• Nederlands
 • English
 • Français
 • Search

  KBC houdt zijn Bolero Crowdfundingplatform boven de doopvont

  KBC Securities Entrepreneurial Summit krijgt primeur

  Zaterdag 13 december 2014 — Vandaag werd het Bolero Crowdfundingplatform in primeur voorgesteld aan het talrijk opgekomen publiek tijdens de eerste editie van KBC Securities Entrepreneurial Summit in de KBC-Toren in Antwerpen. Meer dan 500 geïnteresseerde kandidaat-investeerders woonden de presentaties en uiteenzettingen over innovatie, entrepreneurship en crowdfunding bij. Later deze maand wordt het platform voor iedereen toegankelijk.

  Meer dan honderd startende ondernemingen meldden zich reeds aan op www.BoleroCrowdfunding.be en de eersten zullen weldra de crowd aanspreken voor de financiering van hun onderneming via Bolero Crowdfunding.

  BoleroCrowdfunding.be: ontmoetingsplaats voor ondernemers en investeerders

  Bolero Crowdfunding wil ondernemers en investeerders een platform bieden waarmee ze samen de bedrijfsgroei in België kunnen stimuleren. Investeerders krijgen er binnenkort de mogelijkheid om per crowdfundingproject 25 tot 1.000 euro rechtstreeks te investeren in Belgische ondernemingen en ondernemers die op zoek zijn naar financiering voor de realisatie van hun businessplan ontmoeten er op hun beurt kandidaat-investeerders. Ondernemers zullen er tot 300.000 euro kunnen ophalen voor hun project via Bolero Crowdfunding. Daarnaast zullen ondernemingen met grotere financieringsbehoeftes ook bij Bolero Crowdfunding terecht kunnen om via private plaatsingen tot 5 miljoen euro te verkrijgen.

  Bolero Crowdfunding is een aanvullende financieringsoplossing voor de ontwikkeling van de nieuwe business, product of dienst van startende ondernemingen die bereid zijn om de crowd te laten participeren in hun bedrijf via aandelen of converteerbare obligaties. Voor meer mature bedrijven is het platform een middel om investeerders te vinden die in obligaties willen intekenen om hun te helpen doorgroeien.

  Hoe werkt het Bolero Crowdfundingplatform?

  Ondernemers die de Belgische investeerderscommunity van Bolero Crowdfunding willen aanspreken, kunnen lid worden en een crowdfundingaanvraag indienen via een online formulier. Ze dienen onder meer aan te geven welke financieringsvorm ze zoeken (aandelen, gewone of converteerbare obligaties), welke producten en/of diensten ze aanbieden… Als de onderneming aan de noodzakelijke juridische voorwaarden voldoet, zal zij toegang krijgen  tot een eigen module op het crowdfunding-platform. Die module kan zij gebruiken om haar campagne op te starten. De onderneming krijgt zo digitale ruimte om haar business case uit de doeken te doen zodat kandidaat-investeerders overtuigd zijn om in haar project te investeren.

  Als een kandidaat-investeerder overtuigd is van een project en een stukje wil meefinancieren, zal hij het investeringsbedrag naar keuze kunnen toekennen aan het project via een online betalingssysteem. Hij kiest dan zelf de betaalmethode: bankkaart, kredietkaart of overschrijving. Van zodra het crowdfundingproject succesvol gefinancierd is via Bolero Crowdfunding, zal het opgehaalde geld aan de onderneming worden overgemaakt.

  De investeerder zal zijn eigen beleggingsportefeuille kunnen opbouwen en beheren via zijn persoonlijke account. Hij zal  updates krijgen in zijn mailbox over de ondernemingen die hem interesseren en rechtstreeks vragen kunnen stellen en feedback geven aan de ondernemers via het Bolero Crowdfundingplatform.  Net zoals bij andere crowdfundinginitiatieven, beheert de investeerder zelf zijn portefeuille en moet hij zich ook bewust zijn van de risico’s verbonden aan dergelijke investering in risicokapitaal.

  Al wie interesse heeft in ‘het concept’ Bolero Crowdfunding,  kan zich nu lid maken van het Bolero Crowdfunding-platform.

  Crowdfunding als extra financierings- en investeringsmogelijkheid

  Met Bolero Crowdfunding faciliteert KBC aan ondernemers de mogelijkheid om in een vroeger stadium via een alternatieve weg - financiële crowdfunding en private plaatsingen - aan financiering te geraken. Daarnaast krijgen beleggers toegang tot een nieuw type investeringsopportuniteiten – een selecte portfolio van beloftevolle jonge en meer mature Belgische groeibedrijven – om eventueel op eigen risico in hen te investeren.

  Koen Schrever, CEO van Bolero Crowdfunding, licht toe: “Sommige van de kandidaat-ondernemers met interesse voor Bolero Crowdfunding zijn al ver op weg om via ons platform aan financiële crowdfunding te doen. Andere bedrijven moeten hun business plan eerst nog meer gedetailleerd uitwerken of hun juridische structuur aanpassen voor ze via ons naar de crowd kunnen stappen voor financiering. Van de eerste bedrijven die hun business case zullen presenteren op www.BoleroCrowdfunding.be,  konden sommigen al in een vroegere fase venture capital ophalen. Voor hen zal de steun van de crowd een mooie en onmisbare aanvulling zijn in hun zoektocht naar financiering.”

  KBC Securities Entrepreneurial Summit

  Meer dan 500 geïnteresseerde kandidaat-investeerders woonden de presentaties en uiteenzettingen over innovatie, entrepreneurship en crowdfunding bij.  

  Op een doorlopende tradeshow stelden zo’n twintigtal beloftevolle startende bedrijven zich voor aan het grote publiek. De kandidaat-investeerders kregen zo de kans om live kennis te maken met start-ups en ondernemers waarin ze potentieel zien en op termijn eventueel in zullen investeren. De ondernemer ontmoeten, zijn product bekijken,… maakte het allemaal veel concreter voor de potentiële investeerder.

  De volledige lijst van bedrijven die een Bolero Crowdfundingdossier voorbereiden, is te vinden op https://bolero-crowdfunding.be/kbc-securities-entrepreneurial-summit. Hieronder twee voorbeelden van bedrijven die vrij snel op het platform verwacht worden:

  Inclusie Invest

  Inclusie Invest is een coöperatieve vennootschap waarin de zorgsector en geëngageerde privépersonen de handen in elkaar slaan. Inclusie Invest wil aangepaste, betaalbare woonvormen bouwen voor mensen met een beperking, dicht bij hun bestaande netwerk. Daarvoor wil Inclusie Invest nu nog voor minstens 100.000 euro extra kapitaal ophalen bij investeerders. Met dit bedrag kunnen ze een groot deel van een wooneenheid financieren.

  NeoScores

  NeoScores, één van de eerste start-ups in Start it @kbc, ontwikkelde een webapplicatie om partituren digitaal te uploaden en te gebruiken. Het wil naast venture capital ook geld ophalen via crowdfunding om zo hun potentiële klanten meer te kunnen bieden dan enkel een product. Ze hopen om hun klanten echte stakeholders en ambassadeurs van hun bedrijf te maken. NeoScores is recent verkozen tot tweede beste 'tech startup' ter wereld op de Startup Nations Summit 2014 in Seoel.

   

  Indien ondernemers meer informatie willen:

  Koen Schrever, CEO Bolero Crowdfunding

  Koen.schrever@kbcsecurities.be

  02/429.04.10

  Bolero Crowdfunding.be
  KBC Securities Entrepreneurial Summit
  Koen Schrever, CEO Bolero Crowdfunding