Wijzigingen in directiecomité van KBC Groep

Buiten beurstijd – Gereglementeerde informatie*

Na de goedkeuring door de Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 6 mei 2021 voert KBC Groep een aantal wijzigingen door in zijn Directiecomité:

-      Rik Scheerlinck, KBC Groep CFO, die in januari 2021 de statutaire leeftijdslimiet bereikte, gaat met pensioen na een loopbaan van 37 jaar bij KBC Groep.

-      Luc Popelier, momenteel CEO van de Divisie International Markets, zal Rik Scheerlinck opvolgen als CFO en uitvoerend bestuurder KBC Groep. Luc zal ook toezien op Markets en KBC Securities.

-      Op advies van het Benoemingscomité van KBC Groep heeft de Raad van Bestuur van KBC Groep Peter Andronov, momenteel CEO van UBB en Country CEO, Bulgarije, benoemd tot lid van het Directiecomité van KBC Groep en de opvolger van Luc Popelier als CEO van de divisie  International Markets. Peter zal ook toezien op KBC Asset Management.

-      De actieve loopbaan bij KBC van Daniel Falque, momenteel CEO van de Divisie België, loopt ten einde op 6 mei 2021. Daniel zal in de toekomst nieuwe, andere interesses nastreven, na 12 jaar bij KBC Groep te hebben doorgebracht, respectievelijk als CEO van CBC Banque (2009-2012) en CEO van de Divisie België van KBC Groep en lid van het Directiecomité van KBC Groep (2012-nu).

-      Op advies van het Benoemingscomité van KBC Groep heeft de Raad van Bestuur van KBC Groep David Moucheron, momenteel CEO van K&H Bank & Insurance en Country CEO, Hongarije, benoemd als nieuw lid van het Directiecomité van KBC Groep en de opvolger van Daniel Falque als CEO van de Divisie België.

-      De benoemingen van Luc Popelier, Peter Andronov en David Moucheron zijn goedgekeurd door de Europese Centrale Bank en de Nationale Bank van België.

-      David Moucheron zal als CEO van K&H Bank & Insurance en Country CEO, Hongarije, worden opgevolgd door Guy Libot, de huidige Algemeen Directeur Group Finance van KBC Groep, onder voorbehoud van goedkeuring door de Hongaarse toezichthouder.

-      Peter Andronov zal als CEO van UBB en Country CEO, Bulgarije, worden opgevolgd door Peter Roebben, de huidige CEO van KBC Bank Ireland, onder voorbehoud van goedkeuring door de Bulgaarse toezichthouder.

-      Peter Roebben zal als CEO van KBC Bank Ierland, worden opgevolgd door Ales Blazek, het huidige Hoofd Data en Strategie bij CSOB, de Tsjechische Divisie van KBC Groep, onder voorbehoud van goedkeuring door de Ierse toezichthouder.

 

Koenraad Debackere, Voorzitter van de Raad van Bestuur van KBC Groep, lichtte de vandaag aangekondigde benoemingen en wijzigingen als volgt toe: “Namens de Raad van Bestuur van KBC Groep wil ik Rik Scheerlinck oprecht bedanken voor zijn onvermoeibare inzet voor onze groep, in verschillende rollen en entiteiten in België en in het buitenland, en voor de inspanningen die hij de voorbije jaren heeft geleverd om sterke relaties op te bouwen en te onderhouden met de gemeenschap van investeerders en financiële analisten.

Wij zijn ervan overtuigd dat Luc Popelier, die reeds CFO van de groep was tussen 2011 en 2017, en die een ruime internationale ervaring heeft opgebouwd, een sterke opvolger zal zijn van Rik. We twijfelen er niet aan dat ook Peter Andronov en David Moucheron belangrijke aanwinsten zullen zijn voor het Directiecomité. Wij zijn ervan overtuigd dat zij de juiste personen zijn om onze activiteiten in respectievelijk de divisies Internationale Markten en België succesvol verder te ontwikkelen in deze uitdagende tijden.

