mobile werken.”

 

Autoleasing

KBC Autolease stelt vast dat één derde van de leasingvloot momenteel al niet-diesel is. In 2016 bedroeg het aandeel dieselwagens in leasing nog 89%.

 • Het aandeel in de jaarproductie van elektrische leasewagens kent bij KBC Autolease een spectaculaire groei van maar liefst 900% in 2 jaar tijd: in 2019 bedroeg dat aandeel  1,8% van de jaarproductie; in 2021 was dat al 18%.
 • Ook het aandeel van de plug-in hybride benzine in de jaarproductie kent een sterke stijging van 263% (aandeel van 8% in 2019 naar 29% in 2021).
 • Het aandeel dieselwagens in jaarproductie van leasingcontracten bedroeg in 2019 nog 63 %. In 2021 valt dit met 55% terug tot een aandeel van 28%.
 • De benzinewagen kent een relatief stabiel aandeel van rond de 24%.
 • Om een bewuste keuze te maken toont de webtoepassing KBC MoveSmart de exacte CO2-uitstoot van de gesimuleerde wagen (WLTP meetmethode [2]).

 

De Belg springt nog steeds graag op de fiets.


2020 was het jaar van de Covid-19 lockdowns, maar ook het jaar waarin de Belg de fiets (her)ontdekte als vervoermiddel. In 2021 ligt het aantal fietsfinancieringen iets lager dan in 2020 maar wel nog steeds 20% hoger dan in 2019.

 • Het gemiddeld gefinancierd bedrag stijgt met 10% ten opzichte van 2020 tot 3.600 euro.
 • De gemiddelde looptijd van de financiering bedraagt 29 maanden.
 • De kredietnemer is gemiddeld 45 jaar oud, waarbij de jongste 19 jaar is en de oudste 79 jaar.
 • 87% van de financieringsaanvragen gebeurt digitaal, waarvan 68% via KBC Mobile verloopt.

 

Fietsleasing is een blijver op de markt

Stefan Delaet, directeur KBC Autolease, merkt op: “KBC Autolease heeft als marktleider inzake fietsleasing duidelijk zijn plek op de markt gevonden met 22.000 fietsen onder beheer. Door de corona pandemie en wereldwijde aanvoerproblemen liepen de leveringstijden voor nieuwe fietsen sterk op. Heel wat klanten vonden een mooi alternatief in het tweedehands fietsaanbod van KBC Autolease. Het aanbod van diverse, direct leverbare, types fietsen met 12 maanden garantie sloeg duidelijk aan. We zijn er best trots op dat we zo mee de mobiliteitsshift ondersteunen.”

 

KBC Autolease heeft momenteel zo’n 22.000 fietsen onder beheer.

 • Bij het afsluiten van een contract wordt vaak ook preventiebegeleiding en rijopleiding gevraagd (zeker voor de high-speed bikes)
 • Op het einde van het contract nemen meer dan 80% van de fietsers hun eigen fiets over. Via het tweedehandskanaal/platform van KBC Autolease vonden een goede 700 fietsen een nieuwe eigenaar (79% meer dan in 2020). Het volledige aanbod van deze fietsen met 12 maanden garantie (voor particulieren) vind je hier op de website van KBC Autolease.
 • 4 op de 10 fietsers nemen op het einde van het contract meteen een nieuw leasecontract.
   

Digitaal portaal KBC MoveSmart verhoogt gebruiksgemak voor zowel eindgebruiker, fleet manager als fietsdealer:

 • De werkgever kan aangeven uit welke fietstypes de werknemer kan kiezen;
 • Met een unieke barcode kan de werknemers de fiets van zijn dromen samenstellen bij de handelaar (die meteen weet wat er kan en mag voor deze werkgever);
 • De werknemer krijgt meteen een fietsleasingofferte in KBC MoveSmart (een extra dienst in KBC Mobile) en kan zijn bestelling daar finaliseren en opvolgen. Nadat hij de fiets bestelt met MoveSmart vindt hij er nadien een makkelijke link met de verzekeraar en met de fietsbijstand van VAB.
 • KBC klanten vinden dit portaal terug in KBC Mobile.

KBC Autolease stelt volgende trends inzake leasefietsen vast:

 • het segment niet-elektrische fietsen bedroeg in 2017 nog 34% en krimpt in 2021 verder naar 23%. Ook de groei van de speedpedelecs is wat afgeremd van 20% in 2018 tot 15% in 2021. De meest gestage groei zien we in de elektrische fiets (ondersteund tot 25 km/uur) die in 2021 in 62% van de contracten wordt gekozen.
 • Ook in het gekozen type fiets in 2021 zien we verschuivingen ten opzichte van 2017
  • Het aandeel plooifietsen halveert in deze periode, terwijl het aandeel cargofietsen verdubbelt en zijn rol als stedelijk vervoersmiddel voor gezinnen lijkt te bevestigen.
  • Waar racefietsen en mountainbikes doorgaans een vrij stabiel aandeel hebben, merken we in 2021 een duidelijke groei t.o.v. 2017 van respectievelijk 14% en 27%. Allicht zoeken fietsers tijdens de corona-crisis vaker bewust de buitenlucht op.
 • De gemiddelde prijs van een leasefiets stijgt in 2021 met 40% ten opzichte van 2017. Naast de gekozen types fiets spelen hier zeker ook de duurdere aanvoer vanuit Azië alsook de gestegen kostprijs van carbon en aluminium een rol.

 

Simulatievoorbeeld

* Representatief voorbeeld: voor een lening op afbetaling van 20.000 euro met een looptijd van 60 maanden aan een vast jaarlijks kostenpercentage en vaste actuariële debetrentevoet van 0,69% , betaalt u 60 maandelijkse aflossingen van 339,20 euro of in totaal 20.351,45 euro. Tarief geldig vanaf 05-01-2022 voor looptijden tot 60 maanden, voor een lening op afbetaling voor een financiering van een milieuvriendelijke auto (elektrisch of plug-in hybride), aangekocht door een particulier.

 

[1] Deze tarieven en voorwaarden gelden ook voor klanten van KBC Brussels en CBC.

[2] Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure: levert een realistischere meting van uitstoot en brandstofverbruik dan de vroegere NEDC-methode

Contacteer ons
Stef Leunens Corporate Communication Manager
Stef Leunens Corporate Communication Manager
Over KBC Group

Bij twijfel of discussie over de inhoud van deze persberichten geldt de versie gepubliceerd op www.kbc.com/nl/persberichten als enige referentietekst.

KBC Group
Havenlaan 2
B - 1080 Brussels
Belgium