KBC helpt klanten energie, tijd en geld besparen met nieuwe toepassingen in KBC Mobile en start pilootproject waarbij het eigen medewerkers begeleidt bij energietransitie.

De hoge energieprijzen baren velen kopzorgen. Ze doen huishoudens stilstaan hoe ze slimmer kunnen omgaan met energie, hoe ze extra kunnen besparen en hun energiefactuur beter onder controle houden.

KBC is een pilootproject gestart bij 250 medewerkers. KBC biedt hen de mogelijkheid om - samen met externe professionele partners - zonnepanelen én/of een thuisbatterij te installeren in hun woning en hen daarbij volledig te ontzorgen. Een energymanagementsysteem vormt een integraal onderdeel van de installatie. Dat helpt hen op een slimme manier om hun eigen opgewekte zonnestroom maximaal te laten renderen en hun energieverbruik te optimaliseren. Op basis van de inzichten die KBC verwerft uit dit pilootproject, wil KBC binnen afzienbare tijd gelijkaardige oplossingen voor al haar klanten uitwerken.

In KBC Mobile reikt KBC nu al gratis aan alle klanten een aantal nieuwe tools aan (een energiebarometer en -inzichten) die klanten helpen slimmer om te gaan met energie en geld te besparen.

Klanten kunnen ook gewoon een vraag over energie stellen aan Kate. De persoonlijke digitale assistent loodst hen dan naar de juiste tool. Kate zal op termijn ook proactief energiebesparingstips geven aan klanten die akkoord gaan dat KBC hiervoor hun relevante gegevens analyseert.

De “energietools” zijn terug te vinden bij de extra diensten “Wonen en energie” in KBC Mobile.

De klimaat- en energie-uitdaging waarvoor we staan

Europa heeft de ambitie om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. Er worden volop windmolens gebouwd en zonnepanelen geplaatst, er rijden steeds meer elektrische wagens rond, warmtepompen nemen het over van oude stookolie- of gasketels… maar toch is er nog veel werk. KBC wil zijn rol opnemen als één van de drijvende krachten om mensen in beweging te zetten en klanten te helpen bij de duurzame transitie.

Erik Luts, Chief Innovation Officer KBC Groep vat de ambitie van KBC als volgt samen: “KBC staat als bankverzekeraar klaar wanneer klanten komen aankloppen voor de financiering en bescherming van de aankoop of bouw van hun eigen woning, zowat het belangrijkste bezit van een Belg. Wanneer ze duurzame renovaties of energie-efficiënte investeringen willen doorvoeren, bieden we een voordelige energielening of een renovatielening en aangepaste woningpolis aan. We geven ook in samenwerking met een externe partner advies over (duurzame) renovatie bij de aankoop van de woning. In de loop van volgend jaar zal dergelijk advies ook onmiddellijk beschikbaar zijn in KBC Mobile. Alle klanten kunnen dan deze tool gebruiken om een inschatting te krijgen van de kostprijs van dakrenovatie, vloerisolatie,...”.

Maar dé uitdaging voor iedereen vandaag is betaalbare en duurzame energie. Iedereen zoekt naar oplossingen en manieren om grip te krijgen op de energiefactuur. Consumenten weten echter soms niet waar eerst te beginnen en worden overstelpt met informatie. KBC wil klanten op dat vlak ontzorgen.

Erik Luts gaat verder : “De voorbije jaren hebben we onze klanten al laten genieten van de voordelen die voortvloeien uit de samenwerking met externe partners (third parties) en die verder gaan dan puur financiële dienstverlening. We bieden relevant advies en oplossingen zowel voor dagdagelijkse behoeften als op belangrijke sleutelmomenten. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen (via onze Deals) of de mogelijkheid om energieprijzen te vergelijken en over te stappen naar een andere energieleverancier (via “Mijnenergie’ in KBC Mobile). En dat allemaal op 1 makkelijk toegankelijke plaats, nl. in KBC Mobile.

We merken dat klanten dit op prijs stellen en steeds meer op zoek zijn naar oplossingen die hun leven vergemakkelijken.