Wij kunnen onze klanten, medewerkers, aandeelhouders en alle andere belanghebbenden verzekeren dat ons bedrijf in goede handen is. Het Directiecomité beschikt over alle kennis en talent om de vele veranderingen die de financiële sector doormaakt en de vele uitdagingen waarop onze groep een scherpzinnig en correct antwoord moet bieden, met vertrouwen tegemoet te treden.

De Raad van Bestuur spreekt ook zijn diepe waardering uit voor Daniel Falque. Met onvoorwaardelijke toewijding aan de groep heeft hij de afgelopen jaren met succes de groei en de digitale transformatie van onze Belgische activiteiten in goede banen geleid. ”

 

Johan Thijs, CEO van KBC Groep voegde daar het volgende aan toe: 'Ik werk al enkele jaren nauw samen met Rik in het Directiecomité. Mijn collega's en ik zijn hem bijzonder dankbaar voor zijn jarenlange toewijding in diverse functies, en voor zijn steun, onvoorwaardelijk engagement en belangrijke bijdrage tot de ontwikkeling van onze groep. We kennen Rik als een uitermate fijne collega, een authentieke leider, een echte teamspeler, wiens toewijding gekend en gewaardeerd is in de groep. Wij wensen Rik het allerbeste nu hij na een actieve loopbaan van 37 jaar ook meer tijd voor zichzelf en zijn familie zal kunnen vrijmaken.

Ik ben zeer verheugd dat Luc Popelier ermee heeft ingestemd Rik Scheerlinck op te volgen als CFO. Ik heb Luc ervaren als een top CFO tussen 2011 en 2017. Ik ben er dan ook zeker van dat een vlotte continuïteit gewaarborgd is naar de investeerders en financiële analisten toe."

 

Johan Thijs, CEO van KBC Groep, wenst ook Daniel Falque uitdrukkelijk te bedanken: "We zijn Daniel echt dankbaar voor de transformatie die hij mee in goede banen heeft geleid. Hij implementeerde de pijlers van de strategie van KBC Groep in onze Divisie België. Op alle gebieden van de transformatie, en vooral op het vlak van de digitale transformatie, hebben we een materiële vooruitgang geboekt. Ik wil Daniel bedanken voor de behaalde resultaten en zijn bijdragen aan KBC Groep maar ook voor de manier waarop hij de KBC-waarden heeft omarmd en beleefd, en voor zijn toewijding aan onze klanten en personeel. Gedurende verschillende jaren heb ik nauw samengewerkt met Daniel in het directiecomité van KBC Groep en hem ervaren als een vriend. Mijn collega’s en ik wensen hem dan ook het allerbeste voor zijn toekomstige plannen."

 

Over de benoemingen van Peter Andronov en David Moucheron zei Johan Thijs het volgende: "Ik ben ook zeer verheugd Peter Andronov in ons Directiecomité te verwelkomen. Naast zijn lange professionele, academische en internationale ervaring, heeft Peter een diepgaande economische en financiële kennis, waardoor hij een belangrijke bijdrage zal kunnen leveren aan de verdere ontwikkeling van onze groep in onze kernmarkten in Centraal-Europa en Ierland. De voorbije 13 jaar heeft hij onze activiteiten in Bulgarije door zeer moeilijke tijden geloodst.  Hij leidde met succes de overname van UBB Bank en de daaropvolgende fusie met CIBank en bereidde de Bulgaarse entiteiten voor op de digitale transformatie. Zijn kwaliteiten zijn ook erkend door de buitenwereld: hij is vier keer winnaar van de Bulgaarse prijs Bankier van het Jaar, evenals Manager van het Jaar, winnaar van de Burov-prijs voor bankmanagement, hij werd uitgeroepen tot Mr. Economy en werd gedecoreerd als Officier in de Kroonorde van het Koninkrijk België.

