Vind de ondernemer met wie je best matcht via KBC Vindr

de eerste online matchmaker voor ondernemers

https://vindr.kbc.be/welcomeKBC liet door het marktonderzoeksbureau Profacts een bevraging uitvoeren bij meer dan 700 Belgische ondernemers rond hun wensen en behoeften. Hieruit blijkt dat:

75% van de ondernemers nood heeft aan een klankbord en vragende partij is voor een ondernemersplatform

 • 79% wil op de hoogte blijven van de nieuwste trends via contacten met andere ondernemers
 • 78% vindt beslissingen afstemmen met andere ondernemers nuttig
 • 75% wil zich laten inspireren door andere ondernemers om hun administratie te vereenvoudigen
 • 67% zoekt contacten die hen kunnen inspireren voor de ontwikkeling van hun bedrijf
 • 78% van de Belgische ondernemers netwerkt jaarlijks
 • 58% is geïnteresseerd in een digitaal platform dat hen toelaat om nog meer en beter te netwerken

De ondernemingen werden nationaal bevraagd. Er werden regionaal geen noemenswaardige verschillen opgemerkt en er was amper verschil tussen de reactie van ondernemers in Brussel, Wallonië en Vlaanderen.

Momenteel bestaan er heel wat initiatieven om te netwerken maar ontbreekt het aan een platform waar dit op een efficiënte, gerichte manier kan gebeuren. KBC ontwikkelde daarom KBC Vindr, de eerste online matchmaker voor ondernemers. Het is een platform waarop ondernemers en zelfstandigen zich kunnen registreren en hun matches vinden met collega’s aan de hand van een algoritme. Dat algoritme houdt rekening met de sector waarin de onderneming actief is, gelijkgestemdheid tussen ondernemingen, ervaring en persoonlijke interesse van de ondernemer.

KBC Vindr bestaat vandaag enkel in het Nederlands maar is wel toegankelijk voor zowel klanten als niet-klanten uit het hele land. Registreren op KBC Vindr kon sinds begin maart 2019. Vandaag hebben er zich al meer dan 3000 ondernemers geregistreerd.

KBC is met dit platform niet aan haar proefstuk toe, maar ontwikkelde eerder al verschillende succesvolle “ontmoetingsplatforms” met elk hun eigen bestaansreden en doelgroep :

 • Start it @KBC voor start-ups;
 • KBC Match’it voor bedrijfsovernames,
 • KBC Trade Club voor ondernemingen die internationaal werken en
 • KBC maakt ook actief deel uit van FarmCafé voor land- en tuinbouwers.

Daniel Falque, CEO van KBC Divisie België: “KBC heeft vanuit zijn DNA altijd getracht om mee te denken met de klant en wil zijn rol als facilitator maximaal uitspelen. KBC Vindr, het platform waarop ondernemers gelijkgezinden kunnen vinden is hier een mooi voorbeeld van. Voor KBC is het platform een opportuniteit om ondernemers met elkaar in contact te brengen. Eerder hebben we al ruimschoots en met succes ervaring opgedaan met het oprichten en faciliteren van platformen  zoals KBC Trade Club, FarmCafé, KBC Match’it en Start it @KBC, tot grote tevredenheid van onze klanten”.

 

Dirk Ector, directeur KBC Ondernemers: “KBC wenst met zijn ondernemers een langetermijnrelatie op te bouwen. Op vlak van bankieren en verzekeren zijn we thuis en zijn we goed op de hoogte van wat reilt en zeilt in de wereld van de ondernemer maar we merken vanuit onze ervaring ook dat een ondernemer graag overlegt met iemand uit zijn eigen sector, met een gelijkgezinde. Vandaar dat ik ervan overtuigd ben dat KBC Vindr een eerste stap is om die match te vinden. Daarnaast kunnen we als bankverzekeraar de contacten faciliteren door de ondernemers ook fysiek samen te brengen.

 

Ondernemer vraagt klankbord

Uit een recente bevraging die KBC online en telefonisch liet uitvoeren door onderzoeksbureau Profacts bij 700 ondernemers uit Vlaanderen, Wallonië en Brussel, blijkt dat de overgrote meerderheid van de ondernemers op zoek is naar een klankbord. Dat kan zijn om belangrijke beslissingen af te toetsen, om ervaringen en advies uit te wisselen maar ook om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends die een impact kunnen hebben op hun manier van zakendoen. Vooral hoe gericht inspelen op trends om klanten beter te bereiken en te bedienen bijvoorbeeld in het geval van digitalisering.