Klanten verwachten dat KBC hen bijstaat met correct, kwalitatief advies, als het gaat om belangrijke beslissingen met financiële gevolgen. Om met kennis van zaken inzichten aan te bieden, hebben we de voorbij jaren al partnerschappen opgezet. In 2023 en de komende jaren willen we nog extra partners aantrekken rond energie, wonen en mobiliteit, de grootste uitgavenposten in het budget van onze klanten. Door kwaliteitsvolle lokale ondernemers onderling te laten samenwerken kunnen we onze klanten sneller en gerichter ondersteunen. KBC fungeert dan als het ware als coördinator om hen op weg te helpen, ook via de persoonlijke digitale assistent Kate. Vervolgens kan de klant dan een beroep doen op het netwerk van partners waarmee we samenwerken om oplossingen zoals zonnepanelen of een thuisbatterij effectief te installeren. Zo kunnen we onze klanten maximaal ontzorgen en hen tijd en geld maar ook energie laten besparen.”

 

Karin Van Hoecke, directeur Digital Transformation & Data bij KBC België vult aan: “De uitbreiding van de extra diensten in KBC Mobile met energie-inzichten en met de energiebarometer is een volgende stap in de bewustwording en het maximaal ontzorgen van onze klanten bij het onder controle houden van de energiefactuur. Elk huishouden is anders. Energie-inzichten helpen klanten om een duidelijker beeld te krijgen van hun persoonlijke situatie. Als ze weten hoe hun energieverbruik er effectief uitziet (denk aan de grootste verbruikers) kunnen ze gerichter aan de slag. Ook onze persoonlijke digitale assistent Kate in KBC Mobile zal de klant hierbij helpen. Stel gewoon de vraag aan Kate en ze wijst jou de weg naar de juiste tool of ze geeft jou tips.

Op die manier dragen we samen met onze klanten ons steentje bij aan een duurzame energietransitie van onze samenleving, wat onze planeet en onze kinderen en kleinkinderen ten goede zal komen.

Wie bouwt of duurzaam verbouwt of investeert, krijgt ook te maken met behoorlijk wat administratie en wil ervoor zorgen dat belangrijke documenten zoals een notariële akte van een aankoop, een woningpolis, een EPC-certificaat,... makkelijk terug te vinden zijn of in alle veiligheid gedeeld kunnen worden met derden. Ook daarvoor biedt KBC een oplossing via My Trustbox in KBC Mobile. My Trustbox is Web 3.0-compatibel en we anticiperen hiermee op de Europese Data Governance Act, die het bewaren en uitwisselen van data van klanten verder reglementeert.

De vele oplossingen die we bieden in KBC Mobile sluiten naadloos aan op de uitdagingen waarmee onze klanten geconfronteerd worden en dragen bij tot een totaaloplossing en -beleving voor onze klanten.”

 

KBC helpt klanten slimmer omgaan met en besparen op energie, dankzij de Energiebarometer en energie-inzichten in KBC Mobile.

  • NIEUW : De energiebarometer (in samenwerking met Re.alto) in het startscherm van KBC Mobile geeft aan de hand van een kleurenwaaier het stroomverbruik weer in België. Hoe meer we met zijn allen verbruiken, hoe meer de wijzer richting rood draait. Door op de energiebarometer in KBC Mobile te klikken, ziet de klant een prognose (op uurbasis) van het verwachte stroomverbruik in België én de verhouding beschikbare zon- en windenergie. Op die manier verhoogt KBC het (collectief) bewustzijn over hoe we met z’n allen omgaan met energie en hoe we samen piekverbruik kunnen vermijden.
  • NIEUW : “Energie-inzichten” (in samenwerking met Eliq)

Iedereen kan gebruikmaken van ‘Energie-inzichten’ in KBC Mobile. Heb je een digitale meter bij Fluvius? Dan haalt de tool daar de gegevens op. Zo volg je het exacte verbruik van je digitale meter op en krijg je snel weet van onverwachte pieken of dalingen.

Heb je een analoge meter of een digitale meter bij een andere netbeheerder? Dan maakt de tool een inschatting van je verbruik, gebaseerd op je type woning en je verbruik van het afgelopen jaar.

Voordelen voor de klant

  • Weet wat je effectief verbruikt en waaraan
  • Vergelijk je verbruik met andere huishoudens
  • Spoor je grote energieverbruikers op
  • Stel bespaardoelen in
  • Krijg tips om je energieverbruik en factuur te minderen

 

KBC is pilootproject gestart om 250 medewerkers integraal te ontzorgen bij optimaliseren energieverbruik.