Wij zijn ook zeer verheugd met de benoeming van David Moucheron. Hij is een doorgewinterde bedrijfsleider, met een ruime ervaring als senior manager en CEO in de financiële sector, zowel bij KBC als voordien bij andere financiële instellingen, in België en in het buitenland.  In de loop der jaren heeft David steeds aangetoond dat hij beschikt over de juiste combinatie van ervaring, leiderschapsvaardigheden en een diep inzicht in onze business om onze Divisie België in de volgende fase van onze strategische richting te leiden. Ik ben ervan overtuigd dat hij dankzij zijn ervaring in en grondige kennis van de lokale markt, snel het vertrouwen zal winnen van KBC's klanten, medewerkers en andere stakeholders. Hij zal onze inspanningen verder zetten om KBC te versterken en onze positie als referentie en een van de digitale koplopers in België en Europa te versterken".

 

Johan Thijs feliciteert ook Guy Libot, Peter Roebben en Ales Blazek met hun nieuwe benoemingen als CEO's van respectievelijk de Hongaarse, Bulgaarse en Ierse activiteiten van KBC Groep : "Met Guy, Peter en Ales hebben we CEO's gekozen met een zeer brede en uitgebreide internationale ervaring in de financiële sector. Aangezien klantenervaring, innovatie en digitale transformatie steeds belangrijker worden, zullen de succesvolle ervaring van Peter bij KBC Bank Ierland, de Ierse digitale koploper, en de ervaring van Ales als hoofd Data en Strategie bij CSOB bovendien van onschatbare waarde blijken in hun nieuwe CEO-rollen in Bulgarije en Ierland om de digitale transformatie van onze activiteiten daar naar een hoger niveau te tillen. Guy heeft in verschillende hoeken van de wereld en van onze groep gewerkt en keert nu terug naar Hongarije. Ik geloof echt dat hun ruime ervaring met complexe, internationale en transformatieve bedrijfsmodellen en diepgaande kennis van de groep, de sector en nieuwe technologieën zeer nuttig zullen zijn bij de ondersteuning van de strategie van KBC Groep, ten voordele van al onze stakeholders."

 

Daniel Falque blikt als volgt terug op zijn samenwerking met KBC : "Na jaren in de internationale financiële sector te hebben doorgebracht, heb ik het voorrecht gehad om 12 jaar voor een van de mooiste Europese financiële groepen in mijn eigen land, België, te mogen werken. KBC is vandaag een groep met een bewezen bankverzekeringsbusiness model, een glasheldere (data-gedreven digitale) strategie, ontegensprekelijk sterke financiële fundamenten en een unieke eigen bedrijfscultuur. Gedurende al die jaren heb ik het werken met zeer fijne collega's op alle niveaus, gedreven door sterke ethische normen, state of the art technische vaardigheden en een hoge mate van betrokkenheid en professionalisme, zeer gewaardeerd. Dit alles heeft ons ertoe gebracht om jaar na jaar samen de ambities waar te maken die we onszelf hebben opgelegd, en om KBC opnieuw aan de top van onze sector te plaatsen, niet alleen in België maar ook in Europa.

Vorig jaar lanceerde onze groep een nieuwe duidelijke strategie voor de komende jaren, die zal bijdragen tot een grondige transformatie van onze sector in de komende jaren, ten voordele van onze klanten en al onze andere stakeholders. Een nieuw tijdperk breekt aan. Daarom zijn KBC en ik overeen gekomen dat het - na 12 jaar managementfuncties bij KBC - tijd voor mij is om nieuwe en andere uitdagingen aan te gaan en plaats te maken voor de volgende generatie. Mijn opvolger David Moucheron is zonder enige twijfel de juiste man voor deze job. Hij beschikt over alle nodige vaardigheden, ervaring en marktkennis om KBC België naar een hoger niveau te tillen.