KBC ontwikkelde een online ontmoetingsplaats waarop ondernemers (zelfstandigen tot kmo’s) gematcht worden met collega-ondernemers: KBC Vindr. Ook niet KBC-klanten kunnen zich registreren op KBC Vindr.

Aan de hand van 4 criteria berekent een algoritme matches met andere ondernemers die zich op het platform registreerden. De vier criteria zijn:

 1. Sectorenmatch: welke affiniteit is er tussen twee sectoren.
 2. Gelijkgestemdheid: welke waarden vindt de ondernemer belangrijk; op basis hiervan worden gelijkgestemde ondernemers gezocht.
 3. Ervaring: in welke thema’s rond ondernemen heeft de ondernemer ervaring en/of wil hij bijleren
 4. Persoonlijk: welke interesses verbinden de ondernemer met andere ondernemers.

KBC is met KBC Vindr niet aan haar proefstuk toe:

 • Eén jaar geleden opende KBC de deuren voor zijn ondernemersklanten naar de KBC Trade Club, een online community voor internationaal ondernemen op maat van de ondernemer. De KBC Trade Club helpt ondernemers niet alleen in contact te komen met betrouwbare zakenpartners, ondernemers krijgen ook toegang tot een waardevolle bibliotheek met alle informatie die nodig is om voorbereid internationaal te ondernemen. Vandaag bestaat de Trade Club uit 13 banken en zijn er 19.000 ondernemers geregistreerd  op het platform waarvan 500 KBC-klanten.
 • In 2014 ontstond Start it @KBC, een partnership tussen Accenture, Cronos Groep, Flanders DC, imec, joyn, KBC, Mobile Vikings, Telenet & lokale academische partners voor start-ups. Vandaag is Start [email protected] uitgegroeid tot de grootste start-up community in België met uitlopers in Hongarije en de VS. Start-ups genieten bij Start it @KBC gedurende drie maanden van een sterk acceleratieprogramma op maat en mogen anderhalf jaar rekenen op mentorship, expertise, een uitgebreid netwerk en co-working space. Start it @KBC optimaliseert haar aanbod voortdurend in co-creatie met de start-ups en stimuleert (internationale) kruisbestuivingen: tussen de meer dan 650 start-ups en scale-ups, maar ook met investeerders, ervaren mentoren, met experts in uiteenlopende domeinen (technologie, sales, juridisch, marketing, communicatie,…) en andere acceleratoren en incubatoren wereldwijd. De community speelt een voortrekkersrol op het vlak van diversiteit en vrouwelijk ondernemerschap.
   
 • Met FarmCafe creëerde KBC in 2015 een digitaal platform dat de professionele land- en tuinbouwers in Vlaanderen inspiratie geeft om verder te groeien. Binnen de community komen ze in contact met experts om samen ideeën uit te werken. Ze vinden er informatie over de uitdagingen in de landbouw, over regelgeving (pachtwet, VLIF, EAG, ruimtelijke ordening enz.), generatie-overdracht, landbouweconomische ontwikkelingen en innovatie. FarmCafe is immers een initiatief van KBC in samenwerking met meer dan 20 andere sectorspecialisten zoals SBB, Innovatiesteunpunt, Departement Landbouw en Visserij, Agropolis Kinrooi, enz. FarmCafe krijgt maandelijks zo’n 4 à 5000 unieke bezoekers over de vloer. Lid worden kan gratis.
 • Dankzij de lancering van KBC Match’it 2 jaar geleden is KBC erin geslaagd om tientallen ondernemers met elkaar in contact te brengen met het oog op een eventuele bedrijfsovername. Het platform biedt hiervoor een gesloten en beveiligde omgeving aan. Zo’n 50 verkoopdossiers werden tot nog toe op KBC Match’it gepubliceerd, toegankelijk voor 700 investeerders.  
  Voorlopig werden enkel Belgische bedrijven verkocht, maar heel binnenkort wordt de tool ook beschikbaar in de Centraal-Europese landen waar KBC actief is: dit jaar in Slovakije en Tsjechië en volgend jaar in Bulgarije en Hongarije.
Contacteer ons
Ilse De Muyer KBC Groep NV
Ilse De Muyer KBC Groep NV
Over KBC Group

Bij twijfel of discussie over de inhoud van deze persberichten geldt de versie gepubliceerd op www.kbc.com/nl/persberichten als enige referentietekst.

KBC Group
Havenlaan 2
B - 1080 Brussels
Belgium