Na een succesvolle testfase met een 10-tal KBC-medewerkers die als pionier hun woning energie-efficiënter maakten, is KBC nu een piloot gestart met 250 KBC-medewerkers. KBC wil hen integraal ontzorgen en omringt zich door kwaliteitsvolle spelers op de markt. Om de juiste kennis en expertise te garanderen, sloot KBC begin dit jaar een partnership met Impact en Lifepowr. KBC zorgt voor de volledige coördinatie van de installatie van zonnepanelen, een thuisbatterij en slimme sturing op maat van de testmedewerker. De inzichten uit het pilootproject met medewerkers moet KBC helpen om de oplossing verder te finetunen en binnen afzienbare tijd op maat van de klant uit te werken.

Impact coördineert volgens de hoogste kwaliteitsnormen de concrete installaties van zonnepanelen, thuisbatterijen,… Hun uitgebreid netwerk van professionele aannemers biedt de garantie dat de installatie volgens de hoogste standaarden uitgevoerd wordt. "Jij renoveert één keer in je leven, Impact renoveert elke dag."

Sinds 2015 ontwikkelt Lifepowr oplossingen die een reële impact hebben op de energie-uitdagingen van gezinnen. Zo ontwikkelden ze FlexiO, hun slim energymanagementsysteem dat een optimale sturing van je elektriciteitsstromen garandeert. Op die manier verlaag je je energiefactuur en draag je maximaal bij aan de energietransitie.

 

KBC helpt klanten ook om data en documenten slim en veilig te bewaren, te beheren en snel terug te vinden in My Trustbox

Klanten liggen ook wakker van hoe ze hun persoonlijke data en documenten slim, veilig en gebruiksvriendelijk kunnen bewaren en beheren. In “My Trustbox” in KBC Mobile wordt de klant heer en meester van zijn data en privacy. KBC heeft geen toegang tot de gegevens die de klant in My Trustbox oplaadt en bewaart. De klant kiest zelf wat hij deelt en onder welke voorwaarden.

Karin Van Hoecke geeft tekst en uitleg : “My Trustbox bouwt verder op de bestaande digitale kluis in KBC Mobile en helpt de klant op twee manieren grip te krijgen op de eigen privacy en data. De klant vindt al zijn documenten en formulieren gecentraliseerd op één plek en hoeft niet over op verschillende plaatsen te gaan zoeken. Hij spaart dus tijd. Alleen de klant heeft toegang en KBC heeft geen zicht op wat de klant opslaat in My Trustbox, het is de veilige omgeving van de klant. De klant bepaalt zelf of en met wie hij de data eventueel wenst te delen. Hij is dus 100% “in control” van zijn data en privacy. My Trustbox is Web 3.0-compatibel en we anticiperen hiermee op de Europese Data Governance Act die het bewaren en uitwisselen van data van klanten verder reglementeert.”

 

My Trustbox is één centrale plaats in KBC Mobile waar de gebruiker digitale gegevens kan vinden, opladen, op een beveiligde manier delen, en beheren. Denk daarbij aan:

  • documenten met betrekking tot de woning (woningpolis, verzekeringen, EPC-certificaat, of een link naar Mijn Woningpas, het overheidsplatform waar alle informatie over de woning is terug te vinden)
  • de persoonlijke digitale kluis gerealiseerd in samenwerking met Meeco (die al een tijdje beschikbaar is in KBC Mobile), waar de klant documenten veilig kan opslaan, snel kan terugvinden, en ook op een beveiligde manier kan delen: identiteitsbewijzen, paspoorten, attesten, belangrijke documenten met een lange levensduur, diploma’s, rijbewijs, testament, geboorteakte, ….
  • Link naar Doccle en Zoomit
Contacteer ons
Stef Leunens Corporate Communication Manager
Viviane Huybrecht General Manager KBC Corporate Communication / Spokesperson
Stef Leunens Corporate Communication Manager
Viviane Huybrecht General Manager KBC Corporate Communication / Spokesperson
Over KBC Group

Bij twijfel of discussie over de inhoud van deze persberichten geldt de versie gepubliceerd op www.kbc.com/nl/persberichten als enige referentietekst.

KBC Group
Havenlaan 2
B - 1080 Brussels
Belgium