Ik wil van de gelegenheid gebruik maken om de Raad van Bestuur en mijn collega's in het Directiecomité van KBC Groep te bedanken voor hun vertrouwen en steun tijdens al deze boeiende jaren. Tot slot wil ik ook mijn dankbaarheid betuigen aan de vele getalenteerde en toegewijde collega's met wie ik de voorbije 12 jaar heb mogen samenwerken, en wens ik hen en KBC van harte het allerbeste voor de komende jaren. Als trouwe klant kijk ik er nu al naar uit om de resultaten van de strategie die we samen hebben uitgestippeld, in haar verdere uitvoering te ervaren!"

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Viviane Huybrecht, directeur Corporate communicatie/woordvoerster KBC-groep

Tel +32 2 429 85 45 - E-Mail: pressofficekbc@kbc.be

Noot voor de redactie: curriculum vitae

 

Luc Popelier (geboren in 1964) behaalde een Master in Toegepaste Economische Wetenschappen aan de UFSIA in Antwerpen. Na verschillende functies in corporate banking bij de Kredietbank (nu KBC) waar hij in 1988 zijn carrière begon, verhuisde hij naar Londen waar hij tussen 1995 en 1999 voor Warburg Dillon Read (nu UBS) werkte. Eind 1999 keerde hij terug naar KBC Securities om in 2002 Directeur te worden van KBC's Strategy & Expansion Division. In die functie bood hij niet alleen strategische ondersteuning aan het Directiecomité, maar was hij ook verantwoordelijk voor KBC's fusies en overnames in onder meer Centraal- en Oost-Europa. In 2008 werd hij benoemd tot Directeur Trade Finance bij KBC Bank en vervolgens op 1 maart 2009 tot bestuurder en lid van het Directiecomité van KBC Asset Management. Sinds 1 september 2009 was hij CEO Marktactiviteiten (verantwoordelijk voor KBC Securities, KBC Financial Products, KBC Private Equity en de dealing rooms van KBC) in de Divisie Merchant Banking en zetelt hij in het Directiecomité van KBC Groep. Tussen 2011 en 2017 was hij CFO van KBC Groep. In 2017 werd hij CEO van de Divisie International Markets van KBC Groep, verantwoordelijk voor de Hongaarse, Slowaakse, Bulgaarse en Ierse bank- en verzekeringsactiviteiten en voor KBC's wereldwijde activiteiten op het vlak van vermogensbeheer en investment banking. Hij is gehuwd en vader van 4 kinderen.

 

David Moucheron (geboren in 1973) studeerde in 1996 af met een Master in de Rechten aan de Université Catholique de Louvain in Louvain-La-Neuve, België, en behaalde in 1998 een Master in Fiscaal Recht aan de Fiscale Hogeschool/EHSAL in Brussel en in 2000 een LL.M. aan de Columbia Law School in New York. Hij begon zijn carrière als advocaat aan de balie in Brussel bij de Bandt, van Hecke & Lagae (nu Linklaters) en werkte van 2000 tot 2005 als Management Consultant voor McKinsey&Company in Brussel. In 2006 werd hij commercieel directeur en lid van het managementteam van Fortis Retail Banking en later werd hij benoemd tot secretaris-generaal van het Directiecomité en Chief of Staff voor Fortis Groep (nu BNP Paribas Fortis). Hij was CEO van bpost bank - een joint venture van De Post en BNP Paribas Fortis opgericht in 1995 - van 2009 tot 2015. Hij trad in dienst bij KBC Groep en werd op 1 december 2015 benoemd tot CEO van CBC Banque in België. In mei 2017 werd hij benoemd tot CEO van K&H Bank & Insurance en Country CEO in Hongarije  In 2020 werd hij verkozen tot voorzitter van de Raad van Toezicht van de Hongaarse Vereniging van Banken. Hij is gehuwd en en vader van 4 kinderen.

