Voor het eerst in België:

duizend KBC-klanten kunnen deelnemen aan piloot contactloos betalen met wearables

 • 1 000 KBC-klanten krijgen als eersten in België de kans om contactloos betalen met een wearable te testen. Wearables zijn modieuze accessoires die werken met dezelfde NFC-technologie (Near Field Communication) als een contactloze betaalkaart. Alleen is de chip niet verpakt in plastic, maar ingebouwd in een ring, horloge, armband, sleutelhanger of ander accessoire.
   
 • KBC-klanten konden al in 2015 als eerste in België contactloos betalen met hun KBC-bankkaart.
   
 • De pilootperiode loopt van 1 december 2018 tot uiterlijk 31 december 2019. Met deze piloot wil KBC leren hoe klanten het betalen met een wearable ervaren. De feedback van de pilootdeelnemers is cruciaal voor de verdere ontwikkeling en uitrol van deze nieuwe manier van betalen.
   
 • KBC-klanten die willen deelnemen aan deze piloot, kunnen zich tot 18 november kandidaat stellen. Om praktische redenen kunnen alleen KBC-klanten deelnemen. Zodra KBC deze nieuwe manier van betalen commercieel uitrolt, zullen ook alle klanten van CBC en KBC Brussels kunnen betalen met wearables.
   
 • Uit de klanten die zich inschrijven wordt een groep van 1 000 deelnemers gekozen die van KBC gratis een wearable van hun voorkeur krijgen. Ze halen die op tijdens een van de events die KBC organiseert in Vlaanderen. De klanten krijgen daar ook de nodige begeleiding om van start te gaan met deze innovatieve betaalmethode. 
 

KBC-klanten konden al in 2015 als eersten in België contactloos betalen met hun KBC-Bankkaart. Vandaag is bijna 85% van de KBC-betaalkaarten uitgerust om contactloos te betalen. Ook op alle nieuwe krediet- en prepaidkaarten is de contactloze betaalmogelijkheid ondertussen standaard geactiveerd. Meer dan 90% van de betaalterminals in België is uitgerust met de vereiste technologie om contactloos te betalen (zie NFC-logo hieronder).

KBC ziet een gestage groei van het aantal contactloze betalingen in België: in de periode van september 2017 tot september 2018 verviervoudigde het aantal contactloze betalingen.

Contactloos betalen 2.0 met wearables

KBC werkt voor deze piloot samen met Mastercard. Overal waar het Maestro-logo en het contactloos logo zichtbaar zijn, zal de klant in alle veiligheid met zijn wearable kunnen betalen. Hij hoeft enkel zijn wearable voldoende dicht bij een betaalterminal te houden om zonder pincode een betaling tot en met 25 euro uit te voeren. Voor grotere bedragen wordt wel een pincode gevraagd, net zoals bij contactloze kaartbetalingen.

Bij verlies of diefstal heeft de pilootdeelnemer twee mogelijkheden om zijn wearable te blokkeren: via de bijbehorende app die aan de pilootdeelnemers ter beschikking wordt gesteld, of door de gekoppelde betaalkaart te laten blokkeren via Card Stop.

Karin Van Hoecke, directeur Digitale Transformatie bij KBC: “KBC wil zo goed mogelijk inspelen op de vraag van klanten naar gebruiksvriendelijke oplossingen, ook voor hun dagelijkse betalingen. Contactloos betalen beperkt zich niet langer tot de betaalkaart en de smartphone. Met de recente lancering van Garmin Pay op 23 oktober richtte KBC zich tot klanten die een actief leven leiden. Met deze piloot mikken we op al onze particuliere klanten. Contactloos betalen met een wearable is een innovatieve manier van betalen die we graag willen verkennen met onze klanten. Hoe ervaren zij deze manier van betalen? Hoe vinden ze het om voor een kleinere aankoop in een winkel of een lunch in een restaurant te kunnen betalen met hun ring, armband of sleutelhanger? We zijn zeer benieuwd naar hun feedback! We zien deze wearables niet als vervanging van een ander betaalmiddel, maar wel als aanvulling. Uiteindelijk is het de klant die kiest welke betaalmethode zijn voorkeur heeft. KBC zorgt ervoor dat die keuze zo ruim en gebruiksvriendelijk mogelijk is.”

 

Hoe deelnemen aan de pilootfase?

KBC-klanten die graag willen deelnemen aan deze piloot kunnen zich aanmelden via deze link.   

Inschrijving en verloop van de pilootperiode:

 • KBC-klanten kunnen zich tot 18 november 2018 opgeven om deel te nemen aan de piloot via deze link: www.kbc.be/wearables.
 • De 1 000 pilootdeelnemers kunnen hun wearable ophalen en activeren tijdens één van de events die KBC in december organiseert in Gent, Antwerpen en Leuven.
 • Tijdens het event ontvangen de deelnemers hun wearable. De wearable wordt gekoppeld aan hun KBC-Bankkaart. Ze doen ook een eerste testtransactie om te controleren of de wearable correct werkt.
 • Ze krijgen ook informatie over het verdere verloop van de test. Op vooraf bepaalde tijdstippen zal de deelnemende klanten om feedback worden gevraagd. Aan de hand van nieuwsbrieven zal KBC op zijn beurt de deelnemers informeren over het verloop van het project en de ontvangen reacties.
Over KBC Group

Bij twijfel of discussie over de inhoud van deze persberichten geldt de versie gepubliceerd op www.kbc.com/nl/persberichten als enige referentietekst.

KBC Group
Havenlaan 2
B - 1080 Brussels
Belgium