Wereldconjunctuur zendt gemengde signalen uit

Economische Berichten - Update vooruitzichten wereldeconomie

De wereldeconomie geeft op dit ogenblik een gemengd beeld. Terwijl de Amerikaanse economie zich in de buurt van de volledige werkgelegenheid bevindt en de consument zijn traditionele rol van groeimotor speelt, blijft de groei in de eurozone maar matig positief. Bovendien blijft er een persistente groeidivergentie tussen de verschillende eurolanden. Positief is dat het potentiële gevaar van een grexit door het akkoord over een derde hulppakket voorlopig van de baan is.

De Aziatische economieën zijn afgezwakt. Onder meer de recente zwakte van de Chinese economie zette de centrale bank ertoe aan een verdere liberalisering van haar wisselkoersbeleid door te voeren, wat tot een verzwakking van de renminbi leidde. Ook de krimp van het reële bbp in Japan in het tweede kwartaal illustreert de momentele zwakte van de Aziatische economieën. Een positieve noot was dan weer de daling van de olieprijs, in belangrijke mate het gevolg van het akkoord met Iran, die zal leiden tot de opheffing van de internationale handelssancties.

Als gevolg daarvan daalden wereldwijd zowel de inflatieverwachtingen en obligatierentes. Voor de westerse economieën betekent die lagere olieprijs een positieve aanbodschok die de groei bijkomend zal ondersteunen. Het matigend effect ervan op de headline-inflatie zal de Amerikaanse Fed er allicht niet van weerhouden om in september een eerste stap naar een normalisatie van haar beleidsrente te zetten.

 

U vindt de laatste update van de internationale conjonctuurvooruitzichten van KBC 'Wereldconjunctuur zendt gemengde signalen uit' in bijlage terug.

Op zoek naar meer diepgaande economische analyse? Neem een kijkje op www.kbceconomics.be !

Contacteer ons
Dieter Guffens Senior economist, KBC Group
Dieter Guffens Senior economist, KBC Group
Over KBC Group

Bij twijfel of discussie over de inhoud van deze persberichten geldt de versie gepubliceerd op www.kbc.com/nl/persberichten als enige referentietekst.

KBC Group
Havenlaan 2
B - 1080 Brussels
Belgium