 

Peter Andronov (geboren in 1969) behaalde een Master in financiën en bankwezen aan de Universiteit voor Nationale en Wereldeconomie in Sofia (UNWE). Hij werkte het grootste deel van het eerste deel van zijn loopbaan (1997-2007) bij de afdeling bankentoezicht van de Bulgaarse Nationale Bank, waar hij van januari 2002 tot mei 2007 doorgroeide naar en fungeerde als directeur. Van 2003 tot mei 2007 was hij lid van de raad van bestuur van het Reservegarantiefonds. Hij was betrokken bij de uitwerking van het thans geldende wetgevingskader voor bankentoezicht in Bulgarije, waaronder de wet op de kredietinstellingen, de wet op het aanvullend toezicht op financiële conglomeraten, de toezichtverordeningen en -instructies van de BNB, enz. Peter Andronov was ook lid van het investeringscomité van de BNB.

In de periode 2005 - 2007 was Peter Andronov waarnemer en lid van het European Banking Committee (EBC) en het Committee of European Banking Supervisors (CEBS) bij de Europese Commissie. In diezelfde periode was hij waarnemer en lid van het Comité voor bankentoezicht (CBT) bij de Europese Centrale Bank.

Sinds 2008 is Peter Andronov ook lid van de raad van bestuur van de Vereniging van Banken in Bulgarije en haar vertegenwoordiger in het Comité voor bankentoezicht bij de Europese Bankenfederatie. In 2015 werd hij uitgeroepen tot voorzitter van de vereniging, en in maart 2018 werd hij herkozen voor deze functie.

Sinds 1995 doceert hij over Inleiding tot de financiële wereld en regulering van het bankwezen aan de UNWE, aan de Hogere School voor Verzekeringen en Financiën en aan de Nieuwe Bulgaarse Universiteit /International Banking Institute.

In juli 2007 besloot hij zijn loopbaan een nieuwe wending te geven en trad hij in dienst bij CIBank als CFRO en lid van het directiecomité. In maart 2008, na de overname van CIBank door KBC, werd hij er CEO. Vanaf maart 2011 werd Peter ook aangesteld als Country CEO voor KBC Groep in Bulgarije, verantwoordelijk voor alle activiteiten in het land. Na de overname van UBB door KBC Groep in juni 2017 werd hij voorzitter van het Directiecomité en CEO van United Bulgarian Bank groep. Hij is voorzitter van het Country Team van KBC Groep voor Bulgarije, Country Manager van KBC Groep voor Bulgarije, voorzitter van het directiecomité van UBB, CEO van UBB.  Hij is gehuwd en vader van 2 kinderen.

 

Peter Roebben (geboren in 1966) behaalde in 1989 een Master in de rechten aan de Universiteit van Leuven (België). In 1990 behaalde hij een MBA aan de Vlerick Business School (België). Hij begon zijn loopbaan in 1991 bij de Kredietbank (nu KBC), waar hij werkte als account officer Corporate Banking in Londen. Van 1994 tot 1998 was hij directeur van het Iberia Representative Office in Madrid. Na een jaar in Brussel in de Multinationals Divisie van de groep, werd hij in 1999 Directeur Corporate Banking in het Parijse bijkantoor. Van 2005 tot 2010 was hij Executive Director Corporate Banking bij CSOB Bank in de Tsjechische Republiek. Tussen 2010 en 2017 was hij Senior Managing Director en lid van het Directiecomité van K&H Bank & Insurance in Hongarije, eerst verantwoordelijk voor Credit Management en Human Resources, en later voor de Business Banking Division, bestaande uit Corporate & SME banking, Financial Markets, Leasing en Factoring. Tijdens zijn ambtstermijn hield hij ook toezicht op de Corporate Change & Organisation activiteiten gericht op enterprise business architectuur, operational excellence en leiderschapsontwikkeling. In 2017 werd hij benoemd tot Senior General Manager for Group Credit Risk op het hoofdkantoor van KBC Groep in Brussel. Sinds 2019 is hij de CEO van KBC Bank Ireland. Peter is gehuwd en vader van 2 kinderen.

