Wisselgeld over? Beleg het automatisch in een fonds

Laagdrempelig beleggen met afrondingsbedragen via KBC Mobile

‘Mag het ietsje meer zijn?’ Wat als niet uw slager, maar uw bank die vraag zou stellen bij elke transactie? En uw wisselgeld vervolgens belegt? Voor de klanten van KBC, CBC en KBC Brussels wordt dat binnenkort mogelijk. Midden november start KBC met “Beleggen Met Je Wisselgeld”, een nieuwe toepassing in KBC Mobile.

Het principe is eenvoudig: terwijl klanten hun dagelijkse uitgaven en betalingen doen, rondt KBC deze bedragen automatisch af naar de eerstvolgende volledige euro. Dat afrondingsverschil wordt belegd. De bedragen zijn zo klein dat de klant er amper iets van merkt. Geen aanpassing van de levensstijl, geen drempel, geen extra moeite. Intekenen en opvolgen van het belegde bedrag kunnen heel eenvoudig in KBC Mobile.

Drie drempels neergehaald

·         ‘Ik heb niet genoeg geld om te beleggen’

Veel mensen denken - ten onrechte - dat ze vermogend moeten zijn om te beleggen. Bovendien zijn ze doorgaans ook niet bereid om er hun dagelijks uitgavenpatroon voor op te offeren. “Beleggen Met Je Wisselgeld” maakt van de nood een deugd: bij elke verrichting die over de bankrekening loopt, wordt een klein extra deeltje opzij gezet, al vanaf 1 eurocent. Omdat het om zeer kleine bedragen gaat, gebeurt dat ongemerkt. Maar op het einde van de rit maken veel kleintjes een groot. Een beleggingsplan heeft bovendien ook het voordeel dat de belegging gespreid verloopt in de tijd.

·         ‘Ik heb geen zin in administratieve rompslomp’

Wie onmiddellijk een deel van zijn spaargeld wil beleggen, moet verplicht een aantal administratieve stappen doorlopen voor hij persoonlijk advies krijgt. Aan “Beleggen Met Je Wisselgeld” is zo goed als geen administratief traject verbonden. Het is eenvoudig, laagdrempelig en voor elke klant hetzelfde. De klant beslist zelf of hij instapt. Het instapproces is kort en gestroomlijnd. Met KBC Mobile intekenen op “Beleggen Met Je Wisselgeld” duurt nog geen 2 minuten, opstart van de app inbegrepen.

·         ‘Ik wil nergens aan vasthangen’

Soms hebben mensen nood aan wat meer financiële flexibiliteit en komt een automatische spaar- of beleggingsopdracht hen minder goed uit. Om die reden kunnen klanten op elk moment en met een simpele druk op de knop de afrondingen van “Beleggen Met Je Wisselgeld” pauzeren. Ook wanneer een rekening een keer onder nul gaat, rondt KBC automatisch even niet meer af.

 

Laagdrempelig

Niet iedereen heeft de weg naar beleggen al gevonden. Heel wat mensen ervaren sparen en beleggen als een “verlies”, omdat dat voor velen neerkomt op het opofferen van een stukje consumptiekracht. Beleggen vraagt ook wat moeite: advies inwinnen, een afspraak maken bij de bank, je beleggingsprofiel opstellen… Er is ook het hardnekkige misverstand dat je veel geld moet hebben om te kunnen beleggen. En dus stellen veel mensen beleggen uit “tot later”. “Beleggen Met Je Wisselgeld” komt daaraan tegemoet.

 

Eenvoud troef

Elke uitgaande transactie op de bankrekening wordt naar boven afgerond. Het verschil - gemiddeld zo’n 0,38 euro - wordt meteen overgeschreven naar een KBC-beleggingsplan. Iedere schijf van 10 euro wordt belegd in een dynamisch strategiefonds van KBC. Zo wordt geleidelijk en gespreid in de tijd een belegging opgebouwd.

Niet alleen het beleggen op zich wordt zo een pak eenvoudiger, ook de administratieve stappen verdwijnen quasi volledig. ‘We ontdoen beleggen van de mystiek die er omheen hangt. Vergelijk het met de glazen pot met wisselgeld die vroeger op de kast stond, maar dan onder de vorm van een beleggingsfonds’, zegt Karin Van Hoecke, directeur digitale transformatie bij KBC. ‘We maken klanten natuurlijk vooraf wél duidelijk dat het om een belegging gaat, maar dan helder en eenvoudig zodat ze zelf kunnen beslissen. Veel mensen kennen wel het belang van sparen en beleggen, maar het ontbreekt hen vaak aan financiële kennis. “Beleggen Met Je Wisselgeld” past perfect in onze maatschappelijke rol om daar wat aan te doen.

In de praktijk kunnen klanten dus al beleggen vanaf 1 eurocent. ‘Hoeveel iemand precies zal beleggen, hangt natuurlijk af van persoon tot persoon. Gemiddeld doen mensen zo’n 40 transacties per maand met hun bankrekening’, vervolgt Van Hoecke. ‘Dat betekent dat je in een jaar tijd, zonder dat je het merkt, 150 à 200 euro opzij zet. Dat is toch al een mooie start.

Wie een groter bedrag wil beleggen of toch nood heeft aan advies, kan gemakkelijk overschakelen op “Mobiel Beleggen Met Advies” - het mobiele adviestraject van KBC - of alsnog een afspraak maken in een KBC kantoor of met één van de experten bij KBC Live.

Contacteer ons
Stef Leunens KBC Groep NV
Stef Leunens KBC Groep NV
Over KBC Group

Bij twijfel of discussie over de inhoud van deze persberichten geldt de versie gepubliceerd op www.kbc.com/nl/persberichten als enige referentietekst.

KBC Group
Havenlaan 2
B - 1080 Brussels
Belgium