• Français
 • Nederlands
 • KBC Groep
  Select your language
  Search

  KBC lanceert als eerste in België contactloos betalen

  'Tap and go': snel en veilig kleine bedragen betalen met de bankkaart

  Dinsdag 28 april 2015 — Vanaf maandag 4 mei 2015 zullen KBC-klanten contactloos kunnen betalen met een vernieuwde KBC-Bankkaart. Dankzij de NFC-technologie zullen ze kleine bedragen snel en veilig kunnen betalen door eenvoudigweg hun debetkaart tegen een betaalterminal met het logo met golfjes te houden.[1] NFC staat voor Near Field Communication, vrij vertaald: ‘draadloze dichtbijcommunicatie’. KBC is hiermee de eerste bank die in België deze innovatieve manier van betalen aanbiedt.

  De nieuwe KBC-Bankkaarten worden uitgerust met een chip voor NFC (Near Field Communication). Zo’n kaart is herkenbaar aan het logo met golfjes.

  De klant betaalt door zijn KBC-Bankkaart tegen de betaalterminal of automaat te houden. De betaling wordt onmiddellijk uitgevoerd. Met contactloos betalen maakt KBC in België de weg vrij voor mobiel betalen. De technologie heeft zich al bewezen: klanten van ČSOB, de Tsjechische dochter van KBC, gebruiken contactloos betalen bijvoorbeeld al sinds 2013. In Tsjechië is contactloos betalen een veel voorkomende vorm van betalen van kleine bedragen.

   

  Focus op gebruiksgemak

  Ivo De Meersman, directeur Betalingsverkeer bij KBC: “Contactloos betalen zorgt voor een verhoogd gebruiksgemak voor zowel de klant als de handelaar. De betaling gaat sneller doordat de klant bedragen tot en met 25 euro zonder pincode kan betalen. De klant kan opeenvolgende contactloze betalingen zonder pincode doen tot een totaal van 50 euro.

  Contactloos betalen is handig bij het afrekenen van kleine boodschappen, zoals een wenskaart, een bakje popcorn of een paar slippers. KBC zorgt met het aanbieden van contactloos betalen niet alleen voor een innovatieve en eenvoudige betaalmogelijkheid. KBC effent hiermee meteen ook het pad voor mobiel betalen.”

  Om veiligheidsredenen moet de klant bij contactloze betalingen boven de 25 euro zijn pincode invoeren (tap, pin and go). Is het maximum van 50 euro aan contactloze betalingen bereikt, dan betaalt hij eerst een keer door zijn kaart in de betaalterminal te steken en zijn pincode in te voeren. Daarna kan hij weer contactloos betalen. Ook een transactie met pincode aan een geldautomaat zet de teller weer op nul.

   

  Klantvriendelijke innovatie

  Contactloos betalen kan vanaf vandaag in de candy shops van Kinepolis Brussel, bij Standaard Boekhandel, bij SchoenenTorfs, aan parkeermeters van Parkeon en in een drietal winkels van Okay (Colruyt Group).

  Op hun vervaldag worden alle KBC-Bankkaarten automatisch vervangen door een kaart van het type ‘contactloos’. In totaal gaat het over zo’n 2 miljoen debetkaarten voor KBC in België. Klanten die graag onmiddellijk willen starten met contactloos betalen, kunnen online of via hun KBC-bankkantoor een nieuwe kaart aanvragen. Voor klanten met een KBC-Plusrekening is de prijs van de kaart in hun pakketprijs inbegrepen. Ze kunnen hun kaart ook twee keer per jaar gratis voorzien van een foto. Voor houders van een KBC-Basisrekening kost zo’n vervanging van de KBC-Bankkaart 6 euro.

  Worldline zal in de nabije toekomst alle betaalterminals uitrusten met de contactloze technologie. In Europa kan dankzij Maestro van MasterCard al in 36 landen contactloos betaald worden. MasterCard zorgt ervoor dat tegen 2020 al zijn betaalterminals uitgerust zijn met de noodzakelijke technologie om contactloos te betalen.

  Willy Walraeve, CEO Worldline Benelux: “Met contactloze betalingen zetten we een nieuwe stap in betaalcomfort, zonder toe te geven op het vlak van veiligheid. De technologie is gebaseerd op de vertrouwde chip- en pinbetalingen. De maximumbedragen en de regelmatige pinverificatie bieden bijkomende garanties. De betalingsgegevens worden versleuteld naar onze datacenters verzonden en daar op een hoogst beveiligde manier verwerkt.”

   

  Wat de handelaars zeggen over contactloos betalen

  Stefaan Claes, CRM & Digital Marketing Director bij Kinepolis, licht toe waarom ook Kinepolis kiest voor contactloos betalen: “Kinepolis investeert voortdurend in het verbeteren van de klantbeleving en het klantcomfort, daarbij gebruik makend van de nieuwste technologieën. Het aanbieden van contactloos betalen in de candy shops van Kinepolis Brussel kadert hierin. We hopen met deze nieuwe betaalmogelijkheid de service in onze candy shops, waar vaak sprake is van piekmomenten vlak voor de film, nog vlotter te laten verlopen. Het publiek van Kinepolis staat open voor innovatie en maakt gretig gebruik van nieuwe toepassingen, bijvoorbeeld voor mobile ticketing. Zo gaf Kinepolis als een van de eersten ter wereld Passbook tickets uit, met succes.”

  Ook SchoenenTorfs biedt contactloos betalen aan in zijn winkels. Barbara Torfs, Directeur Marketing & Communicatie, legt uit waarom: “Schoenen Torfs staat open voor nieuwe mogelijkheden op het vlak van innovatieve en gebruiksvriendelijke technologie. Contactloos betalen is een logische volgende stap in ons streven naar nog meer ‘convenience’ voor Torfs-klanten. Daarom doen we heel graag mee aan dit nieuwe initiatief van KBC.

  Standaard Boekhandel hecht ook veel belang aan klantenservice. Wim Van den Eynde, financieel directeur van Standaard Boekhandel, over de voordelen van contactloos betalen voor de klanten van Standaard Boekhandel: “Contactloos betalen is eenvoudig en het gaat snel: de wachttijden aan de kassa’s verkorten, wat ideaal is op drukke momenten. Daarnaast krijgen onze winkelmedewerkers zo ook meer tijd om persoonlijk boekenadvies te geven aan onze klanten.”

  Michel Van Mello, Divisiemanager Accounting & Banking bij Colruyt Group voegt eraan toe: “Binnen de Colruyt Group zijn we altijd op zoek om het betalen voor de klant zo gemakkelijk, veilig en kosteneffciënt mogelijk te maken. Daarom willen we het contactloos betalen van KBC de komende maanden testen in een aantal nieuwe vestigingen van onze Okay-winkels (onder andere vanaf 6 mei bij Okay in Eghezée). Deze test sluit perfect aan bij de innovatieve betaaloplossingen, zoals mobiel betalen, die we de afgelopen maanden bij Colruyt Group hebben geïntroduceerd.”

  Ook Bart Steegmans, manager Benelux bij Parkeon, kiest voor contactloos betalen bij hun parkeerautomaten: “Wij zijn er van overtuigd dat de contactloze betalingen een enorme opgang zullen maken voor de betaling van parkeergelden. Parkeon is met zijn parkeerautomaten steeds een pionier geweest op het gebied van elektronische betalingen.

  [1] Voor grotere bedragen volstaat het de kaart tegen de betaalterminal te houden en de pincode in te voeren.

  Contactloos betalen

  Contactloos betalen terminal
  Terminal contactloos betalen
  Ilse De Muyer Corporate Communication Manager