 

Guy Libot (geboren in 1963) studeerde in 1985 af aan de UFSIA (België) als Master in Toegepaste Economische Wetenschappen. In 1988 behaalde hij een Master als handelsingenieur, eveneens aan de UFSIA. Hij begon zijn loopbaan bij KBC (Kredietbank) in september 1987. In 1990 werd hij er hoofd van het vertegenwoordigingskantoor in Los Angeles (USA). In 1992 werd hij benoemd tot hoofd van de netwerkdesk in Rotterdam (Nederland) en in 1995 tot branch manager van KBC Bank in Singapore. In juni 2000 werd hij benoemd tot CEO van KBC Bank Nederland. Van 2003 tot 2006 was hij plaatsvervangend CEO van de Poolse dochteronderneming van KBC Groep, Kredytbank en van juni 2006 tot september 2010 was hij plaatsvervangend CEO van K&H Bank in Hongarije. Daarna werd hij Directeur van het Directoraat Central Europe Banking op het hoofdkantoor van KBC Groep in Brussel en in mei 2011 werd hij gepromoveerd tot Algemeen Directeur. Van december 2013 tot september 2017 was hij Chief Audit Executive bij KBC Groep. In 2017 werd hij Algemeen Directeur Shared Services & Operations bij KBC Groep. Sinds juni 2019 was hij verantwoordelijk voor de afdeling Group Finance.  Hij is gehuwd en vader van 2 kinderen.

 

Ales Blazek (geboren in 1972). Nadat hij in 1997 afstudeerde als Master in de Rechten aan de Charles University Law School in Praag, startte hij zijn professionele carrière als associate bij White & Case, Prague Office en werkte hij voornamelijk op het gebied van M&A, Banking & Finance en Restructuring Area.

Van 2000 tot 2003 werkte hij als Chief Legal Counsel voor Citibank Czech Republic, waar hij verantwoordelijk was voor de bankactiviteiten voor bedrijven en consumenten in de Tsjechische Republiek.  In 2002 werd hij General Counsel voor Citigroup CEE regio, waar hij verantwoordelijk was voor de zakelijke en investeringsbankactiviteiten in CEE.   In 2003 werd hij benoemd tot Deputy General Counsel voor Citigroup EMEA, Corporate and Investment Banking, Londen, waar hij verantwoordelijk was voor de corporate en investment banking-activiteiten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. 

In 2007 trad hij in dienst bij GE Capital Global Banking in Londen om lid te worden van het senior executive team als General Counsel voor GE Capital consumer businesses in Europa.  In 2011 werd hij gepromoveerd tot General Counsel voor GE Capital International in Londen, waar hij verantwoordelijk werd voor de juridische diensten in alle GE Capital businesses in Europa, het Midden-Oosten en Azië en deel uitmaakte van het senior executive team.

In 2014 trad hij in dienst bij CSOB, de Tsjechische Divisie van KBC Groep, in Praag als Hoofd van de juridische afdeling voor CSOB, verantwoordelijk voor juridische en regelgevende diensten en corporate governance.  Sinds april 2019 werd hij Head of Data and Strategy bij CSOB.  In deze hoedanigheid was hij verantwoordelijk voor de voorbereiding en herziening van de strategie voor CSOB Group en ook voor het beheer van de CSOB data-infrastructuur, de data analytics unit en de unit die verantwoordelijk is voor KYC, AML en fraudepreventie in digitale kanalen.  Hij is gehuwd en vader van 5 kinderen.

 

 

CV's en foto's van de leden van het directiecomité van KBC Groep vindt u in de rubriek Corporate Governance op www.kbc.com. Indien u een foto wenst, gelieve dan een e-mail te sturen naar de KBC Groep Persdienst op pressofficekbc@kbc.be.

Contacteer ons
Viviane Huybrecht General Manager KBC Corporate Communication / Spokesperson
Viviane Huybrecht General Manager KBC Corporate Communication / Spokesperson
Over KBC Group

Bij twijfel of discussie over de inhoud van deze persberichten geldt de versie gepubliceerd op www.kbc.com/nl/persberichten als enige referentietekst.

KBC Group
Havenlaan 2
B - 1080 Brussels
Belgium